Πώς η έκδοση της Aegean έκανε restart στα ομόλογα

Η προσφορά έφτασε τα 940 εκατ. ευρώ - Στο 3,7% η απόδοση του ομολόγου, με το 78% των ομολόγων να κατανέμεται σε ιδιώτες επενδυτές.

Με μόλις 5% φόρο για τους τόκους φυσικών προσώπων, οι αποδόσεις καθίστανται ανταγωνιστικές και ελκυστικές

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το εταιρικό ομόλογο της Aegean, καθώς η προσφορά έφτασε τα 940 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,7%. Ευρεία η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, που, όπως και την πρώτη φορά -στην έκδοση Μαρτίου 2019-, υπερκάλυψαν το ποσοστό συμμετοχής που τους αντιστοιχούσε, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει σφυρηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι ενδιαφερόμενοι είχαν έναν επιπλέον λόγο για να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στην έκδοση της εταιρίας. Πριν από λίγες εβδομάδες τέθηκε σε ισχύ φορολογική ρύθμιση που καθιστά ακόμα πιο δελεαστική την επένδυση ενός ποσού σε εταιρικό ομόλογο (που είναι σε διαπραγμάτευση στην εσωτερική/εγχώρια αγορά εταιρικών τίτλων). Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση, οι τόκοι από εταιρικά ομόλογα που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης -όπως ισχύει στην περίπτωση της Aegean- φορολογούνται με μόλις 5% όταν αποκτώνται από φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από τη συνδυαστική ερμηνεία των άρθρων 37 και 40 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), με τη σχετική τροποποίηση να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ τον Απρίλιο και να ενεργοποιείται άμεσα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εστω για κάποιον που αγόρασε ομολογίες της εταιρίας, οι τόκοι θα αποδίδονται μετά την αφαίρεση φόρου μόλις 5%. Για παράδειγμα, αν το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφωθεί στο 3,75%, η καθαρή ετήσια απόδοση που θα καρπώνεται ο επενδυτής θα φτάνει στο 3,56%. Πρόκειται για επίπεδο απόδοσης σαφώς υψηλότερο όχι μόνο από τον εκτιμώμενο πληθωρισμό της επόμενης διετίας, αλλά και σε σύγκριση με τις κρατικές εκδόσεις βραχυχρόνιου χρέους. Ειδικότερα, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης. Η τελευταία 6μηνη έκδοση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε στο 1,75%, επίπεδο σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του Μαΐου. Στις επόμενες 12 εκδόσεις εντόκων μέχρι το τέλος του 2025 η απόδοση δύσκολα θα προσεγγίσει το 2%, με δεδομένο και το διεθνές περιβάλλον επιτοκίων.

Επί της ουσίας με την Aegean -συν την ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση- «ξεκλειδώνεται» και πάλι η συγκεκριμένη αγορά, προσφέροντας μία εναλλακτική για κάποιον καταθέτη, συντηρητικό επενδυτή που θέλει να έχει μία απόδοση πολλαπλάσια της κατάθεσης και μεγαλύτερη ενός εντόκου του Δημοσίου.

Η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων άρχισε δυνατά (το 2016), αναδείχθηκε σε πηγή άντλησης κεφαλαίων με ανταγωνιστικούς όρους κόστους χρήματος για να ατονήσει στη συνέχεια, όταν οι διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών υιοθέτησαν επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας τη χρηματοδότηση μέσω της συγκεκριμένης αγοράς μη ανταγωνιστική. Ακολούθησε σχεδόν 2ετής περίοδος που οι επικεφαλής εταιριών (κυρίως εισηγμένων, αλλά και μη) έστρεψαν τα νώτα τους στη συγκεκριμένη αγορά, παρότι η «ωρίμανση» των περισσότερων σειρών απέφερε σταθερά αποδόσεις μεγαλύτερες του 2%-2,5% στον κάτοχο μιας ομολογίας (κατά κανόνα των 1.000 ευρώ). Στην κορύφωση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ (στο 4%/Ιούνιος 2024) η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων ήταν σχεδόν ανενεργή.

Η «εσωτερική» αγορά εταιρικών ομολόγων άρχισε το 2016, με τη συλλογιστική πως αφενός οι εταιρίες θα μπορούσαν να απευθυνθούν στο ευρύ ιδιωτικό επενδυτικό κοινό με τίτλους των 1.000 ευρώ, ουσιαστικά εισάγοντας τον θεσμό των «λαϊκών ομολόγων», αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα στις διοικήσεις εταιριών να αντλήσουν κεφάλαια, απευθυνόμενες σε κοινό-πελάτες τους. Περί τις 34 εταιρίες απευθύνθηκαν σε αυτή την αγορά, αντλώντας συνολικά 5,5 δισ. ευρώ -κεφάλαια διόλου αμελητέα-, παράλληλα συμβάλλοντας στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς, συναλλακτικής αντίληψης και αξιοποίησης χρημάτων που υπό άλλες συνθήκες, λ.χ. μέσω τραπεζικής κατάθεσης, θα απέδιδαν ελάχιστα.

Επανεκκίνηση με ισχυρές βάσεις για τα εταιρικά κεφάλαια

Η Aegean είναι η 35η που προχωρά στην έκδοση ομολογιακού, έχοντας το θετικό προηγούμενο της έκδοσης του Μαρτίου 2019, επίσης 7ετούς διάρκειας, για 200 εκατ., με την προσφορά να φτάνει τα 940 εκατ. ευρώ και το «κουπόνι» να διαμορφώνεται στo 3,7%.
Στη διάρκεια των προηγούμενων εκδόσεων η απόδοση (στη λήξη) έφτανε μέχρι το 5%, μακράν από το ισχνό 0,4%-0,8% μιας καλής τραπεζικής κατάθεσης (κλειστής για τουλάχιστον 100.000 ευρώ). Σταδιακά το μέσο ποσοστό απόδοσης των εταιρικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,31%, μεταβολή ικανοποιητική για έναν συντηρητικό πρώην καταθέτη. Σήμερα είναι σε διαπραγμάτευση 21 εταιρικά ομόλογα, με μέση ημερήσια συναλλαγών στο 1,4-1,5 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος δεν είναι σπουδαίο, όμως είναι σχεδόν 25% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (Ιούνιος).

Επενδυτικό άνοιγμα με οδηγό την άριστη φήμη της εταιρίας

Το γεγονός πως η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων ζεσταίνεται ξανά μέσω της Aegean είναι θετικό από πολλές απόψεις. Καταρχήν πρόκειται για εταιρία του δείκτη FTSE25 Large Cap, με ισχυρότατο εμπορικό όνομα και άριστη φήμη, συνώνυμη της ασφάλειας, με κερδοφόρο ισολογισμό, συνακόλουθα αυξημένης επενδυτικής ασφάλειας/εγγύησης. Δεδομένου ότι η διοίκηση της εταιρίας σπεύδει να αξιοποιήσει το… παράθυρο που έχει ανοίξει με τα χαμηλότερα επιτόκια, προχωρώντας σε νέα έκδοση αρκετά νωρίτερα από τη λήξη υφιστάμενου ομολόγου (Μάρτιος 2026), το σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλες, που είτε έχουν ενεργές εκδόσεις (κυρίως λήξεως 2026) είτε δεν έχουν εκδώσει μέχρι τώρα. Το 2026 (22/10) λήγει ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (150 εκατ. ευρώ), το 2027 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3/7, των 500 εκατ.), της Lamda (21/7, των 320 εκατ.) και του ΟΠΑΠ (27/10, των 200 εκατ.).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/7/2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ