Με 1,5 GW ισχύ, 550.000 πελάτες και ποσοστό 17%, η νέα οντότητα καθιερώνεται ως τρίτος πόλος στην εγχώρια ενεργειακή σκηνή μετά τη ΔΕΗ και τη Metlen
Ενα νέο σχήμα -ισχυρά καθετοποιημένο στην αγορά ενέργειας- δημιουργήθηκε από τη συνένωση δυνάμεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil. UtilityCo, όπως είναι η προσωρινή ονομασία του, καθώς η «βάφτιση» προγραμματίζεται για το 2026. Με χαρτοφυλάκιο παραγωγής 1,5 GW, με 550.000 πελάτες και μερίδιο 17% συμπληρώνει την 3άδα των ισχυρών του κλάδου (ΔΕΗ, Metlen).
Το καταρχήν της συμφωνίας, δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους ή καλύτερα τις διευρύνουν (ως επόμενο βήμα της σύμπραξης στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής), καθώς, πέραν της ενέργειας σύνδεση, υπάρχει εδώ και καιρό στον τραπεζικό κλάδο (συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Optima Bank), στη λιανική (μέσω των πρατηρίων ΑVIN, Shell), με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί περαιτέρω. Παράλληλα ισχυροποιούνται συνέργειες από τα θαλάσσια πάρκα (παράκτια/Θρακικό πέλαγος) μέχρι το στελεχιακό δυναμικό, τα συστήματα πώλησης, την αποθήκευση.
Επιπρόσθετα, η συνένωση δυνάμεων ΗΡΩΝ – NRG συνιστά -επί της ουσίας- την πρώτη συμφωνία στην κατηγορία των μεγάλων της ενέργειας, δηλαδή παρόχων από την «πρώτη κατηγορία», αλλάζοντας τη μέχρι τώρα διαδικασία συγκέντρωσης στον κλάδο (που αφορούσε εξαγορές μικρότερων παικτών από μεγαλύτερους). Στο 48,47% το μερίδιο της ΔΕΗ, στο 21% της Metlen/Protergia και στο 17% η UtilityCo, συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κοντά στο 90% (σ.σ.: 86,5%) της αγοράς, με την επόμενη 3άδα των «μεσαιομικρών» να έχει: ElpEdison το 6%, Φυσικό Αέριο το 3,55% και η Ζενίθ το 2,60%.

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος -για στόχο/μερίδιο αγοράς στο 30%- και ο Ανδρέας Σιάμισιης για 10% των Protergia και ElpEdison, αντίστοιχα, προοιωνίζεται επόμενος γύρος συγκέντρωσης. Η επίτευξη του στόχου που έχει ο επικεφαλής της Metlen θα επιτευχθεί μέσω οργανικής ανάπτυξης (δεδομένης της αυξητικής τάσης του Picasso); Ή μήπως πλέον ενεργοποιούνται και «δεύτερες σκέψεις»; Και εάν, ναι, ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές και πώς να υλοποιηθούν; Ερωτήματα που θα απαντηθούν συν τω χρόνω και βέβαια όχι στο διάστημα που είναι σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά για ανταλλαγή μετοχών, εν όψει εισαγωγής του ομίλου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Για τον επικεφαλής της HelleniQ Energy προτεραιότητα και κύριο ζητούμενο είναι η πλήρης ενσωμάτωση της ElpEdison στον όμιλο από το τρίτο 3μηνο και μετά.
«Στην πράξη και αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του στρατηγικού πλάνου Vision 2025, επικαιροποιούμε τη στρατηγική μας με ορίζοντα το 2030, με γνώμονα πάντα μια ισορροπημένη και ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση» είχε σημειώσει στην ενημέρωση των αναλυτών (μέσα Μαΐου).
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Να υποθέσει κάποιος πως οι εξελίξεις στον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο θα μπορούσε να διαμορφωθούν ανάλογα και από το εάν θα διατεθεί επιπλέον ποσοστό του μ.κ. της HelleniQ Energy. Θυμίζοντας ότι η πλευρά Λάτση (Σπύρος, Μαργαρίτα και Μαριάννα Λάτση) ελέγχει (μέσω της PanEuropean Oil & Industrial Holdings) το 40,41% του μ.κ., η ΕΕΣΥΠ (Δημόσιο) το 31,18%, ενώ ποσοστό 28,41% είναι στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Θα μπορούσε κάποιος να εικάσει τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει και δεύτερο placement από τους βασικούς μετόχους της HelleniQ Energy και πότε. Σημαντικές λεπτομέρειες: στο 40,41% το ποσοστό της Paneuropean Oil & Industrial Oil, στο 31,2% της ΕΕΣΥΠ. Η πλευρά της ΡΟ&ΙΗ κατανέμεται σε 3 ίσων ποσοστών συμμετοχές, Σπύρος, Μαργαρίτα και Μαριάννα Λάτση. Κατά πόσο αυτό το 40,41% είναι ενιαίο, μένει να φανεί -εάν και εφόσον… Και στην υποθετική περίπτωση που η μία συμμετοχή (13,46%) διαφοροποιούταν; Προφανώς για να συντρέξουν εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει τον τελευταίο λόγο.
Παράλληλα, όμως «τρέχουν» οι εξελίξεις σε τομείς λ.χ. των ΑΠΕ με ξένους ομίλους να αποχωρούν από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πηγές του ενεργειακού κλάδου, Total, EDPR και LightSource σχεδιάζουν την πώληση assets τους (μέρος ή συνολικά) μέσα στο 2026. Πάντα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι Πορτογάλοι της EDPR θέλουν να «κλείσουν» το κεφάλαιο Ελλάδα, μάλιστα φέρεται ότι μέχρι τέλος 2025 θα έχουν κλείσει το γραφείο τους στη χώρα μας. Για το portfolio της EDPR ενδιαφέρον έχει δείξει η Motor Oil, λέγεται δε ότι οι δύο πλευρές είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η κινητικότητα στον ευρύτερο κλάδο προοιωνίζεται «υψηλής τάσης» συνέχεια για το 2025 και ultra high voltage για το 2026, με αναπόφευκτη την περαιτέρω συγκέντρωσή του.
Μ. ΓΕΛ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/7/2025)