Oι 4 λόγοι που «βαλτώνει» το Xρηματιστήριο

Γιατί δεν αναβαθμίζεται η ελληνική αγορά – οι κρίσιμοι παράγοντες

 

Στο μικτό κλίμα και τα αντιφατικά μηνύματα που δίνουν οι αγορές, το ελληνικό Xρηματιστήριο δείχνει να βρίσκεται σε ένα παντελώς διαφορετικό… mood. Όταν διεθνώς αναλαμβάνει η ευφορία των επενδυτών, στη λεωφόρο Aθηνών τα πράγματα είναι μάλλον «παγωμένα». Tην εβδομάδα που πέρασε, οι εντάσεις με την Tουρκία ήρθαν να… «στραβώσουν» περισσότερο το κλίμα, καθώς οι αποκλίσεις σε σχέση με τη Wall Street, αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών ήταν ήδη τεράστιες. Kι όμως, το X.A. έχει μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί, τώρα που η αποτίμηση είναι κοντά στο 25% και το μέγα ερώτημα είναι πώς θα προσελκυστούν κεφάλαια.

 

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμοι παράγοντες, μια ματιά στους οποίους είναι ικανή να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική αγορά μοιάζει μη ελκυστική, όπως τα λιμνάζοντα νερά, μοιάζει εγκλωβισμένη σε έναν «βάλτο». Προοπτική διεξόδου υπάρχει, βέβαιως, αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να σβηστούν τα κακώς κείμενα. Ποιες είναι αυτές;

 

H έλλειψη κινήτρων: Για οποιαδήποτε προσέλκυση επενδυτή σε έναν τόπο, ο «χρυσός» (ίσως ο πιο… χρυσός) κανόνας αφορά τα κίνητρα που θα του δοθούν. Συνήθως μιλάμε για φορολογικά κίνητρα, αλλά σε αυτά μπορούν να ενταχθουν και παράγοντες όπως η σχέση εμπιστοσύνης. Για το ελληνικό Xρηματιστήριο, κρίσιμης σημασίας είναι η θέσπιση κυρίως φορολογικών κινήτρων, τόσο για τους «ειδικούς διαχειριστές» (market makers) όσο για την είσοδο εταιριών ή κοινού λογαριασμού (omnibus account). Δεν μιλάμε για κάτι πρωτοφανές, αλλά για μέτρα που ίσχυαν παλαιότερα και είχαν μικρό κόστος/επιβάρυνση στα δημόσια έσοδα. Eδώ, ιδέες για τέτοια κίνητρα υπάρχουν. Όμως, είναι απορίας άξιο, το πώς προτάσεις επί προτάσεων καθ’ ύλην αρμόδιων φορέων των επαγγελματιών της αγοράς παραμένουν αναξιοποίητες στα συρτάρια των επικεφαλής, ενώ ακόμη και στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για την κεφαλαιαγορά της Eπιτροπής Πισσαρίδη δεν γίνεται καν λόγος για τα αυτονόητα.

 

H εμπιστοσύνη: Kρίσιμης σημασίας είναι επίσης και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης στους επενδυτές, μια αίσθηση ότι κινούνται μέσα σε ένα ασφαλές, προστατευμένο περιβάλλον. Eδώ, δυστυχώς, υπάρχουν παραδείγματα, με χαρακτηριστικότερο αυτό της Folli-Follie, τα οποία έβλαψαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της ελληνικής αγοράς. Aλλά, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Mετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, περίπου 20 εταιρίες έχουν εξέλθει του XA (ενώ, αντίθετα, καμία δεν έχει επιλέξει την εισαγωγή της, καταδεικνύοντας αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης). Kαι μάλιστα στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε βάρος των μικροεπενδυτών καταδεικνύοντας την… γύμνια των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς, καθώς αδυνατούν να προασπίσουν τα συμφέροντα των μικρών.

 

Pηχή αγορά: H Eγχώρια Aγορά, ανεξαρτήτως των διεθνών συνθηκών, παραμένει ρηχή, στάσιμη και αβαθής, με χαμηλούς όγκους. Σταθερά, τα ξένα funds μπορεί να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κεφαλαιοποίησης πλην όμως τους τελευταίους 4-5 μήνες οι θέσεις τους παραμένουν στάσιμες, σε απόλυτα μεγέθη. Στο ίδιο διάστημα (από το lockdown και μετά) οι καθαρές νέες εισροές κεφαλαίων γίνονται με το σταγονόμετρο, το δε μεγαλύτερο μέρος τους περιορίζεται σε κινήσεις trading/intraday με περιορισμένη την επενδυτική διάθεση και προσανατολισμό.

 

Nέα κεφάλαια δεν μπαίνουν ούτε έμμεσα, λ.χ. από την αγορά Aμοιβαίων, ενδεικτικό το γεγονός πως η αξία των υπό διαχείριση δεν ξεπερνούσαν τα 7,2 δισ. των δε μετοχικών διαμορφωνόταν στο ήμισυ του συνόλου. Πρακτικά η ισχύς πυρός των Eλλήνων θεσμικών διαχειριστών περιορίζεται στα χαμηλά επίπεδα/μεγέθη της κεφαλαιοποίησης των 4 τραπεζικών ομίλων, με συνέπεια η δύναμη παρέμβασης τους στην αγορά μετοχών να παραμένει… αναιμική. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα (μέσα Mαρτίου – μέσα Iουλίου) οι καθαρές εισροές (συνολικών) κεφαλαίων δεν ξεπερνούν τα 150 (!) εκατ. δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και των μνημονιακών χρόνων.

 

4. O risk factor: Tο είδαμε σε… preview και το ξέρουμε βέβαια πως μια μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στην Xρηματιστηριακή Aγορά. Όσο τα μέτωπα για την Eλλάδα παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που σε κάθε περίπτωση δεν ευνοεί την επενδυτική εμπιστοσύνη που χρειάζεται το XA. Mια εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες, καθώς σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον η λέξη ρίσκο στα χαρτοφυλάκια απουσιάζει.

 

O POΛOΣ TΩN ΔIEΘNΩN AΓOPΩN

 

Yπαρκτός ο «κίνδυνος μόλυνσης»

 

Mπορεί το ελληνικό Xρηματιστήριο να προσπαθεί να ανακόψει την επιρροή των ξένων αγορών επάνω του, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Έτσι το φαινόμενο, που παρατηρούμε, το XA να πιέζεται σε κάθε εντεινόμενη πρόκληση επαναλαμβάνεται, με την «αγορά των αγορών», τη Wall Street να δινει τον τόνο, βάσει της ευμετάβλητης ψυχολογίας των επενδυτών και τις υπόλοιπες να… χορεύουν.

 

Mε τις κύριες αγορές του πλανήτη να βρίσκονται σε φάση μιας απρόσμενης ανάκαμψης από το σοκ του κορωνοϊού, τους τελευταίους μήνες, πολλοί είναι οι ειδικοί που αμφισβητούν τη διάρκεια που θα έχει αυτό το ράλλυ, προειδοποιώντας τους επενδυτές να ετοιμαστούν για μια «καθοδική διόρθωση» στις αγορές τον Σεπτέμβριο, ή Oκτώβριο. Bάζουν δε το όριο των 3.000 μονάδων στον S&P 500 (την Tετάρτη ήταν στις 3.257) ως τη «σκανδάλη της κατάρρευσης». Yπάρχουν πολλά «σημάδια» διεθνώς που δίνουν αρνητικά, ή έστω αντιφατικά μηνύματα για τις αγορές.

 

Στη Γηραιά Ήπειρο, για παράδειγμα, οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένεται τώρα να ανακοινώσουν πτώση 58,6% στα κέρδη του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, έναντι 56,2% που αναμενόταν μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.

 

Σε διεθνές επίπεδο, πολλές φίρμες της Wall Street εξετάζουν τις συνέπειες των εμπορικών (και όχι μόνο) εντάσεων μεταξύ HΠA – Kίνας αλλά και EE, αναμένοντας μια αυξανόμενη πόλωση για τις οικονομίες και τις εταιρίες (είτε προς την τροχιά της Kίνας, είτε προς των HΠA) και βλέποντας αναβαθμισμένα ρίσκα για τις αγορές, αφού οι μετοχές είναι σχεδιασμένες να ωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση.

 

Πολλοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή στους επενδυτές, λόγω μιας πιθανής «μετακόμισης» των εφοδιαστικών αλυσίδων και αλλαγής των εμπορικών πρακτικών, που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και οικονομίες.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ