Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την πασχαλινή αγορά, δημιουργώντας αισιοδοξία για την έναρξη και τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου. Η εορταστική κινητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, σε συνδυασμό με τις αγορές δώρων για οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις, τόνωσε σημαντικά το λιανεμπόριο τροφίμων, παιχνιδιών και ρούχων. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα έδωσε μια πρώτη ουσιαστική ανάσα στην εγχώρια αγορά, έπειτα από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Παρά τη σύντομη διάρκειά της, που δεν υπερβαίνει την εβδομάδα, η πασχαλινή αγορά αποδείχθηκε ιδιαίτερα έντονη, με τον συνολικό τζίρο να εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Σημαντική ώθηση στην αγοραστική κίνηση έδωσε η καταβολή του δώρου Πάσχα στους 2,4 εκατομμύρια εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τη Μεγάλη Τετάρτη, ένα ποσό που συνολικά ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αν και ένα σημαντικό μέρος του δώρου κατευθύνθηκε στις δαπάνες του πασχαλινού τραπεζιού, οι καταναλωτές δεν παρέλειψαν τις αγορές δώρων, παιχνιδιών και λαμπάδων για παιδιά, καθώς και ρούχων και παπουτσιών. Αυτό ενίσχυσε τον τζίρο τόσο των επιχειρήσεων λιανικής όσο και των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοφιλείς προορισμούς, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις άγγιξαν το απόλυτο 100%. Σύμφωνα με στοιχεία, 5 στους 10 καταναλωτές πραγματοποίησαν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ 4 στους 10 προτίμησαν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Επιπλέον, μετά τη Μεγάλη Πέμπτη και την έναρξη της μαζικής εξόδου των εκδρομέων, παρατηρήθηκε διασπορά της κατανάλωσης από τα αστικά κέντρα προς την ελληνική περιφέρεια, με πολλούς καταναλωτές να επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους από τον τόπο καταγωγής τους.
Τρεις βασικοί παράγοντες συνέβαλαν στην καλύτερη απόδοση της φετινής πασχαλινής αγοράς σε σύγκριση με την περσινή. Πρώτον, η χρονική σύμπτωση του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, η οποία δημιούργησε επιπλέον «εισαγόμενη» κατανάλωση. Δεύτερον, η αύξηση κατά 6% στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με το 50% αυτών να αμείβεται πλέον με περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά το ύψος του δώρου Πάσχα. Τρίτον, η μεγάλη έξοδος ταξιδιωτών, ευνοημένη από τις καλές καιρικές συνθήκες, αύξησε κατακόρυφα τις κρατήσεις σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και την πληρότητα των ξενοδοχείων, η οποία άγγιξε το 80-90%.
Συνολικά, η επισκεψιμότητα στις αγορές και η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα λιανικής κατά το φετινό Πάσχα ήταν έντονη και ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, με τη συμβολή του «καλαθιού του Πάσχα», διατηρήθηκε σε επίπεδα κοντά στα περσινά, ενώ οι σταθερές τιμές στα πασχαλινά δώρα δεν φαίνεται να προβλημάτισαν ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Αναμένεται η δημοσίευση των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και να αποτυπωθούν οι ακριβείς αποκλίσεις του φετινού Απριλίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι ο πασχαλινός τζίρος μπορεί να μην «ανέστησε» την αγορά λιανικής, αλλά σίγουρα της έδωσε μια σημαντική ώθηση.