Ξεκινά η διαδικασία ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο.

Με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η πρώτη μεγάλη ψηφιακή αξιολόγηση από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι προσβάσιμη στο gov.gr.

Από την Τετάρτη 30/4 και για διάστημα δύο εβδομάδων, πέντε εκατομμύρια πολίτες άνω των 17 ετών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, θα μπορούν να αξιολογήσουν μέσω διαδικτύου τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Η πρόσβαση θα γίνεται με προσωπικούς κωδικούς στο gov.gr, για την ταυτοποίηση και την εξασφάλιση μοναδικότητας της κάθε αξιολόγησης.

Οι πολίτες θα λάβουν μέσω email ειδική πρόσκληση να απαντήσουν σε 40 έως 50 ερωτήσεις, βαθμολογώντας από το 1 έως το 10 την ποιότητα εξυπηρέτησης, την ταχύτητα ανταπόκρισης, την αποτελεσματικότητα, καθώς και τη συμπεριφορά των εργαζομένων στις υπηρεσίες. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο. Παράλληλα, θα αξιολογηθούν υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι λειτουργίες του gov.gr (π.χ. υπεύθυνες δηλώσεις, εισιτήρια εκδηλώσεων), αλλά και υπηρεσίες περιφερειών και δήμων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις υπηρεσίες των δήμων, όπως η καθαριότητα, ο δημοτικός φωτισμός, οι χώροι πρασίνου, η κατάσταση του οδικού δικτύου και τα δημοτικά ιατρεία.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα παρουσιαστούν δημόσια τον Μάιο, σε συγκεντρωτική μορφή, χωρίς σύνδεση με προσωπικά στοιχεία. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των υπηρεσιών και έγκαιρη παρέμβαση για τη βελτίωσή τους.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, όπου οι πολίτες μετά από κάθε συναλλαγή σε υπηρεσίες με φυσική παρουσία (π.χ. νοσοκομεία ή ΚΕΠ) θα μπορούν να αξιολογούν άμεσα την εμπειρία τους μέσω μοναδικού QR code.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ξεκίνησαν προσπάθειες αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών, με αποκορύφωμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και, αργότερα, το gov.gr. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από υπηρεσίες που έχουν ψηφιοποιηθεί, σε αντίθεση με εκείνες που απαιτούν φυσική παρουσία και έντυπη γραφειοκρατία.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ