Μια ενιαία τιμή κιλοβατώρας για όλους τους καταναλωτές προτείνει η ΡΑΑΕΥ – Αντιδράσεις από τους προμηθευτές

Η δημόσια διαβούλευση παραμένει ανοιχτή, με τη ΡΑΑΕΥ να καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και το καταναλωτικό κοινό να καταθέσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) νέα πρόταση που αναμένεται να φέρει αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αρχή εισηγείται την εφαρμογή ενιαίας χρέωσης ανά κιλοβατώρα για όλη την κατανάλωση ρεύματος, καταργώντας τα υφιστάμενα κλιμακωτά τιμολόγια που διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Η πρόταση αφορά όλα τα τιμολόγια πλην των «πράσινων»: συγκεκριμένα, τα σταθερά τιμολόγια (γνωστά ως “μπλε”), τα κυμαινόμενα (“κίτρινα”) και τα δυναμικά (“πορτοκαλί”). Εξαιρούνται οι καταναλωτές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή, οι οποίοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία, καθώς οι εν λόγω μετρητές δίνουν δυνατότητα ακριβέστερης καταγραφής και αποτύπωσης της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η διευκόλυνση της σύγκρισης τιμολογίων από τους καταναλωτές, ώστε να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις. Η ενιαία χρέωση θεωρείται πως θα μειώσει τη σύγχυση που προκαλούν σήμερα οι διαφορετικές βαθμίδες κατανάλωσης και οι συχνά αδιαφανείς όροι τιμολόγησης.

Ωστόσο, η πρόταση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για περιορισμό της ευελιξίας τους στον καθορισμό ανταγωνιστικών τιμολογιακών προϊόντων και πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά.

Η δημόσια διαβούλευση παραμένει ανοιχτή, με τη ΡΑΑΕΥ να καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και το καταναλωτικό κοινό να καταθέσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους για τη διαμόρφωση του τελικού κανονιστικού πλαισίου.

Η παρέμβαση αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες οι χρεώσεις μεταβάλλονται ανά κλιμάκιο κατανάλωσης (μια τιμή “x” για τις πρώτες π.χ. 200 κιλοβατώρες το μήνα και μια υψηλότερη τιμή για τις επόμενες κιλοβατώρες ή για το σύνολο της κατανάλωσης όταν ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο).

Το σκεπτικό της Ρυθμιστικής Αρχής είναι ότι η χρέωση στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως “κράχτης” για την προσέλκυση πελατών. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο καταναλωτής δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα να ελέγχει αν η κατανάλωση πλησιάζει ή υπερβαίνει το όριο πάνω από το οποίο αλλάζει η χρέωση (εκτός αν ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένδειξη στο μετρητή). Τη δυνατότητα αυτή παρέχουν οι έξυπνοι μετρητές που μπορούν να στέλνουν ψηφιακά την ενημέρωση στον καταναλωτή, με την πρόσθετη προϋπόθεση όμως ότι θα αναπτυχθούν σχετικές εφαρμογές.

“Στόχος της παρέμβασης είναι η διασφάλιση της ενημέρωσης των καταναλωτών με τρόπο άμεσο και κατανοητό. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διάλογο”, δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΕΥ για τον Κλάδο Ενέργειας, Δημήτρης Φούρλαρης.

Από την πλευρά των προμηθευτών, ωστόσο, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας) Μίλτος Ασλάνογλου με την πρόταση αυτή περιορίζεται η ποικιλία των προσφερόμενων τιμολογίων προς τους καταναλωτές.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι το σημαντικότερο ζήτημα, τόσο ως προς τις χρεώσεις όσο και για την πληρότητα της ενημέρωσης των καταναλωτών ανακύπτει κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις χρεώσεις των διαφορετικών κλιμακίων καθώς και στις περιπτώσεις των τιμολογίων που είναι μεικτά, δηλαδή σταθερά για κάποιες κιλοβατώρες και κυμαινόμενα για τις επόμενες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ακρόαση των προμηθευτών από τη ΡΑΕΕΥ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ