Απέρριψε το ΣτΕ τις προσφυγές που είχαν κάνει οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το τεκμαρτό ελάχιστο εισόδημα

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως ο θεσμός του τεκμαρτού εισοδήματος είναι συνταγματικά ανεκτός

Καμία παραβίαση του Συντάγματος δεν διαπίστωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με το μέτρο του ελάχιστου τεκμαρτού καθαρού εισοδήματος για όσους ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Με σημερινή απόφαση (Δευτέρα 5 Μαΐου) το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε σειρά αιτήσεων ακύρωσης τις οποίες είχαν καταθέσει επαγγελματίες, νομικοί και κοινωνικοί φορείς, ζητώντας να κριθεί άκυρη η σχετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως ο θεσμός του τεκμαρτού εισοδήματος είναι συνταγματικά ανεκτός και δεν συντρέχουν λόγοι ακύρωσης της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία ορίζεται η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.

Ωστόσο, στην απόφαση διευκρινίζεται ότι οι φορολογούμενοι διατηρούν το δικαίωμα να προσβάλουν τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος μέσω ενδικοφανών προσφυγών και προσφυγών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, Μιχάλη Πικραμένου:

«Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021, ανακοινώνονται τα εξής:

Στις 14.4.2025 και 2.5.2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη επτά υποθέσεων σχετικών με τον θεσπιζόμενο με τα άρθρα 28Α – 28Δ του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) τεκμαρτό τρόπο εξεύρεσης του ετήσιου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των ασκούντων ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, με εισηγήτριες τις Συμβούλους Κ. Λαζαράκη και Β. Μόσχου.

Το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της απόφασης Α1055/9.4.2024 (Β΄ 2284) του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η οποία είχε εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 8 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης των παρ. 3 και 4 του ίδιου άρθρου.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι:

Ι. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι συνταγματικά ανεκτός.
ΙΙ. Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να αμφισβητήσει τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματός του μπορεί, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 28Α, να υποβάλει αίτημα ελέγχου και ταυτόχρονα να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) κατά της σχετικής πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Σε περίπτωση απόρριψης της προσφυγής, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 72 του ν. 5104/2024 (Α΄ 58) και 63 του ν. 2717/1999 (Α΄ 97).

Η κατόπιν ελέγχου εκδιδόμενη πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου υπόκειται επίσης σε ενδικοφανή προσφυγή. Τυχόν απόρριψή της θεωρείται, κατά το άρθρο 63 παρ. 7 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, συμπροσβαλλόμενη στο πλαίσιο της εκκρεμούς δίκης για την πράξη της Δ.Ε.Δ. Ο φορολογούμενος διατηρεί τη δυνατότητα να προβάλλει τους λόγους της αρχικής του προσφυγής και κατά της μεταγενέστερης αυτής πράξης».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ