Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεταρρύθμιση του κληρονομικού δικαίου, με την Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να προετοιμάζει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου έρχεται να καλύψει τις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές ανάγκες, καθώς έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από την τελευταία ουσιαστική αλλαγή στο συγκεκριμένο πεδίο.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ήδη οριστικοποιηθεί μετά από εκτενή επιστημονικό διάλογο στην Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς, ακαδημαϊκούς και συμβολαιογράφους. Την επιστημονική εποπτεία της Επιτροπής έχει ο επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Απόστολος Γεωργιάδης.
Ένα από τα βασικά κεφάλαια του νέου πλαισίου αφορά τις διαθήκες — θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατηρείται η δυνατότητα σύνταξης ιδιόγραφων (ιδιόχειρων) διαθηκών και στη νέα εποχή του κληρονομικού δικαίου. Ωστόσο, εισάγονται σημαντικές καινοτομίες στη διαδικασία:
Υποχρεωτική κατάθεση σε συμβολαιογράφο: Ο διαθέτης θα πρέπει να καταθέτει αυτοπροσώπως την ιδιόγραφη διαθήκη του σε συμβολαιογράφο, αποκλείοντας πλέον τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων.
Δημοσίευση από συμβολαιογράφο: Η διαδικασία δημοσίευσης όλων των διαθηκών περνά στους συμβολαιογράφους, γεγονός που αφενός αποσυμφορεί τα δικαστήρια και αφετέρου επιταχύνει σημαντικά την κληρονομική διαδικασία.
Με τις νέες ρυθμίσεις, οι κληρονόμοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα απαραίτητα πιστοποιητικά, χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις που συχνά προκαλούνται από την εμπλοκή της Δικαιοσύνης.