Ο αριθμός των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα διπλασιάζεται κάθε χρόνο, αν και εξακολουθεί να αποτελεί μονοψήφιο ποσοστό των συνολικών νέων ταξινομήσεων. Το 2019 καταγράφηκαν 190 οχήματα, ενώ το 2024 έφτασαν τις 21.216, με τον φετινό αριθμό να αγγίζει ήδη τις 24.274. Η αύξηση αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στα κίνητρα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στις υποδομές φόρτισης, με περισσότερα από 7.900 σημεία σε όλη τη χώρα, ξεπερνώντας πλέον τον αριθμό των πρατηρίων καυσίμων (4.685). Τα σημεία AC φόρτισης προσφέρουν αυτονομία έως και 140 χλμ. ανά ώρα φόρτισης, ενώ οι ταχυφορτιστές DC σε ΣΕΑ αυτοκινητοδρόμων εξασφαλίζουν άμεση φόρτιση. Αντίθετα, στις νησιωτικές περιοχές, η περιορισμένη δυνατότητα του δικτύου περιορίζει την εγκατάσταση φορτιστών.
ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μειωμένες ανάγκες συντήρησης, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και δικαίωμα δωρεάν στάθμευσης σε δημοτικούς χώρους. Επίσης, η φθορά φρένων είναι μικρότερη λόγω της τεχνολογίας ανάκτησης ενέργειας, ενώ οι κατασκευαστές προσφέρουν οκταετή εγγύηση για τις μπαταρίες.
Ωστόσο, υπάρχουν και αντικίνητρα. Ενδεικτικά, εφαρμόζεται άτυπη σύσταση από ακτοπλοϊκές εταιρίες για μη μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων με φορτισμένη μπαταρία άνω του 40%. Το μέτρο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και έχει ήδη τεθεί υπό εξέταση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η συντήρηση των ηλεκτρικών απαιτεί εξειδικευμένους τεχνικούς λόγω της υψηλής τάσης των συστημάτων. Αν και υπάρχουν πάνω από 800 πιστοποιημένοι τεχνίτες στην Ελλάδα, η απουσία επαρκούς δευτερογενούς αγοράς και το κόστος εξοπλισμού περιορίζουν το άνοιγμα εξειδικευμένων συνεργείων εκτός επίσημων αντιπροσωπειών.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ
Περίπου 1.000 ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την επιδότηση που προβλέπεται από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», παρά την ολοκλήρωση της αγοράς, σύμφωνα με την «Ομάδα Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα», η οποία αριθμεί πάνω από 27.000 μέλη.
Η πορεία της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα δείχνει να επιταχύνεται, με θετικά μηνύματα για το μέλλον, αλλά και ανάγκη αντιμετώπισης συγκεκριμένων πρακτικών προβλημάτων.