Μετά την ακρίβεια στα τρόφιμα, σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες και η εκτόξευση στις τιμές των ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σπίτια που πριν από τα Μνημόνια δεν χρησιμοποιούνταν ούτε για… αποθήκες, τώρα πωλούνται όπως ένα δυάρι πριν από μερικά χρόνια. Ολα αυτά την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στα… τάρταρα.
Η «δημοκρατία» προχώρησε σε ένα crash test των μισθών και των τιμών των ακινήτων τα τελευταία 20 χρόνια, με τα στοιχεία να είναι άκρως αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα δείχνουν πως, ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν αγγίξει τα υψηλά της περιόδου 2007-2008, οι μισθοί, οι οποίοι είχαν χτυπήσει «ταβάνι» το 2009, προτού αρχίσει η κατρακύλα λόγω των Μνημονίων, βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Ενώ δηλαδή το 2009 οι εργαζόμενοι είχαν μέσο μισθό πάνω από 1.450 ευρώ, σήμερα δεν ξεπερνά τα 1.336 ευρώ, με τις μηνιαίες αποδοχές να ροκανίζονται περαιτέρω από τις ανατιμήσεις που συνεχίζονται για περισσότερα από τρία χρόνια, αλλά και από την τεράστια φορολογία που τους επιβάλλει η κυβέρνηση.
Εκτόξευση
Πολύ σχηματικά, αν ένα ακίνητο κόστιζε πριν από σχεδόν 25 χρόνια περίπου 54.000 ευρώ, το 2005 άξιζε σχεδόν 83.000 ευρώ και σήμερα έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα κάτω από τα υψηλά της περιόδου 2007-2008. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, καταγραφόταν η μεγαλύτερη άνθηση στον τομέα των ακινήτων, με την οικοδομική δραστηριότητα να καταγράφει ρεκόρ, ενώ χορηγήθηκαν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στους πολίτες που είχαν σπεύσει να αποκτήσουν την δική τους κατοικία μη γνωρίζοντας, φυσικά, τι θα επακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα.
Η πορεία των ακινήτων τα τελευταία 27 χρόνια
Δάνεια
Τότε η πρόταση «επενδυτικό ακίνητο» δεν ηχούσε στους διαδρόμους των σπιτιών, καθώς αυτή η «κουλτούρα» δεν είχε σχηματιστεί στο DNA του Ελληνα. Η συντριπτική πλειονότητα δανειζόταν για 20-25 χρόνια ώστε να αγοράσει ένα σπίτι για την οικογένειά της και τα εισοδήματά της να «ταιριάζουν» με τις μηνιαίες δόσεις που είχε συμφωνήσει με την τράπεζα.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι απέκτησαν σπίτια για να τα εκμεταλλευτούν, διογκώνοντας τις τιμές ώστε να βγει η επένδυσή τους, με τους περισσότερους όμως να είναι ξένοι, οι οποίοι τα αγόρασαν σε χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της κρίσης, μέσω πλειστηριασμών ή αποκτώντας την περιβόητη Golden Visa. Η μεγάλη αύξηση, όμως, ήρθε όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2021. Εκτοτε η πορεία ανόδου είναι σχεδόν οριζόντια, με τις τιμές να αυξάνονται συνεχώς, με φόντο την έλλειψη κατοικιών.
Το οξύμωρο είναι πως από εκείνη την περίοδο οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν «παγωμένες», με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται αυτή η τεράστια αύξηση των τιμών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα έως και το 2027, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αναπροσαρμογή τους. Με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί λόγω της μεγάλης κρίσης που πέρασε η οικοδομή τα χρόνια των Μνημονίων και την καθίζηση της αγοράς, πλέον λειτουργεί η μέθοδος του «ελατηρίου».
Οι συμπιεσμένες τιμές εκτοξεύονται, δηλαδή, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τους μισθούς. Η σύγκριση με τις τιμές των ακινήτων δείχνει πως οι δύο δείκτες ακολουθούσαν την ίδια πορεία μέχρι το 2018 τόσο στην άνοδο την περίοδο προ κρίσης όσο και κατά τη διάρκεια των Μνημονίων. Ενώ το 2018 οι τιμές των ακινήτων ξεκίνησαν την ανοδική πορεία, οι μισθοί κατέγραφαν συνεχείς αυξομειώσεις μέχρι το 2021, οπότε άρχισε μια σχεδόν σταθερή ενίσχυσή τους, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στις αυξήσεις που έχουν δοθεί στον κατώτατο μισθό.
Η πορεία των μισθών τα τελευταία 22 χρόνια
«Καταπέλτης» η έκθεση της Morgan Stanley
Η ακρίβεια έχει σαρώσει τα ελληνικά νοικοκυριά και κυρίως αυτά που δεν έχουν την τύχη να διαθέτουν δική τους κατοικία. Το πρόβλημα εντοπίζει ακόμα και ο οίκος Morgan Stanley, που σε πρόσφατη ανάλυσή του επισημαίνει πως, παρότι ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί στην Ελλάδα και έχει προσγειωθεί στο 2,1% ετησίως το 2025, από 2,7% ετησίως το 2024, δεν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες.
«Ο πληθωρισμός των ενοικίων εξακολουθεί να αυξάνεται, έχοντας φτάσει το 10,5% (έναντι 2,9% στην ευρωζώνη)». Μάλιστα, έχει χαρτογραφήσει την ελληνική αγορά, αναφέροντας πως περίπου το 35% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι ενοικιαστές και πως τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά δαπανούν τουλάχιστον το 22% του διαθέσιμου εισοδήματος για ενοίκιο.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, το οποίο επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση χωρίς ορατό αποτέλεσμα, καθώς το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» δεν έχει αποδώσει, ενώ οι κινήσεις για άνοιγμα των κλειστών ακινήτων προς το παρόν έχει πέσει στον… Καιάδα. «Ενας από τους λόγους πίσω από την απότομη αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών, καθώς η χώρα έχει υποεπενδύσει στον τομέα μετά την οικονομική κρίση. Η ανάγκη κατασκευής περισσότερων κατοικιών προκειμένου να φέρει τις τιμές των ενοικίων χαμηλότερα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ενίσχυση της κατασκευής κατοικιών στο μέλλον» προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.
Πηγή: newsbreak.gr