Ανοδική πορεία για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα

Η ανάλυση δείχνει αυξήσεις τόσο στην αξία όσο και στον όγκο των πωλήσεων των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα για το διάστημα από την αρχή του 2025 έως και τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ.

NI. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε άνοδος 6,7% στην αξία των πωλήσεων και 5,2% στον όγκο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.

Το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο επελέγη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, καθώς θεωρείται αντιπροσωπευτικό της τάσης της αγοράς, χωρίς να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις που συνδέονται με το Πάσχα ή άλλες αργίες.

Τα δεδομένα αναδεικνύουν τη σταθερή πορεία του κλάδου, ο οποίος συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της αγοράς και στις μεταβολές των τιμών.

Η κατηγορία των τροφίμων και ποτών αποτέλεσε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, με αύξηση 7,8% σε αξία και 5,3% σε όγκο. Τα φρέσκα και χύμα προϊόντα, που περιλαμβάνουν κρέας, ψάρια, λαχανικά κτλ., σημείωσαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, με +11% σε αξία. Παράλληλα, τα προϊόντα Bazaar, που περιλαμβάνουν μη τρόφιμα όπως ρούχα, παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές, κατέγραψαν ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 10,8%.

Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,9% σε αξία, με το μερίδιό τους να φτάνει το 3,3% επί του συνόλου των πωλήσεων. Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο online κανάλι περιλαμβάνουν παιδικά-βρεφικά προϊόντα, καθαριστικά, εμφιαλωμένο νερό και τυριά, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των καταναλωτών, ειδικά για κάποιες κατηγορίες, προς την ευκολία και την ταχύτητα των ψηφιακών αγορών.

Σε επίπεδο καταστημάτων, όλα οι τύποι εμφάνισαν θετική πορεία, με τα Hypermarkets να καταγράφουν αύξηση 9,1%, ενώ οι Superettes (καταστήματα μεταξύ 100-400 τ.μ.) να παρουσιάζουν ακόμη πιο έντονη θετική τάση στο +10,6%. Η γεωγραφική ανάλυση δείχνει ότι η ανάπτυξη είναι ευρέως διασκορπισμένη, με την Κρήτη(+9,6%) και τα νησιά (+11,5%) να ξεχωρίζουν για τις υψηλότερες αυξήσεις, ενώ η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 43% της αξίας της κατανάλωσης, παρουσιάζει την πιο μετριοπαθή τάση στο +6,8%.

Η εικόνα των ιδιωτικών ετικετών παραμένει σταθερή, με μερίδιο 24,4% στο σύνολο των FMCGs, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση στην ένταση των προωθητικών ενεργειών για τα επώνυμα προϊόντα, ιδιαίτερα στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής & φροντίδας (73% από 86,1%) αλλά και στα τρόφιμα και ποτά (33,8% από 41,9%), καταδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις μέσω του κώδικα δεοντολογίας είχαν σημαντική επίδραση στην στρατηγική των προμηθευτών όσον αφορά στα προωθητικά.

Τέλος, οι κατηγορίες που ξεχώρισαν για την ταχύτερη ανάπτυξη περιλαμβάνουν τα αντιηλιακά (+28,9%), τα έτοιμα γεύματα (+22,4%) και τις σοκολάτες (+19,4%), ενώ πτωτική πορεία σημειώθηκε σε προϊόντα όπως τα απολυμαντικά χεριών (-14,8%), τα εντομοκτόνα (-13,5%) και τα ελαιόλαδα (-9,7%). Ασφαλώς η τάση αυτή οφείλεται, κατά περίπτωση, στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, στις διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες που αναδύονται, αλλά και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2024.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ