Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Μάιο του 2025, έναντι του μέσου όρου 4,9% στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα, στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, τα ποσοστά ανεργίας ανέρχονται στο 5,9% και 6,2% αντίστοιχα.
Παρότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης (όταν η ανεργία ξεπέρασε το 27%), η πρόοδος δεν κρίνεται επαρκής. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδα ανάκαμψης συγκρίσιμα με αυτά άλλων οικονομιών, όπως της Κόστα Ρίκα.
ΝΕΟΙ
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζεται στην ανεργία των νέων. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις εννέα χώρες του ΟΟΣΑ με ποσοστό ΝΕΕΤ (νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης) άνω του 15%. Αυτό δείχνει ασυνέχεια μεταξύ εκπαιδευτικού συστήματος και αγοράς εργασίας. Ο ΟΟΣΑ συνιστά την εφαρμογή εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, προγραμμάτων επανένταξης και καλύτερης σύνδεσης σχολείου-εργασίας.
ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ
Το δεύτερο κρίσιμο σημείο αφορά τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Το σχετικό χάσμα σε σχέση με τους άνδρες παραμένει έντονο στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η εξάλειψη αυτού του χάσματος θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, αυξάνοντας το ετήσιο ΑΕΠ ανά κάτοικο κατά τουλάχιστον 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Προτείνονται πολιτικές ενίσχυσης της παιδικής φροντίδας και βελτίωσης της ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Το τρίτο σημείο αφορά τη χαμηλή αξιοποίηση εργαζομένων άνω των 55 ετών. Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα, η Ελλάδα καλείται να προωθήσει πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης ηλικιωμένων, μέσω ευέλικτων ωραρίων και προγραμμάτων επανεκπαίδευσης, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού.
ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Τέλος, η ένταξη μεταναστών στην εργασία παραμένει χαμηλή. Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει εμπόδια όπως η γλώσσα και η μη αναγνώριση προσόντων. Παρότι η μετανάστευση μπορεί να καλύψει κενά δεξιοτήτων, απαιτείται πιο στοχευμένη πολιτική για την αξιοποίησή της.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ο ΟΟΣΑ καλεί την Ελλάδα να εστιάσει στην ενεργοποίηση ανεκμετάλλευτων ανθρώπινων πόρων: νέων, γυναικών, ηλικιωμένων και μεταναστών. Με συντονισμένες παρεμβάσεις, η ελληνική αγορά εργασίας μπορεί να γίνει περισσότερο συμπεριληπτική και ανθεκτική στις δημογραφικές εξελίξεις.