Η Σιγκαπούρη διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2025 – Η Ελλάδα στην 5η θέση

Στη δεύτερη θέση του πίνακα ακολουθούν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Διαβατηρίων Henley για το 2025, η Σιγκαπούρη συνεχίζει να κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη, διατηρώντας τη θέση της ως το ισχυρότερο διαβατήριο παγκοσμίως. Οι κάτοχοί του έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 195 προορισμούς παγκοσμίως.

Στη δεύτερη θέση του πίνακα ακολουθούν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, δύο ασιατικές χώρες με μακρά ιστορία υψηλής κατάταξης. Η τρίτη θέση καταλαμβάνεται από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες διατηρούν τη θέση τους σταθερά ανάμεσα στα κορυφαία διαβατήρια.

Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερή επίδοση, βρισκόμενη στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ισοβαθμώντας με χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία. Η υψηλή θέση της χώρας αντικατοπτρίζει την ευρεία διπλωματική της παρουσία και την εμπιστοσύνη που εμπνέει διεθνώς.

Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία στην κατάταξη, χάνοντας έδαφος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Ινδίας, η οποία πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άλμα της χρονιάς, φτάνοντας στην 77η θέση.

Τέλος, το Αφγανιστάν παραμένει στην τελευταία θέση της λίστας, με τους πολίτες του να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε ελάχιστους προορισμούς.

Ο Δείκτης Διαβατηρίων Henley είναι μια ευρέως ακολουθούμενη κατάταξη των παγκόσμιων διαβατηρίων, η οποία αξιολογεί τη δύναμη των διαβατηρίων με ένα μέτρο – τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να επισκεφθούν οι κάτοχοι χωρίς να χρειαστεί να αποκτήσουν προηγούμενη θεώρηση. Ο δείκτης κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Η κατάταξη επικεντρώνεται κυρίως στην ευκολία των ταξιδιών, ενώ μια άλλη κατάταξη που παρακολουθείται στενά από το CNBC Travel, ο δείκτης Nomad Passport Index, κατατάσσει τα διαβατήρια με βάση πέντε κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, και επικεντρώνεται περισσότερο στην παγκόσμια ιθαγένεια.

Η τελευταία κατάταξη της Henley δείχνει ότι το αμερικανικό διαβατήριο υποχώρησε στη 10η θέση από την 9η. Το διαβατήριο της Βρετανίας μετακινήθηκε επίσης προς τα κάτω στη λίστα, προσγειώθηκε στην έκτη θέση από την πέμπτη.  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια μιας «μακροχρόνιας πτωτικής τάσης» για τις δύο χώρες – και οι δύο θεωρούνταν κάποτε τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, σύμφωνα με την Henley & Partners.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της εξόδου από το Top 10 συνολικά, για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία του δείκτη», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο κατάλογος των 10 πρώτων χωρών παρουσιάζει μια κατάταξη στην οποία κυριαρχούν κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ηγούνται τρεις βασικές ασιατικές οικονομίες.

Η λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο
1 Σιγκαπούρη
2. Ιαπωνία
2. Νότια Κορέα
3. Δανία
3. Φινλανδία
3. Γαλλία
3. Γερμανία
3. Ιρλανδία
3. Ιταλία
3. Ισπανία
4. Αυστρία
4. Βέλγιο
4. Λουξεμβούργο
4. Ολλανδία
4. Νορβηγία
4. Πορτογαλία
4. Σουηδία
5. Ελλάδα
5. Νέα Ζηλανδία
5. Ελβετία
6. Ηνωμένο Βασίλειο
7. Αυστραλία
7. Τσεχία
7. Ουγγαρία
7. Μάλτα
7. Πολωνία
8. Καναδάς
8. Εσθονία
8. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
9. Κροατία
9. Λετονία
9. Σλοβακία
9. Σλοβενία
10. Ισλανδία
10. Λιθουανία
10. Ηνωμένες Πολιτείες

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 193 χώρες χωρίς να χρειάζονται βίζα, ενώ οι χώρες που ισοβαθμούν στη 10η θέση μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 182, σύμφωνα με την κατάταξη. Το διαβατήριο της Ινδίας έκανε το μεγαλύτερο άλμα από κάθε άλλη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες, ανεβαίνοντας στην 77η θέση από την 85η, σύμφωνα με την Henley & Partners.

Μια ανάλυση της κατάταξης κατά την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι τα ΗΑΕ ανέβηκαν 34 θέσεις στην κατάταξη, ανέφερε η εταιρεία. Είναι η μόνη «μεγάλη άνοδος» που μπήκε στην πρώτη 10άδα κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ανέφερε.

Η Κίνα ανέβηκε επίσης 34 θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφερε η εταιρεία, μια κίνηση που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα εντυπωσιακή», δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει πρόσβαση χωρίς βίζα στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.

Το διαβατήριο του Αφγανιστάν παρέμεινε στην τελευταία θέση της λίστας, παρέχοντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 25 χώρες παγκοσμίως, ανέφερε η εταιρεία.

 

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ