Σε λειτουργία ως το 2030 οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων

Οι μονάδες θα αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και θα συμβάλλουν κατά 1,5% έως 2% στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, με στόχο την πλήρη λειτουργία των σχετικών μονάδων μέχρι το 2030. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σε συνέντευξή του στο OPEN, οι μονάδες αυτές θα αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και θα συμβάλλουν κατά 1,5% έως 2% στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Οι μονάδες θα ενσωματώνουν σύγχρονες γραμμές επεξεργασίας που θα μετατρέπουν το υπόλειμμα σε πέλετ – ένα δευτερογενές καύσιμο. Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιείται εν μέρει από τη βιομηχανία τσιμέντου και εν μέρει για παραγωγή ενέργειας και θερμότητας στις ίδιες τις μονάδες. Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί η ταφή απορριμμάτων σε ποσοστό μόλις 10% των συνολικών αποβλήτων από τους πράσινους κάδους, έναντι του 35% που ισχύει σήμερα.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η διαδικασία για την υλοποίηση των έργων περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την προκήρυξη διαγωνισμών για τις μονάδες. Ο κ. Γραφάκος επισήμανε ότι όλες οι εγκαταστάσεις έχουν ήδη χωροθετηθεί και ότι έως το 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις κατασκευής, με στόχο τη λειτουργία τους μέχρι το 2029.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Παράλληλα, από το 2027 αναμένεται βελτίωση και στην εικόνα της ανακύκλωσης για τους πολίτες, καθώς ο συνολικός σχεδιασμός συνδυάζει την ενεργειακή αξιοποίηση με την αναβάθμιση των υποδομών διαλογής και επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Το έργο αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαχείρισης αποβλήτων.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ