Ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας προώθησης του έργου Great Sea Interconnector (GSI), παρουσίασε στις ρυθμιστικές αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ισραήλ (PUA) τη μελέτη κόστους-οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗ
Η μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το οποίο είχε αναλάβει και την αντίστοιχη ανάλυση για το τμήμα Κρήτη–Κύπρος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η διασύνδεση προσφέρει σημαντικά ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη τόσο για την Κύπρο όσο και για το Ισραήλ, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει να καταθέσει πλήρη φάκελο επενδυτικού αιτήματος (investment request) προς τις Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών. Ο φάκελος αυτός θα αποτελέσει τη βάση για την έκδοση κοινής απόφασης σχετικά με τον επιμερισμό κόστους (CBCA – Cross-Border Cost Allocation), όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό ΤΕΝ-Ε της ΕΕ.
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η ολοκλήρωση των ρυθμιστικών διαδικασιών θα επιτρέψει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, διασφαλίζοντας το έσοδο του έργου και τη βιωσιμότητά του. Το έργο GSI αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της περιφερειακής διασύνδεσης και την προώθηση της πράσινης μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο.