Ανοδική πορεία καταγράφουν τα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα που στη Δυτική Ευρώπη η τάση παραμένει σταθερή ή και πτωτική. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις ευρύτερες αλλαγές που έχουν προκληθεί από τη μείωση των ρωσικών ροών και την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών και πηγών προμήθειας.
Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου Kpler, ενόψει του 2026, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προχωρούν ήδη σε σημαντικές αυξήσεις των σχετικών τελών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Σλοβακία, όπου προβλέπεται αύξηση 15%, και η Αυστρία, με εκτίμηση αύξησης έως και 79%. Η τελευταία λειτουργεί ως βασικός κόμβος για τη διανομή φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Η γεωπολιτική αστάθεια και οι εξελίξεις στις υποδομές επηρεάζουν άμεσα τις διαθέσιμες διαδρομές εφοδιασμού. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η πεντάμηνη παύση λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, επηρεάζει αρνητικά τη ροή εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό ωθεί την Ουκρανία, μεταξύ άλλων χωρών, να αναζητήσει εναλλακτικές οδούς μεταφοράς.
Η πιο οικονομική επιλογή παραμένει η διέλευση μέσω Λιθουανίας ή Πολωνίας. Αντιθέτως, οι διαδρομές μέσω Αυστρίας και Σλοβακίας εκτιμώνται ως ακριβότερες λόγω των αυξημένων τελών.
ΚΟΣΤΟΣ
Οι αποκλίσεις στις ταρίφες μεταφοράς αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό κόστος εφοδιασμού των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το Kpler εκτιμά ότι η διαφοροποίηση αυτή ενδέχεται να απομακρύνει τις τοπικές τιμές από το σημείο αναφοράς TTF (Title Transfer Facility), οδηγώντας σε διαφοροποιημένες αγοραίες συνθήκες μεταξύ Ανατολής και Δύσης.