ΔΕΣΦΑ: Σε λειτουργία τρία νέα έργα φυσικού αερίου έως το 2025

Το ChatGPT είπε: Ο ΔΕΣΦΑ ενισχύει το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο με νέους αγωγούς και σταθμούς συμπίεσης, προωθώντας εξαγωγές και πράσινες ενεργειακές λύσεις.

Την ενίσχυση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σηματοδοτεί η ολοκλήρωση τριών βασικών έργων εντός του 2025. Ο ΔΕΣΦΑ δίνει έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου, με τα νέα έργα να αναβαθμίζουν την εσωτερική αγορά και να ενισχύουν τη διασύνδεση με την ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

Έτοιμος να λειτουργήσει εντός του έτους είναι ο σταθμός συμπίεσης στην Κομοτηνή, που θα επιτρέψει την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς μέσω του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Η λειτουργία του θα υποστηρίξει τη διακίνηση έως και 5 δισ. κυβικών μέτρων μέσω του αγωγού IGB προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Αντίστοιχα, ο σταθμός στην Αμπελιά ενισχύει τη ροή φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, επιτρέποντας εξαγωγές έως 3 δισ. κυβικά μέτρα. Η συνολική εξαγωγική ικανότητα της χώρας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 8 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του 2025.

ΑΓΩΓΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το τρίτο έργο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος είναι ο αγωγός υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία. Η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη υδραυλικές δοκιμές και αποκατάσταση των περιοχών εργασιών, με στόχο τη λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Σε στρατηγικό επίπεδο, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την επέκταση του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας προς την Αδριατική και την Ιταλία για τη μελλοντική μεταφορά «πράσινου» υδρογόνου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών συνεργασιών με στόχο τη διασύνδεση της Ελλάδας με την αγορά υδρογόνου της Κεντρικής Ευρώπης.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας–Βόρειας Μακεδονίας. Το έργο υλοποιείται και από τις δύο πλευρές των συνόρων, με τον χρόνο ολοκλήρωσης να εκτιμάται στους 34 μήνες. Το συνολικό μήκος του αγωγού ανέρχεται σε 66,7 χιλιόμετρα.

ΚΑΡΠΕΡΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το έργο διπλασιασμού του αγωγού υψηλής πίεσης Καρπερής–Κομοτηνής προβλέπει την κατασκευή νέου αγωγού 215 χιλιομέτρων, διαμέτρου 30 ιντσών, συμβατού με υδρογόνο. Το έργο βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και ωρίμανσης, με τους σχετικούς διαγωνισμούς για υλικά και κατασκευή να προγραμματίζονται εντός του 2025.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ