Καμία ανησυχία για τον πρόσφατο σεισμό στα Δωδεκάνησα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η δόνηση των 5,8 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 73 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Ρόδου δεν αποτελεί «κακό οιωνό» σύμφωνα με τους έλληνες επιστήμονες.

 

«Με αυτή την υποθαλάσσια δόνηση- το εστιακό της βάθος εντοπίστηκε στα 37 χιλιόμετρα- εκτονώθηκε ένα μεγάλο ποσό ενέργειας. Μακάρι όλες οι δονήσεις να γινόντουσαν σε υποθαλάσσιες περιοχές», λέει στο «Βήμα» ο σεισμολόγος – ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας:

 

Προ ημερών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και ο κ. Χουλιάρας είχαν προειδοποιήσει για αναμενόμενο ισχυρό σεισμό στην περιοχή μας. «Στατιστικά, κάθε χρόνο στη χώρα μας αναμένεται ένας σεισμός γύρω στα 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος. Το πού θα γίνει και το πότε δεν μπορούν να το προβλέψουν οι επιστήμονες. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να αναζητούμε σεισμολόγους – καφετζούδες αλλά γερές κατασκευές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

 

Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας καταφέρθηκε εναντίον του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τον οποίο νομιμοποιούνται ακόμη και στατικά επικίνδυνες οικοδομές. «Ο νόμος για τα αυθαίρετα είναι απαράδεκτος και αντισυνταγματικός. Το ίδιο το κράτος δίνει το δικαίωμα στην αυθαιρεσία.

 

Όποιος έχει χρήματα νομιμοποιεί το αυθαίρετό του και αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός και γκρεμιστεί θα βγει στα κανάλια και θα φωνάζει. Οι ευθύνες όμως δεν βαραίνουν μόνο το κράτος αλλά και τον πολίτη που το έχτισε και στη συνέχεια το νομιμοποίησε», επισημαίνει.

 

Όπως τονίζει, όσες φορές θρηνήσαμε θύματα από ισχυρούς σεισμούς οφείλονταν σε αυθαίρετα και ακατάλληλα κτήρια. «Στη Θεσσαλονίκη το 1978 σκοτώθηκαν 28 άτομα σε πολυκατοικία στην οποία είχαν αφαιρέσει κολώνα για να γίνει υπόγειο γκαράζ. Το 1995 στο Αίγιο, είχαμε 22 Γάλλους τουρίστες νεκρούς για τον ίδιο λόγο. Το 1999 δεν ήταν ο σεισμός που σκότωσε τόσους πολίτες. Η Ρικομέξ ήταν μια καμένη κατασκευή η οποία είχε παρανόμως άδεια λειτουργίας», σημειώνει ο κ. Χουλιάρας.

 

Ο σεισμολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για γνωστά κτήρια της Αθήνας, όπως το παλιό Εφετείο στην Ομόνοια, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί κίτρινα ή κόκκινα μετά τον σεισμό του 1999 αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι. Όπως αναφέρει, «μπορεί να μην μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς, γνωρίζουμε όλοι μας όμως ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και γι΄ αυτό πρέπει να θωρακίσουμε όλα τα κτήρια».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ