Ανοιχτή παραμένει η τρύπα του όζοντος

«Η αραίωση του στρώματος του όζοντος, παρά τις σταθεροποιητικές ενδείξεις, συνεχίζεται και θα διαρκέσει και τις προσεχείς λίγες δεκαετίες», αναφέρει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος προ εβδομάδος επανεξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος στο Τορόντο του Καναδά.

 

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η παρατηρούμενη τάση ψύξης της κατώτερης στρατόσφαιρας επηρεάζεται από την κλιματική μεταβολή. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος, παρότι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις σταθεροποίησης, συνεχίζεται και θα διαρκέσει για λίγες ακόμη δεκαετίες.

 

Η σταδιακή αναστροφή της τάσης αραίωσης οφείλεται στη λειτουργία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (με το οποίο απαγορεύτηκαν το 1987 ουσίες οι οποίες καταστρέφουν το όζον).

 

«Διαφορετικά περίπου το 1/3 του βορείου ημισφαιρίου θα κινδύνευε από υπερβολικές δόσεις υπεριώδους Β, τόσο μεγάλες ώστε το μαύρισμα του ηλίου των θερινών διακοπών θα γινόταν μέσα σε μία μέρα», επισημαίνει ο καθηγητής.

 

Χωρίς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ _ το οποίο την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου κλείνει 25 χρόνια ισχύος _ η ζωή στη Γη θα ήταν τελείως διαφορετική και οι άνθρωποι θα ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται κυρίως τη νύχτα και να ξεκουράζονται την ημέρα.

 

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Ζερεφός, «οι εργασίες στην ύπαιθρο (γεωργικές και άλλες) θα απαιτούσαν ειδική προστασία».

 

Σήμερα, στην Ανταρκτική μια μεγάλη «τρύπα» εμφανίζεται ως ένα επαναλαμβανόμενο εποχιακό χαρακτηριστικό γνώρισμα του νοτίου ημισφαιρίου. Στην Αρκτική παρατηρήθηκε αραίωση – ρεκόρ του όζοντος το 2011.

 

Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι παρατηρήσεις της «τρύπας» του όζοντος στα βόρεια υψηλά γεωγραφικά πλάτη επηρεάστηκαν και επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή του πλανήτη.

 

Γι’ αυτό η Διεθνής Επιτροπή όζοντος ζητά από όλες τις εθνικές και διεθνείς αντιπροσωπείες που υποστηρίζουν την επιστημονική έρευνα και την καταγραφή της στοιβάδας του όζοντος και των σχετικών παραμέτρων να συνεχίσουν τις μετρήσεις.

 

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση η οποία δημοσιεύθηκε με αφορμή τα 25 χρόνια του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, χωρίς μετρήσεις όζοντος, η αραίωσή του δεν θα μπορεί να προσδιοριστεί και οι επιστήμονες θα είναι ανίκανοι να προειδοποιήσουν τα μελλοντικά προβλήματα.

 

Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς τη στιγμή που το στρώμα του όζοντος φαίνεται ότι «συνέρχεται» από τις επιθέσεις των επικίνδυνων χημικών που το …αδυνάτιζαν, τα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή απειλούν να αλλάξουν τη στρατόσφαιρα. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν τη συνεχή επιστημονική επαγρύπνηση.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ