Επιστολή ΣΒΒΕ στον πρωθυπουργό για τις υψηλές χρεώσεις στην ενέργεια

Η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με επιστολή της, την Πέμπτη, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβό, διαμαρτύρεται έντονα για τη μετακύλιση από τη ΔΕΗ στις επιχειρήσεις-καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων αερίων ρύπων.

 

Δυστυχώς, επισημαίνεται στην επιστολή, η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα, «που στην κυριολεξία με ηρωισμό αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση», για άλλη μια φορά τίθεται στο στόχαστρο του κράτους, καλούμενη να πληρώσει αντ’ αυτού τα ελλείμματα της χώρας και της ίδιας της ΔΕΗ.

 

Όπως σημειώνει ο ΣΒΒΕ, αντί να ληφθεί άμεσα από το κράτος η απόφαση που προβλέπεται σε σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία δίνει το δικαίωμα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιστρέφουν στις ενεργοβόρες βιομηχανίες το 60% της επιπλέον χρέωσης για τα δικαιώματα αερίων ρύπων, η Ελλάδα θεωρεί ότι «η εγχώρια βιομηχανία αντέχει και μπορεί να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά των σχετικών χρεώσεων».

 

Η απόφαση αυτή, τονίζει ο ΣΒΒΕ, έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

 

1. πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας, λόγω υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής της, καθιστώντας τα Ελληνικά προϊόντα ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές,

 

2. ενθαρρύνει όλους εκείνους τους επιχειρηματίες που σκέπτονται ως λύση επιβίωσης τη μερική ή ολική μεταφορά των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, και κυρίως τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα ενεργοβόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις, να το πράξουν το ταχύτερο δυνατό, και,

 

3. αποτρέπει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, σε μια χρονική συγκυρία που το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι επενδύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

 

Ο ΣΒΒΕ καλεί την Πολιτεία να άρει την άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, απόφασή της για τη βιομηχανία άμεσα και να θεσπίσει το ανώτατο πλαφόν επιστροφής στο 60% κατά το παράδειγμα της Γερμανίας και της Βρετανίας, «διασώζοντας έστω και την τελευταία στιγμή χιλιάδες θέσεις εργασίας και πράττοντας αυτό που είναι αυτονόητο: την προστασία, ως έχει υποχρέωση, της εγχώριας μεταποιητικής βάσης».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ