Η Metlen στο επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης αλουμινίου: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου βρίσκεται σε αναταραχή, με τις τιμές να εκτοξεύονται και τις εφοδιαστικές αλυσίδες να δοκιμάζονται. Η πρόσφατη αναστολή των εξαγωγών βωξίτη από τη Γουινέα, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για περαιτέρω διαταραχές στην αγορά. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο, η ελληνική εταιρεία Metlen φαίνεται να αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παίκτης, καθώς επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για αλουμίνα και αλουμίνιο. 

Η McKinsey, σε πρόσφατη έκθεσή της, προέβλεψε ότι ο τομέας των μετάλλων και της εξόρυξης θα γίνει πεδίο σκληρού ανταγωνισμού τα επόμενα χρόνια. Η άνοδος των τιμών της αλουμίνας, ιδιαίτερα μετά την αναστολή των εξαγωγών βωξίτη από τη Γουινέα, επιβεβαιώνει αυτές τις προβλέψεις. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από γεωπολιτικές εντάσεις και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδηγεί σε αύξηση των τιμών και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους παίκτες της αγοράς.

Η Metlen, με τις σημαντικές επενδύσεις της στον τομέα της εξόρυξης βωξίτη, όπως η εξαγορά της Imerys Βωξίτες, έχει θέσει τις βάσεις για να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση. «Ο λόγος που ανεβαίνει το αλουμίνιο αυτή τη στιγμή είναι γιατί αρχίζει να λείπει ο βωξίτης» είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και είχε τονίσει  πως «οι κινήσεις που έκανε ο όμιλος αγοράζοντας την Imerys και η κίνηση στην Γκάνα που εξασφαλίζει 300 εκατ. τόνους βωξίτη της καλύτερης ποιότητας που υπάρχει βάζει την εταιρεία σε ισχυρή θέση».

Ως ο μοναδικός παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εταιρεία βρίσκεται σε μια ισχυρή θέση για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. Η μετονομασία της σε «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» σηματοδοτεί την φιλοδοξία της να κατακτήσει νέες αγορές και να ενισχύσει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.  Tο εργοστάσιο αλουμινίου της Metlen «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι ένας από τους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα. Στον τομέα της ανακύκλωσης αλουμινίου (δευτερόχυτο), η παραγωγική δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 65.000 τόνους ετησίως.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ