Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο «συνεργάτης» που δεν κοιμάται ποτέ!
Στους «μοντέρνους καιρούς» των αρχών του 21ου αιώνα, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν «περισσότερα με λιγότερα», η παραγωγικότητα αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα επιβίωσης και ανάπτυξης. Η πρόκληση είναι παγκόσμια, αλλά ταυτόχρονα και βαθιά ελληνική: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά ειδικευμένο, αυξημένες λειτουργικές δαπάνες (βλ. υπέρογκο ενεργειακό κόστος) και διαρκή ανάγκη για ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ ➡︎ Οδηγός: Πώς μπορεί να ενισχύσει πωλήσεις και τζίρους η Τεχνητή Νοημοσύνη
Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) δεν είναι απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη. Είναι ένα εργαλείο μετρήσιμης παραγωγικότητας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Δεν απαιτεί απαραίτητα ακριβές επενδύσεις ή υψηλό τεχνολογικό επίπεδο. Πολλές από τις εφαρμογές της Τ.Ν. είναι ήδη διαθέσιμες, αρκετές είναι δωρεάν μάλιστα, είναι εύκολες στη χρήση τους και απευθύνονται τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρομεσαίες, ακόμη και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ομως τι σημαίνει «παραγωγικότητα» στην πράξη; Σημαίνει λιγότερος χρόνος σε ασήμαντα καθήκοντα και περισσότερη ενέργεια για το ουσιαστικό έργο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, o «συνεργάτης» που δεν κοιμάται ποτέ, συμβάλλει ακριβώς στο σημείο αυτό. Μπορεί να υποκαταστήσει και να υποστηρίξει διαδικασίες οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν χρονοβόρες και μονότονες.
Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ορισμένα παραδείγματα της χρήσης Τ.Ν. είναι ενδεικτικά:
1. Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών: Η μεγαλύτερη «διαρροή» χρόνου στις περισσότερες επιχειρήσεις προέρχεται από τις επαναλαμβανόμενες εργασίες: δημιουργία τιμολογίων, αποστολή e-mails, ενημέρωση αποθεμάτων, διαχείριση ραντεβού, αρχειοθέτηση. Εργαλεία που αξιοποιούν τις δυνατότητες της Τ.Ν. μπορούν να διασυνδέσουν τις βασικές εφαρμογές μιας επιχείρησης (ERP, CRM, e-mail) και να αυτοματοποιήσουν μια σειρά από διαδικασίες, χωρίς καμία γραμμή κώδικα! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει… περισσότερος χρόνος για στρατηγική σκέψη και λιγότερος για «copy – paste».
2. Διαχείριση έργων και εσωτερικής επικοινωνίας: Η Τ.Ν. μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ομάδων και χρονοδιαγραμμάτων. Πλατφόρμες όπως το ClickUp και το Notion AI προσφέρουν λειτουργίες που α) κατανέμουν τις εργασίες με βάση τον φόρτο των υπαλλήλων, β) ειδοποιούν εγκαίρως για καθυστερήσεις ή υπερβάσεις, γ) παράγουν αυτόματα reports προόδου και δ) δημιουργούν υπενθυμίσεις βάσει ενεργειών.
3. Δημιουργία περιεχομένου με ταχύτητα και συνέπεια για e-shops, διαφημιστικές, τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και απλούς επαγγελματίες, η παραγωγή περιεχομένου είναι ένα δύσκολο και χρονοβόρο κομμάτι. Η Τ.Ν. μπορεί να βοηθήσει στη συγγραφή α) περιγραφών προϊόντων, β) e-mails marketing, γ) κειμένων για social media και δ) συχνών ερωτήσεων για εξυπηρέτηση πελατών. Εργαλεία με τις δυνατότητες της Τ.Ν. παράγουν γρήγορα ποιοτικά κείμενα, βασισμένα στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Μικρές επιχειρήσεις, με βάση πρόσφατες διεθνείς μελέτες, έχουν ήδη αναφέρει αύξηση της ταχύτητας παραγωγής περιεχομένου έως και 10 φορές!
4. Προγραμματισμός με βάση προβλέψεις: Η Τ.Ν. με predictive analytics μπορεί να στηρίξει τον επιχειρηματία και στον σχεδιασμό των επόμενων ετών, δίνοντας απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις, όπως α) ποιο προϊόν θα έχει αυξημένη ζήτηση τον επόμενο μήνα; β) Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναλάβω μια καμπάνια; γ) Ποια κόστη ξεφεύγουν από τον έλεγχο;
Η Τ.Ν. μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα και εξωτερικές μεταβλητές (εποχικότητα, τάσεις αγοράς κ.λπ.). Ετσι, η επιχείρηση σταματά να λειτουργεί μόνο «αντιδραστικά» και γίνεται στρατηγικά ενεργή.
5. Ενίσχυση της πελατοκεντρικής εξυπηρέτησης: Η παραγωγικότητα δεν μετριέται μόνο εσωτερικά με τη βοήθεια της Τ.Ν. Η εμπειρία του πελάτη είναι κρίσιμος παράγοντας και η Τεχνητή Νοημοσύνη αυτό δεν το… ξεχνά. Chatbots με Τ.Ν., όπως αυτά που λειτουργούν σε WhatsApp, Viber ή απευθείας σε site, προσφέρουν α) άμεσες απαντήσεις σε ερωτήσεις, β) εξυπηρέτηση εκτός ωραρίου και γ) έναν πλήρη οδηγό για αγορές με προσωποποιημένες προτάσεις.
Οσο, λοιπόν, καλύτερη γίνεται η εμπειρία του πελάτη τόσο λιγότερο «φορτώνεται» το προσωπικό μιας επιχείρησης με διαχείριση παραπόνων ή επαναλαμβανόμενα αιτήματα.
Ανοδος των πωλήσεων και του τζίρου με τη βοήθεια των εργαλείων της Artificial Intelligence
Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα, αν και ένα μεγάλο ποσοστό ειδικά του εγχώριου επιχειρείν ακόμη δεν έχει αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές της. Μέσω της Τ.Ν. επιχειρήσεις κάθε μεγέθους μπορούν να αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα και τα εργαλεία της για να ενισχύσουν σημαντικά τις πωλήσεις τους και κατ’ επέκταση να αυξήσουν τον τζίρο τους.
Πώς, όμως, επιτυγχάνεται αυτό στην πράξη; Ποιο είναι το «μυστικό της επιτυχίας»; Η «DEALnews» παρουσιάζει ορισμένους από τους κρίσιμους τομείς για τις επιχειρήσεις οι οποίοι, μέσω της Τ.Ν., μπορούν να πετύχουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα:
• Προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων: Η εξατομίκευση αποτελεί το «κλειδί» για την αύξηση των πωλήσεων. Με την Τ.Ν. οι επιχειρήσεις (μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές) μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα των πελατών τους και να προτείνουν προϊόντα που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες και στις προτιμήσεις τους.
Συγκεκριμένα, στα οφέλη περιλαμβάνονται: α) η αύξηση των επαναλαμβανόμενων αγορών (οι πελάτες επιστρέφουν για περισσότερες αγορές όταν λαμβάνουν σχετικές προτάσεις) και β) βελτίωση ικανοποίησης πελατών, αφού η εξατομίκευση δημιουργεί μια πιο ευχάριστη εμπειρία αγορών.
• Δυναμική τιμολόγηση: Η δυναμική τιμολόγηση, με τη βοήθεια της Τ.Ν., επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις τιμές των προϊόντων τους σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ζήτηση, ο ανταγωνισμός και οι τάσεις της αγορά. Πρόσφατα διεθνής αεροπορική εταιρία ανέπτυξε ένα μοντέλο δυναμικής τιμολόγησης με εξατομικευμένες τιμές για κάθε πελάτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων ανά πελάτη.
• Βελτιστοποίηση διαφημιστικών καμπανιών: Η Τ.Ν. επιτρέπει τη δημιουργία πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών διαφημιστικών καμπανιών, αναλύοντας δεδομένα χρηστών και προβλέποντας ποιο περιεχόμενο θα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση. Ηδη μεγάλες διεθνείς αλυσίδες εστίασης αξιοποίησαν τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προγράμματα μάρκετινγκ και αύξησαν τον αριθμό των πελατών τους.
Πολύ απλά, με τη χρήση της Τ.Ν. οι διαφημίσεις φτάνουν στο κατάλληλο κοινό. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος απόδοσης ανά «κλικ» (CPC) μέσω καλύτερης στόχευσης κοινού.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρηματικές στρατηγικές δεν είναι πλέον προαιρετική. Είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Από την εξατομίκευση των προτάσεων προϊόντων μέχρι τη δυναμική τιμολόγηση και τη βελτιστοποίηση των διαφημιστικών καμπανιών η Τ.Ν. προσφέρει εργαλεία που μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν την αγορά και τους πελάτες τους.
Η νέα εποχή στις σχέσεις με τους πελάτες, τα chatbots και η εικοσιτετράωρη «ψηφιακή υποδοχή»
Σε μια αγορά η οποία διεθνώς αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, η ικανότητα μιας επιχείρησης να ανταποκρίνεται με ακρίβεια, ταχύτητα και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του πελάτη, πλέον, είναι πιο καθοριστική από ποτέ. Σε αυτή την προσπάθεια η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Από τα έξυπνα chatbots μέχρι τα συστήματα πρόβλεψης συμπεριφοράς πελατών οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην Τ.Ν. χτίζουν πιο ουσιαστικές και αποδοτικές σχέσεις με το κοινό τους.
Εάν απλό παράδειγμα είναι το εξής: Μέχρι πρότινος (ειδικά στην Ελλάδα αρκετές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα) οι εταιρίες πάσχιζαν να απαντήσουν έγκαιρα στα ερωτήματα των πελατών τους μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Πλέον, η λύση είναι απλή, οικονομική και διαθέσιμη όλο το 24ωρο: τα chatbots με Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα chatbox είναι «ψηφιακοί βοηθοί», οι οποίοι απαντούν σε συχνά ερωτήματα πελατών (όπως, για παράδειγμα, «πού είναι η παραγγελία μου;») άμεσα, με ανθρώπινο ύφος, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση υπαλλήλου.
Οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν α) μείωση κόστους εξυπηρέτησης έως 60%, β) διαρκή διαθεσιμότητα, ακόμα και εκτός ωραρίου και γ) ταχύτητα στις απαντήσεις (κάτω από 1 δευτερόλεπτο).
Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν διαβάζει απλώς δεδομένα. Μαθαίνει να αναγνωρίζει συναισθήματα (!) και με τη χρήση τεχνικών φυσικής γλώσσας (NLP) μπορεί να αναλύσει μηνύματα, αξιολογήσεις και σχόλια πελατών, εντοπίζοντας πότε ένας πελάτης είναι δυσαρεστημένος και «τι» του προκαλεί αίσθηση εμπιστοσύνης ή απόρριψης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/4/2025)