Το προϊόν-κλειδί για τις διεθνείς πωλήσεις της σερραϊκής εταιρίας που περιέχει 50%-60% γιαούρτι, αλλά ανήκει στην κατηγορία του παγωτού
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Σε «θέση άμυνας» βρίσκονται -μεταξύ άλλων- οι ουκ ολίγες ελληνικές εταιρίες τροφίμων οι οποίες εξάγουν ή πωλούν μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα τους στην… αχανή αγορά των ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ «κατά πάντων». Ενας από τους κλάδους που παραδοσιακά διατηρεί παρουσία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι αυτός της γαλακτοβιομηχανίας εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων της ελληνικών συμφερόντων ΦΑΓΕ (οικογένεια Φιλίππου), αν και η έδρα της έχει μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο από το 2012, η οποία παράγει όμως με δικό της εργοστάσιο ελληνικό γιαούρτι και το διαθέτει εκεί.
Οι εξαγωγές της ΜΕΒΓΑΛ στις ΗΠΑ, με «γερό χαρτί» τη φέτα, είναι ένα άλλο παράδειγμα, μα όχι το μόνο. New entry στην αμερικανική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα αποτελεί το ντεμπούτο της εισηγμένης Κρι Κρι, με το αυθεντικό ελληνικό παγωμένο γιαούρτι (Greek Frozen Yogurt), από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν συμπληρώνει περίπου επτά μήνες στα ψυγεία του αμερικανικού λιανεμπορίου τροφίμων, σε μια κατηγορία (Frozen Yogurt) όπου η κατανάλωση υπολογίζεται συνολικά στα 360 εκατ. ευρώ. Τα γεγονότα των ημερών έδωσαν την αφορμή για μια συζήτηση με ένα από τα πιο κατάλληλα πρόσωπα, έναν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους Ελληνες επιχειρηματίες…
«Γενικά για την οικονομία θεωρείται πολύ κακή αυτή η επιβολή δασμών. Διότι αυτό έχει φανεί και στα χρηματιστήρια, η ανησυχία είναι παγκόσμια. Εμείς δεν είχαμε προβλέψει κάτι σχετικό (σ.σ.: με τις πωλήσεις του Greek Frozen Yogurt στις ΗΠΑ) στο δικό μας φετινό budget. Ηταν μια μικρή, μέχρι τώρα, δοκιμαστική περίοδος, όπως είχα πει και παλαιότερα. Στείλαμε κάποια φορτία έπειτα από το περσινό καλοκαίρι, Σεπτέμβριο μήνα και ακολούθησε ο χειμώνας. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού προς το προϊόν θα φανεί ουσιαστικά με την έναρξη της σεζόν του καλοκαιριού.
Βρισκόμαστε σε αναμονή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και προχωρούμε με προσεκτικές κινήσεις. Είχαμε υπολογίσει στο PnL μας (Profit and Loss) κάποιους δασμούς που υπήρχαν και πρέπει να δούμε τι θα προστεθεί. Αρα δεν αλλάζει τίποτα στα αποτελέσματά μας, ούτε στη δουλειά μας. Ισα ίσα το τρίμηνό μας εξελίχθηκε πολύ καλά, με διψήφια ανάπτυξη. Διότι πάει πολύ καλά η Ευρώπη. Στην Αγγλία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες οι πωλήσεις του γιαουρτιού εμφανίζουν υψηλά ποσοστά» εξηγεί αρχικά στην «DEALnews» ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και CEO της Κρι Κρι.
«Αιχμή του δόρατος» για τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία της οποίας ηγείται αποτελούν το γιαούρτι και το παγωτό, όπου κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση της αγοράς, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αύξηση και των εξαγωγών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει και ο ίδιος στη διάθεσή του, η αξία της παγκόσμιας αγοράς γιαουρτιού εκτιμάται περίπου στα 100 δισ. ευρώ και ένα ποσοστό 8% αυτής, γύρω στα 8 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί στην «πίτα» του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού, αλλά και στο Greek Style Yogurt, που παράγεται στην Αγγλία και σε άλλες χώρες.
«Η αγορά της Ευρώπης υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό γιαούρτι. Στην Βρετανία οι αθροιστικές πωλήσεις του προϊόντος ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, είναι η πιο ισχυρή αγορά έπειτα από την ελληνική. Πολύ καλές επιδόσεις καταγράφει και η αγορά της Ιταλίας, εκτός της Γερμανίας. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι ανάγκες για επενδύσεις σημαντικές» προσθέτει ο κ.Τσινάβος, αναφερόμενος… στα «El Dorado» για τις πωλήσεις του προϊόντος που παράγουν τα εργοστάσια των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών και πολλοί ονομάζουν ως «λευκό χρυσό».
ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 53 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Μιλώντας για νέα projects, ο επικεφαλής της Κρι Κρι αναφέρεται στο πλάνο ύψους 53 εκατ. ευρώ που υποβλήθηκε προς έγκριση στις Στρατηγικές Επενδύσεις του Enterprise Greece, με τριετή ορίζοντα υλοποίησης και στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας τόσο του τομέα γιαουρτιού όσο και του παγωτού για την εταιρία.
Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι έως το προσεχές καλοκαίρι θα ανάψει το «πράσινο φως». Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της εισηγμένης αναμένεται να υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2024, έναντι 216,33 εκατ. το 2023 και 171,88 εκατ. το 2022, με θετικές προβλέψεις για το μέλλον και νέο «μοχλό» ανάπτυξης το Frozen Yogurt, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο κ. Τσινάβος διευκρινίζει ότι το προϊόν απευθύνεται στην αγορά του παγωτού, αν και το μείγμα του περιέχει 50%-60% στραγγιστό γιαούρτι, που παράγεται φυσικά από την Κρι Κρι.
Αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για προϊόν κατάψυξης, με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής», αντίθετα με το γιαούρτι, το οποίο έχει πολύ πιο σύντομη ημερομηνία λήξης (45-50 ημερών) και δεν είναι εύκολο να εξαχθεί αεροπορικώς στις ΗΠΑ. «Το Greek Frozen Yogurt της Κρι Κρι είναι ένας συνδυασμός της αξίας του ελληνικού γιαουρτιού και της απόλαυσης του παγωτού. Μια σημαντική διαφοροποίηση για μας» σχολιάζει.
ΣΤΗΡΙΓΜΑ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΑΛΛΑ…
Πέρα από όσα αφορούν την Κρι Κρι, σε ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία δύο βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων με έντονη ελληνική «ταυτότητα», όπως είναι το γιαούρτι και η φέτα στις αγορές της Ευρώπης.
Χωρίς αμφιβολία η έκθεση των εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών θεωρείται μικρότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία, μόνο το 2024 οι εισαγωγές ελληνικής φέτας (ΠΟΠ) στις ΗΠΑ άγγιξαν τους 6.500 τόνους.
Ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε αξία 60 εκατ. ευρώ (ίση με το 9% της συνολικής παραγωγής) και κατατάσσει την τοπική αγορά στην 5η θέση (στις εξαγωγές ελληνικής φέτας), με τη Γερμανία να διατηρεί τα πρωτεία, με μερίδιο 30% (κατ’ άλλες πηγές, η παραγωγή φέτας φτάνει τους 90.000 τόνους).
Συνεπώς οι πωλήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν παύουν να αποτελούν σημαντικό στήριγμα για τις εξαγωγές των Ελλήνων γαλακτοβιομηχάνων. Βέβαια, κάθε απώλεια σε επίπεδο εξαγωγών είναι πλήγμα…
Δωδώνη: Αναμονή για την εξαγορά των 200 εκατ. ευρώ
Η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και για έναν άλλο λόγο: για τα deals εξαγορών που δεν σταματούν.
Στο συγκεκριμένο timing η προσοχή εστιάζεται στις εξελίξεις που αφορούν την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, η οποία διαθέτει στο εμπορικό «οπλοστάσιό» της το πιο δημοφιλές, ίσως, ελληνικό brand φέτας.
Πωλητής, το αμερικανικό fund CVC, ιδιοκτήτης του Ομίλου Vivartia, και υποψήφιος αγοραστής το θεσσαλικό group των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, της οικογένειας Σαράντη (σ.σ.: φήμες ήθελαν να μπαίνει «σφήνα» η Lactalis).
Το τίμημα αναμένεται να κινηθεί κοντά στο «φράγμα» των 200 εκατ. ευρώ και, αν προχωρήσει η υπόθεση, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα.
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αποτελούν τον μεγαλύτερο, σήμερα, αμιγώς ελληνικό «παίκτη» στην αγορά των γαλακτοκομικών, με δεδομένο ότι η ΦΑΓΕ «ξενιτεύτηκε» από το 2012 στο Λουξεμβούργο (σ.σ.: διατηρεί, ωστόσο, εργοστάσια παραγωγής γιαουρτιού και τυροκομικών στην Ελλάδα), με τζίρο 650 εκατ. ευρώ.
Αυτονόητα, εάν προσαρτήσει στο επιχειρηματικό «άρμα» της και τη Δωδώνη, ανεβάζει τον πήχη της σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Αντίθετα, για το CVC, εάν αποεπενδύσει και από τη Δωδώνη, μετά τα πωλητήρια σε Μπάρμπα Στάθης, Hellenic Healthcare Group, Εθνική Ασφαλιστική και ενδεχομένως αργότερα από την Ελληνική Ζύμη, θα πληθύνουν τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα της παρουσίας του στην Ελλάδα. Πηγές της αγοράς σχολιάζουν, ωστόσο, ότι το fund θα μπορούσε να αυξήσει τις επενδύσεις του σε άλλους κλάδους, όπως αυτός της ενέργειας, καθώς διατηρεί ποσοστό ύψους 10% στη ΔΕΗ…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/4/2025)