Σε εμπορική λειτουργία βρίσκεται πλέον η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, σηματοδοτώντας την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο.
Η εγκατάσταση εντάσσεται στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο έχει υλοποιήσει και λειτουργεί ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται στην Αρκαδία (Παλαιόχουνη) και τις υπόλοιπες στη Λακωνία (Σκάλα) και τη Μεσσηνία.
Η μονάδα της Μεσσηνίας διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τον όγκο που καταλήγει προς υγειονομική ταφή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.
Παράλληλα, παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Υπολογίζεται ότι παράγονται 6.000 MWh ενέργειας ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 νοικοκυριών.
Η χρήση τεχνολογίας αιχμής διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση όχι μόνο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας, αλλά και του κόστους διαχείρισης για τους πολίτες.
H μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων παρουσιάστηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Mανώλη Γραφάκου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. «Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε σήμερα και την τρίτη μονάδα του έργου, ολοκληρώνοντας το ορόσημο της κατασκευής. Ευχαριστώ τον κ. Δ. Πτωχό, τον κ. Στ. Παπασταύρου και τον κ. Ν. Παπαθανάση, οι οποίοι στήριξαν το έργο. Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Θ. Σκυλακάκη, στις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις, στους κ.κ. Π. Νίκα και Π. Τατούλη, στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκο, στον ΦοΔΣΑ και σε όλους όσοι συνέδραμαν, ενάντια στις κραυγές που ακούγονταν. Βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω και τους κ.κ. Μ. Μαραγκουδάκη και Γ. Αγραφιώτη, οι οποίοι, ως ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατάφεραν να φέρουν το έργο σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Ομίλου μας που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, μετά από εκείνο της Ηπείρου, το οποίο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου έργου υποδομής για το 2018. Σας ευχαριστώ όλους θερμά — εργαζόμενους, υπεργολάβους, μελετητές — που βάλατε πλάτη και συμβάλατε στην ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο κ. Περιστέρης.
Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης σχολίασε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον απ’ άκρου σ’ άκρο η πιο καθαρή περιοχή της Ελλάδας. Σήμερα, με την πλήρη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας αλλά και των δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Αργολίδας και της Κορινθίας, η Περιφέρεια περνάει σε μια νέα εποχή. Προσδοκώντας στη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας με όλους τους Ευρωπαϊκούς, Εθνικούς και Περιφερειακούς φορείς, της συνεργασίας που έφερε αυτό το αποτέλεσμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετατρέποντας την περιοχή μας από ουραγό σε πρωτοπόρο, είμαστε βέβαιοι ότι η Πελοπόννησος – μια Περιφέρεια που διαθέτει συντριπτικά πλεονεκτήματα όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – θα πάρει σύντομα τη θέση που της αξίζει. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο να καταλήξουμε στο σημερινό αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτού του εμβληματικού έργου».
Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας, ο Διευθυντής έργων απορριμμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης εξήγησε πως η Μονάδα επεξεργασίας της Μεσσηνίας ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, που εκτός από σύγχρονες – είναι και βαθιά λειτουργικές, βιώσιμες και καινοτόμες. «Η λειτουργία παρακολουθείται online, σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια, συνεχή έλεγχο και δυνατότητα βελτιστοποίησης, καθημερινά, από την πρώτη μέρα λειτουργίας» τόνισε.
Ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων για την Πελοπόννησο
Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων καθιστά την Πελοπόννησο μία από τις πλέον προηγμένες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Με δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως, αναπτύσσεται σε τρεις Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα:
Τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων
Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης
Έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ
Η χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης έχει γίνει με τρόπο ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να πραγματοποιείται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των αναγκαίων μεταφορών από τους Δήμους.
Το έργο αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής, επιτυγχάνοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση της 26ετούς λειτουργίας των μονάδων απασχολούνται 200 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συνυπολογίζεται η έμμεση απασχόληση που προκύπτει από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κ.λπ.).