Γιατί οδηγήθηκαν σε προσωρινή παύση οι διαπραγματεύσεις για το «χρυσό» deal, παρά το ενδιαφέρον ισχυρών αραβικών και αμερικανικών ομίλων. Οι εξηγήσεις που δίνει ο Νίκος Σταθόπουλος
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
«Παγώνει», αλλά… δεν ναυαγεί η πώληση της Nova, όπως προκύπτει από τα λόγια του ιδίου του επικεφαλής της BC Partners, Νίκου Σταθόπουλου. Η «DEALnews» είχε κάνει λόγο για μια «συμφωνία σε αναμονή», λίγο πριν από την εκπνοή του 2024, με τη χαρακτηριστική επισήμανση, μεταξύ άλλων, σε σχετικό ρεπορτάζ της «πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι επαφές, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, βρίσκονται μεν σε εξέλιξη, αλλά με άλλους ρυθμούς και σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα υπάρξει η κατάληξη στο χρονικό περιθώριο που πολλοί θα περίμεναν», όταν από τις αρχές Φεβρουαρίου πολλοί επέμεναν ότι ακόμα και μέσα σε εκείνο τον μήνα θα έκλεινε το «χρυσό» deal.
Οι αλλαγές προσώπων που μεσολάβησαν, σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών, ερμηνεύτηκαν μάλιστα ως μια έμμεση προετοιμασία για τη μετάβαση σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με επικρατέστερη (τότε) εκδοχή να περάσει όλη η Nova στον άλλον μέτοχο της μητρικής United Group, τον Σέρβο Ντράγκαν Σόλακ. Απρίλιο μήνα, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σταθόπουλος έβαλε «φρένο» στα σενάρια και ουσιαστικά επιβεβαίωσε 100% την «Dn».
Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της BC Partners, υπήρξαν καλές προσφορές για την πώληση της Nova, που «κονταρομαχεί» για την 2η και την 3η θέση του εγχώριου κλάδου των τηλεπικοινωνιών με τη Vodafone, πίσω από τον απόλυτο leader, τον Ομιλο ΟΤΕ, αλλά τελικώς η υπόθεση… έμπλεξε.
Η αλήθεια, λένε, βρίσκεται συνήθως στη μέση. Για κάποιους είναι προφανές ότι o «Mr. BC Partners» δεν ήταν εύκολο να «βρει» το τίμημα των 2 δισ. ευρώ που φέρεται ότι είχε θέσει ως «τιμή εκκίνησης» για τις διαπραγματεύσεις. Και «εκ του αποτελέσματος», για να μην… πουλήθηκε η Nova, δεν οδηγήθηκε στη «χρυσή τομή» με τους ενδιαφερομένους.
Τώρα εξηγεί ότι ο αρχικός στόχος ήταν να γίνει η πώληση ομαδικά και όχι τμηματικά, μιλώντας για όλες τις εταιρίες του ομίλου, αλλά δεν κατατέθηκαν οι προσφορές που περίμενε για τις θυγατρικές εντός Ε.Ε., αντίθετα με ό,τι συνέβη για τα περιουσιακά στοιχεία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία ότι το deal θα γίνει, με τους επιθυμητούς όρους. Πότε;
Το χρονοδιάγραμμα πώλησης της Nova δείχνει πλέον κάπως… αόριστο και όσο για το τίμημα-στόχο ο χρόνος θα δείξει μέχρι πού θα ανέβει ο πήχης και αν θα αποδειχθεί εφικτή στην πράξη η πώληση πακέτο στην οποία αναφέρεται ο κ. Σταθόπουλος. Πόσο προσωρινή, δηλαδή, θα είναι η παύση των διαπραγματεύσεων.
Μέχρι να συμβεί αυτό, η Nova έχει μπροστά της έναν… ανήφορο: να υλοποιήσει ένα απαιτητικό επενδυτικό πρόγραμμα, να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής για τους telcos και παράλληλα να «υψώσει ανάστημα» απέναντι στον ισχυρότατο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στον κλάδο των ελληνικών τηλεπικοινωνιών.
Υπενθυμίζεται ότι στη «μάχη» για την εξαγορά της Nova, μια πολύμηνη και απρόβλεπτη «μάχη», είχαν «μπει» Αραβες και Αμερικανοί. Τον Σεπτέμβριο του 2024 τέσσερις «παίκτες» πρωταγωνιστούσαν στα σενάρια για το «χρυσό» deal: οι δύο αραβικοί κολοσσοί Εtisalat (E&) και Saudi Telecom Company (STC), ως φαβορί, και δύο αμερικανικά funds ως αουτσάιντερ, οι Warburg Pincus και Searchlight Capital Partners, με την προοπτική της υποβολής δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου, μετά τα due diligence. Επειτα από 7-8 μήνες η υπόθεση επιστρέφει στο σημείο μηδέν…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/4/2025)