Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Πρωταθλητής» εξαγορών, με στόχο τζίρο 900 εκατ. ευρώ

Η οικογένεια Σαράντη προχωράει το deal και για τη Δωδώνη - Οι προσδοκίες του Θεσσαλικού ομίλου από τη νέα επένδυση

Το επιχειρηματικό story: εκτίναξη των μεγεθών, με ένα μεγάλο σερί συμφωνιών σε βάθος… 25ετίας

Οι εξαγορές άλλων επιχειρήσεων αποτελούν έναν συνήθη και αρκετά διαδεδομένο τρόπο ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης πολλών εκ των leaders της ελληνικής αγοράς και ο Ομιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της οικογένειας Σαράντη, δεν θεωρείται «εξαίρεση» σε αυτόν τον κανόνα.

Αντίθετα, το θεσσαλικό group κάνει «πρωταθλητισμό» και σε αυτό το «κομμάτι», των επενδύσεων δηλαδή στην ενσωμάτωση άλλων εταιριών στο επιχειρηματικό «άρμα» του, το οποίο μεγαλώνει διαρκώς όσο κυλούν τα χρόνια, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τη διεθνή παρουσία του.

Η Νο 1 αμιγώς ελληνική γαλακτοβιομηχανία προχωρά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, προς την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Δωδώνη, από τον ίδιο κλάδο και από το χαρτοφυλάκιο του CVC Capital Partners, έναντι ενός αθροιστικού τιμήματος ύψους 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δανείων της), ενώ και στις αρχές της χρονιάς πραγματοποίησε νέο «άνοιγμα», με την απόκτηση της εταιρίας χυμών Κάμπος Χίου, με ποσό που ανεπίσημα κινήθηκε στην περιοχή των 5 εκατ. ευρώ.

Τάκης Σαράντης και Μιχάλης Σαράντης

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία έκλεισαν την προηγούμενη ετήσια χρήση με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 650 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Δωδώνη «άγγιξε» τα 180 εκατ. ευρώ και η Κάμπος Χίου κινείται πάνω κάτω στα 3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση ο νέος ιδιοκτήτης τους να «βλέπει» έναν τζίρο κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, με βάση και τις λογικές προβλέψεις για τα ενοποιημένα μεγέθη του 2025.

Ουδείς «τρίτος» μπορεί να γνωρίζει βέβαια αυτή τη στιγμή εάν η ηγεσία του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει στα σχέδιά της ή έστω στις… σκέψεις της ακόμα μία πιθανή εξαγορά άλλης εταιρίας και σε ποιον τομέα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο portfolio του φιγουράρει μια σειρά από δημοφιλή με brands όπως Ολυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά, Κλιάφα και με τις διεθνείς αγορές να εισφέρουν παραπάνω από το 55% των πωλήσεων.

Οι εξαγορές των Δουμπιά και Κλιάφα στο εμφιαλωμένο ανθρακούχο νερό και τα αναψυκτικά σηματοδότησαν την είσοδο του ομίλου σε νέους, ουσιαστικά, κλάδους κατά τα προηγούμενα χρόνια (2020) και επιπλέον καταγράφηκε στο ενεργητικό του και το restart της ιστορικής Αγνό. Τα κέρδη για την οικογένεια Σαράντη από τη συμφωνία για τη Δωδώνη σαφώς είναι ότι προσθέτουν ένα «έτοιμο» brand στη συλλογή του, με «όπλο» τις εξαγωγές φέτας και γιαουρτιού, αν και όχι μόνο.

«Σταθμός» στην πορεία των Ελληνικών Γαλακτοκομείων ήταν η εξαγορά και η αναβίωση της συνεταιριστικής βιομηχανίας Ολυμπος, η οποία είχε βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2000 και «ένωσε δυνάμεις», τότε, με την Τυράς, με τον όμιλο να αρχίζει την παραγωγή και την εμπορική διάθεση φρέσκου γάλακτος.

Το πρώτο βήμα στην παραγωγή χαλουμιού έγινε το 2022, με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης και ακολούθησε η επένδυση στο νέο εργοστάσιο της Κύπρου, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Μ.Κ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ