Οσα ειπώθηκαν στον απόηχο της παρουσίασης της μεγάλης επένδυσης
της Metlen
Το μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον των ορυκτών πρώτων υλών αναδείχθηκε στην εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με θέμα «100 Χρόνια Συνεισφοράς – Ασφαλές Εφαλτήριο για το Μέλλον», όπως και ο ρόλος του εξορυκτικού κλάδου για την αξιοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΜΕ Κώστας Γιαζιτζόγλου.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαζιτζόγλου, η Ευρώπη μπαίνει, έστω και αργά, στην κούρσα για τα στρατηγικά ορυκτά, ενώ αναγνώρισε πως ο εξορυκτικός κλάδος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα «δεν ήταν δημοφιλής» μέχρι πρόσφατα.

Αναφερόμενος στην προ εβδομάδων εκπροσώπηση σε υψηλότατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης στην παρουσίαση της επένδυσης της Metlen για το γάλλιο, αναρωτήθηκε γιατί δόθηκε τέτοια βαρύτητα σε ένα ορυκτό από το οποίο η Ευρώπη χρειάζεται 50 τόνους, δηλαδή δύο φορτηγά τον χρόνο, και συμπλήρωσε: «Οποιος όμως ελέγξει το γάλλιο, το γερμάνιο, το βολφράμιο, το σκάνδιο κ.λπ. θα ελέγξει το επόμενο υπερελαφρύ κράμα για τη νέα αμυντική ή επιθετική τεχνολογία, το επόμενο μικροτσίπ για την Τεχνητή Νοημοσύνη ή την επόμενη μπαταρία αυτοκινήτου που θα φορτίζει σε πέντε λεπτά. Σήμερα οι πρώτες ύλες αποκτούν τεράστια σημασία στην καινοτομία, στο τεχνολογικό μοντέλο και τη στρατηγική» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΜΕ, υπογραμμίζοντας πως ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα μπορεί να παίξει «ουσιαστικό ρόλο σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».
Ο Αθανάσιος Κεφάλας, πρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Κηρύξαμε το 2024 έτος ορυκτών πόρων, τονίζοντας τη σημασία των ορυκτών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάσαμε αποδεδειγμένα τον ρόλο της εξορυκτικής βιομηχανίας στην πράσινη μετάβαση. Είμαστε περήφανοι γιατί ο αποδεδειγμένα εξωστρεφής κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, είναι κρίσιμος εργοδότης, συστηματικός επενδυτής, είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων και πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης».
Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Τσάφος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πιστεύει στην αξιοποίηση του εθνικών πόρων. Το διακύβευμα, όπως είπε, είναι ξεκάθαρο. Οποιαδήποτε δραστηριότητα του μέλλοντος βασίζεται με τον ένα ή άλλο τρόπο στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Αρα, έχουμε τεράστιες ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε πόρους που πριν από 5-10 χρόνια δεν τους θεωρούσαμε σημαντικούς.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΠ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΜΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε καταρχήν στο λεγόμενο «παραγωγικό μοντέλο», τονίζοντας: «Είναι μεν σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ, δεν νομίζω όμως ότι η Ελλάδα ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό. Εχουμε αξιόλογη βιομηχανία και μεταποίηση, εξαγωγικό εμπόριο, ναυτιλία κ.ά. Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν υποστήριζε τη μεταποιητική δραστηριότητα, καθώς είχε ρίξει το βάρος στην πράσινη ανάπτυξη… Παρότι εκπέμπουμε μόνο το 6% των παγκόσμιων ρύπων, είχαμε αποφασίσει να σώσουμε τον πλανήτη μόνοι μας… Δεν πήραμε μέτρα να προστατεύσουμε την ντόπια παραγωγή… Εν τέλει, στείλαμε τις παραγωγές σε εργοστάσια με μεγαλύτερο αποτύπωμα από αυτά που εμείς κλείναμε».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε επίσης λόγο για κοινή συνείδηση στην Ευρώπη ότι «έχουμε κάνει πάρα πολλά λάθη την τελευταία 20ετία και είμαστε σε φάση που αρχίζουμε να τα διορθώνουμε».
Τέλος, μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο σημείωσε πως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τη σημερινή επιχειρηματική πραγματικότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διατήρηση του κριτηρίου της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε μια εποχή που αφενός μεν δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα ανεργίας, αφετέρου δε είναι κρίσιμο ζητούμενο η αύξηση της παραγωγικότητας, που σημαίνει περισσότερη αυτοματοποίηση. Τέλος, άσκησε κριτική στην επιλογή του κράτους να επαναφέρει παρωχημένες και γραφειοκρατικές μεθόδους ελέγχου των επενδύσεων, εγκαταλείποντας τις πιο τολμηρές και αποτελεσματικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στο πλαίσιο του RRF.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 2/5/2025)