Δύο νέες εταιρείες από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση του ΒΟΑΚ – Πλησιάζει η υπογραφή της οριστικής σύμβασης

Τα καταστατικά των εταιρειών Δικταίον Παραχωρήσεις και Δικταίον Λειτουργία καταχωρήθηκαν ήδη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)

Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του μεγάλου έργου αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών ειδικού σκοπού από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα καταστατικά των εταιρειών Δικταίον Παραχωρήσεις και Δικταίον Λειτουργία καταχωρήθηκαν ήδη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), γεγονός που προμηνύει την επικείμενη υπογραφή της οριστικής σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Η Δικταίον Παραχωρήσεις Α.Ε., με ιδρυτικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και τετραμελές διοικητικό συμβούλιο, αναλαμβάνει την παραχώρηση του έργου, που περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο. Το συμβούλιο απαρτίζεται από τον Μανώλη Βράϊλα (πρόεδρος), τον Μανώλη Μουστάκα (αντιπρόεδρος), την Πηνελόπη Λαζαρίδου και τη Βαΐα Χουχουρέλου.

Το έργο εντάσσεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, με δυνατότητα επέκτασης βάσει του Δικαιώματος Προαίρεσης του Δημοσίου, και αφορά ένα κομβικό οδικό έργο για την Κρήτη, συνολικού μήκους 157,5 χλμ, με ΛΕΑ, ανισόπεδους κόμβους και σήραγγες. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, με μικτό μοντέλο χρηματοδότησης (κρατική συμμετοχή, Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύσεις του παραχωρησιούχου).

ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Παράλληλα, ιδρύθηκε και η εταιρεία Δικταίον Λειτουργία Α.Ε., με κεφάλαιο 25.000 ευρώ και πενταμελές ΔΣ. Η εταιρεία αυτή θα αναλάβει σε δεύτερο στάδιο τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, κατόπιν σχετικής σύμβασης με τη Δικταίον Παραχωρήσεις. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Περδικάρης, αντιπρόεδρος ο Πέτρος Σουρέτης, ενώ μέλη είναι οι Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Ροδιανός Αντωνακόπουλος και Περικλής Λόντος.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 35 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα πέντε προβλέπονται για τις φάσεις μελέτης και κατασκευής. Το έργο συμπληρώνεται από δύο ακόμη τμήματα:

Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, έργο δημοσίου χαρακτήρα με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ.
Χερσόνησος – Νεάπολη, έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, με στήριξη 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κινητικότητα αυτή καταδεικνύει την πρόοδο και τη σοβαρή προσέγγιση που ακολουθείται για την υλοποίηση ενός από τα πλέον αναμενόμενα έργα υποδομής της Κρήτης, το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά τη συγκοινωνιακή σύνδεση του νησιού και την οδική ασφάλεια.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ