Θετικές προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2025

Η ΕΤΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ανοδική τάση για τις πωλήσεις, «αγκάθι» ο αργός ρυθμός ψηφιακού μετασχηματισμού – Τον κρίσιμο ρόλο της πληροφορικής επισημαίνει ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας

Παρά τη διεθνή «καταιγίδα», οι προοπτικές των πωλήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν ανοδικές και για το 2025, σύμφωνα με το δελτίο «Τάσεις του Επιχειρείν» από το τμήμα ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Ωστόσο, η ΕΤΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ε.Ε., κατατάσσοντας την Ελλάδα στον πάτο της σχετικής λίστας ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Το 2024 οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων διατήρησαν τη δυναμική τους, με άνοδο της τάξης του 2,7%, με κυρίαρχο τον κλάδο πληροφορικής.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η τάση αυτή συγκεντρώνει τις δυνατότητες να συνεχιστεί και το 2025, με εκτιμώμενη αύξηση πωλήσεων της τάξης του 3%.

Παρ’ όλα αυτά για να υπάρξει βιώσιμη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ενίσχυσης αυτής της δυναμικής, κυρίως σε κρίσιμους τομείς όπως η ψηφιοποίηση, οι οποίοι έχουν σημαίνουσα βαρύτητα για την παραγωγικότητα.

Η ΕΤΕ αναφέρει πως καθώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη και αποτελούν ορόσημο για την ανταγωνιστικότητα της επόμενης πενταετίας, απαιτείται αλματώδης ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην πληροφορική και ευρύτερα, για να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ψηφιοποίησης, με τα κίνητρα του Ταμείου Ανάκαμψης να αποτελούν «κλειδί».

Επ’ αυτού, η ανάλυση επισημαίνει πως, παρά το γεγονός πως ο κλάδος πληροφορικής στην Ελλάδα έχει αυξήσει κατακόρυφα το μερίδιό του στο ΑΕΠ (1,6% το 2024, από 0,7% το 2014 και 0,4% το 2004), υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 3,3%, με την Ελλάδα να αποτελεί ουραγό.

Επισημαίνεται πως η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου πληροφορικής είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς μπορεί να προσφέρει σημαντική ενίσχυση στη συνολική παραγωγικότητα, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως για κάθε επιπλέον 1% μεριδίου του κλάδου στο ΑΕΠ η παραγωγικότητα της Ελλάδας αυξάνεται μεσοπρόθεσμα κατά 15%.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, η ΕΤΕ προτείνει με ορίζοντα το 2030 την έμφαση σε:

– ψηφιακές υποδομές, έτσι ώστε το 100% του πληθυσμού, από 38% σήμερα, να έχει πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες,

– ψηφιοποίηση του Δημοσίου για το σύνολο των υπηρεσιών.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη για την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικής μας είναι η υστέρηση κατά 30%-35% σε σχέση με την Ε.Ε. στους άξονες της ψηφιοποίησης επιχειρήσεων και των ψηφιακών δεξιοτήτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (2 ΜΑΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ