Τον Ιούνιο αρχίζουν οι εργασίες για τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής χερσαίων καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης από την ελληνική εταιρεία Cenergy Holdings στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας στην ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρά το γενικό «πάγωμα» που έχει επιφέρει η κυβέρνηση Τραμπ σε επενδύσεις σχετικές με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Cenergy ξεκαθάρισε πως το δικό της πλάνο δεν επηρεάζεται. Και αυτό γιατί το νέο εργοστάσιο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων — προϊόντων για τα οποία παρατηρείται αυξημένη ζήτηση, κυρίως στις ανατολικές πολιτείες όπου διαμένει σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ.
Η επένδυση ύψους 300 εκατ. δολαρίων προέκυψε ύστερα από τέσσερα χρόνια τεχνικών και εμπορικών μελετών, στοχεύοντας στην ενίσχυση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις αστικές περιοχές. Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο διεθνούς επέκτασης της εταιρείας, με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση, τον εξηλεκτρισμό και τη βελτίωση των υποδομών.
Στελέχη της εταιρείας επισήμαναν ότι δεν υπήρξε ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου καθώς δεν σχετίζεται με υπεράκτια έργα: «Η ζήτηση για χερσαία καλώδια στις ανατολικές ακτές είναι τεράστια, ενώ η απουσία τοπικών παραγωγικών μονάδων προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, που σήμερα φτάνουν και τις 50 εβδομάδες».
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί βασικά βήματα όπως η επιλογή του οικοπέδου, η ανάθεση διαχείρισης του έργου και η παραγγελία του εξοπλισμού. Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα του 2027, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει διαδικασίες πιστοποίησης από μεγάλους πελάτες όπως η Dominion Energy, προκειμένου η εμπορική δραστηριότητα να αρχίσει ταυτόχρονα με την παραγωγή.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα προσθέσει επιπλέον κύκλο εργασιών 250 με 300 εκατ. δολάρια ετησίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2027, ενώ η πλήρης ενσωμάτωση και η ανάπτυξη της παραγωγής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2028.