Το «διπλό χτύπημα» σε ξενοδοχεία και τράπεζες

Από την ολοκλήρωση του deal για την ABBank, στο opening του «September City Resort», στη Θεσσαλονίκη

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Δυναμικά μπήκε το 2025 για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία στην ελληνική αγορά.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Ενας από τους πιο ενεργούς επενδυτές στη χώρα μας από τη λίστα… των ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχων που μεγαλούργησαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στις «ρίζες» τους θεωρείται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης.

Ο βαθύπλουτος Θεσσαλονικιός (με ατομική περιουσία η οποία υπολογίζεται κοντά στα 3 δισ. δολάρια και αποτελεί μέλος της «χρυσής» λίστας «Forbes» για διάστημα πάνω από τη μια δεκαετία) «ξαναχτύπησε» τις προηγούμενες ημέρες, αυτή τη φορά στον ξενοδοχειακό κλάδο, κατ’ επέκταση και στον τουρισμό. Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του «September City Resort» μέσα στον Απρίλιο, ιδιοκτησίας της ΝΙΜΤΕΝΚΟ Α.Ε. που συνδέεται με τον κ. Μυστακίδη, ξενοδοχείο το οποίο «τρέχει» η HotelBrain, ήρθε με χρονική απόσταση μερικών μηνών μόλις από τη δυναμική είσοδο του ιδίου στον τραπεζικό χώρο, με την απόκτηση του ελέγχου της ABBank.

Αν και νωρίτερα ο «Τέλης», όπως τον προσφωνούν οι στενοί του φίλοι, είχε καταστεί μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς, το «άνοιγμά» του στον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην ελληνική αγορά σηματοδοτήθηκε ουσιαστικά με το deal για την ABBank.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 5άστερο ξενοδοχείο, που είχε πραγματοποιήσει το λεγόμενο πρώτο άνοιγμα (soft opening) στα μέσα Μαρτίου και πλέον αποτελεί μέρος του ξενοδοχειακού δυναμικού της Θεσσαλονίκης, διαθέτει μεταξύ άλλων 99 δωμάτια και σουίτες (τα 11 με ιδιωτική πισίνα), οκτώ αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους εστίασης Tennis Academy με δύο επαγγελματικά γήπεδα, σύγχρονο γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα κ.λπ.
Ξενοδοχεία, τράπεζες, real estate, λοιπόν, για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο!

Το 2025 μπήκε δυναμικά για τον άλλοτε «Mr. Glencore» (νυν μέτοχο του ελβετοβρετανικού «κολοσσού» των commodities, με μερίδιο περίπου 3,1%, αλλά όχι πια μέλος της ηγετικής διοικητικής ομάδας του ομίλου, από το 2018), καθώς προηγήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, φέτος, η ολοκλήρωση της συναλλαγής, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, της απόκτησης από την ελβετική εταιρία Aegean Baltic Holding AG, συμφερόντων Αρ. Μυστακίδη, μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 47,9% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Baltic Bank και της άσκησης ελέγχου επί επιπλέον δικαιωμάτων ψήφου 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών, υπενθυμίζεται, είχε υπογραφεί στις 11/4/2024, αλλά με το τέλος της διαδικασίας άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση του νέου, φιλόδοξου πλάνου της σε «φουλ» ρυθμούς. Η ABBank, η οποία διέθετε ενεργητικό 1 δισ. ευρώ την εποχή του deal, με core αντικείμενό της τον ναυτιλιακό κλάδο (ναυτιλιακά δάνεια), έχει ενεργοποιήσει ήδη το σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της και προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γενικότερα δε προς τις ελληνικές εταιρίες με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Το ελληνικό portfolio του «Telis» περιλαμβάνει από assets σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στον κλάδο των εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ, ένα σημαντικό μερίδιό του στην εταιρία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών Phoenix Vega Mezz Plc. (6%), παρουσία στις ιχθυοκαλλιέργειες με τη Philosofish κ.ά.

Στα τέλη του 2021 αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Μυστακίδης αποφάσισε μια μεγάλη επένδυση και στη ναυτιλιακή Union Maritime, με έδρα το Λονδίνο, ενώ με δεδομένο ότι δέχεται κατά καιρούς διάφορες κρούσεις ή προτάσεις από «τρίτους» για την είσοδό του σε νέους κλάδους της αγοράς (ενέργεια/ΑΠΕ, βιομηχανία, μέχρι αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας κ.λπ.), λογικό είναι να επικρατεί μια προσμονή για την επόμενη κίνηση του επονομαζόμενου και ως «βασιλιά του χαλκού»!

Πώς πλούτισε (και) από την ενεργειακή κρίση…

Από το 2011 ανήκει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε η εισαγωγή της Glencore στο Χρηματιστήριο. Με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και βρετανική, κάτοικος Ελβετίας, αλλά με εξοχικό στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, είδε την αξία του portfolio του να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από τότε, κυρίως λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν τα περιουσιακά του στοιχεία κατέπεσαν στο 1,1 δισ. δολ. (πηγή: «Forbes»), με peak στα 3,6 δισ. δολ. το 2022.

Ο «Τέλης» κατάφερε, πάντως, να πλουτίσει και από το… ενεργειακό κραχ. Πώς; Το γεγονός ότι το τμήμα άνθρακα της Glencore συνεισέφερε 8,9 δισ. δολ. στα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο του 2022 βοήθησε για να εκτιναχθεί η απόδοση των μετόχων της σε ύψη ρεκόρ. Εξέλιξη η οποία αποδόθηκε, τότε, στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Glencore να επωφελείται, επειδή ο αντίστοιχος τομέας της παράγει τον τύπο θερμικού άνθρακα υψηλής ποιότητας, ο οποίος χρησιμοποιείται στους ευρωπαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Βρετανία και ΗΠΑ: Οι επενδύσεις σε ναυτιλία και real estate

Η ναυτιλία απασχολεί τον ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο σε δύο «μέτωπα». Λόγω της ABBank, η οποία χρηματοδοτεί εταιρίες του κλάδου, αλλά και της προσωπικής του επένδυσης σε αυτόν. Οπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, με τη λονδρέζικη Union Maritime, ναυτιλιακή με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης έκανε άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου.

Οσο για το real estate, ο 63χρονος κροίσος, πέρα από τα ακίνητα σε Λονδίνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φέρεται ότι έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες επενδύσεις και στις ΗΠΑ, ύψους τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ. Στο ενεργητικό του καταγράφεται και η εξαγορά του τρίτου πιο ακριβού διαμερίσματος όλων των εποχών στο Λονδίνο, στην Μπελγκράβια, το 2016, αξίας 62 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 2/5/2025)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ