Στρατηγικό πλαίσιο για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία ζητά ο ΣΕΚΠΥ

Ο ΣΕΚΠΥ προτείνει τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ποσοστού εγχώριας συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, προσαρμοσμένου ανάλογα με τον τομέα.

Τη δημιουργία κρατικού φορέα με αρμοδιότητα τη χάραξη στρατηγικής για τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αναστάσιος Ροζολής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, ένας τέτοιος φορέας – είτε ως γενική γραμματεία είτε ως υφυπουργείο – θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μηχανισμός καθοδήγησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΠΟΡΟΙ

Ο ΣΕΚΠΥ προτείνει τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου ποσοστού εγχώριας συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, προσαρμοσμένου ανάλογα με τον τομέα. Για παράδειγμα, η συμμετοχή στην κατασκευή πλοίων μπορεί να φτάσει το 40% μόνο από την πλευρά του μεταλλικού σκέλους, ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις απαιτούνται για άλλες κατηγορίες, όπως η παραγωγή πυραύλων.

Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η αξιοποίηση πόρων από μεγάλα ευρωπαϊκά και εθνικά επενδυτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των 25 δισ. ευρώ, αλλά και στα κεφάλαια ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται στην ΕΕ και τη Γερμανία για την άμυνα και τις υποδομές.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο κ. Ροζολής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παραδείγματα της Τουρκίας και του Ισραήλ, όπου η ύπαρξη θεσμικών δομών και στρατηγικής υποστήριξης συνέβαλε στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και στην εξαγωγική τους ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σπάνια ευκαιρία να αναπτύξει τον κλάδο, συγκρίσιμη με ιστορικά σημεία καμπής των τελευταίων 50 ετών.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Η αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στη φετινή DEFEA – 203 εταιρίες έναντι 140 το 2023 – αποτελεί ένδειξη του ενδιαφέροντος και των δυνατοτήτων του κλάδου. Ο κ. Ροζολής ανέφερε παραδείγματα εταιριών όπως η Metlen, που παράγει κρίσιμα μέρη αρμάτων Leopard, και η Sunlight, που προμηθεύει μπαταρίες για υποβρύχια.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η πολιτεία μπορεί, εφόσον το θελήσει, να οργανώσει το πλαίσιο στρατηγικής μέσα σε έξι μήνες, ώστε να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ