Ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ η αξία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο
Μια εταιρία προερχόμενη από την ελληνική περιφέρεια, το Κιλκίς συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να κατακτήσει δεκάδες αγορές στον… μισό πλανήτη, με «όπλο» την τεχνογνωσία της στην κατασκευή ανελκυστήρων. Είναι η Kleemann: παραδοσιακή δύναμη μεν στο χώρο της, αλλά δεν σταματά να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, έχοντας φτάσει πλέον στο σημείο να θεωρείται εξαγωγική σε ποσοστό το οποίο εκτινάσσεται στο 90%. Ελληνικά ασανσέρ παντού, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος! Και δεν πρόκειται περί υπερβολής, όταν από ένα σύνολο κρατών άνω των 200 σε όλο τον κόσμο, η ελληνική Kleemann διατηρεί παρουσία σε περισσότερες από 100, υπό την ηγεσία της οικογένειας Κουκούντζου.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Από το 1983, όταν ιδρύθηκε, εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ανελκυστήρων στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά, διατηρώντας στην γκάμα της κάθε τύπο ανελκυστήρα για οικιακή ή εμπορική χρήση, για πρόσωπα ή φορτία, όπως επίσης ανυψωτικά συστήματα, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους, ανελκυστήρες πλοίων και λοιπούς ανελκυστήρες ειδικών προδιαγραφών, όπως περιγράφει η ίδια στην παράθεση των σχετικών ενημερωτικών στοιχείων.
Μάλιστα, το δίκτυο των πωλήσεών της εκτείνεται, εκτός από την Ελλάδα, σε μεγάλες αγορές όπως είναι αυτές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Σερβίας και της Κίνας. Στο χαρτοφυλάκιο των έργων της εντοπίζει κανείς αυτά από το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ, στην Ισλανδία, μέχρι projects σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Νορβηγία, στη μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στον κόσμο, στη Σαουδική Αραβία, στο MaryRose Museum, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και στο εκθεσιακό κέντρο των Ferrari και Maserati στο Σίδνεϊ.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙ
Το μακρύ «ταξίδι» της στον χρόνο ξεκίνησε το 1983, όταν η Kleemann Ελλάς ιδρύθηκε σε συνέχεια της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη γερμανική εταιρία Kleemann Hubtechnik GmbH, με έδρα της τη ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Κιλκίς και 28 θυγατρικές, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται με τους ανελκυστήρες της στους ορόφους δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων σε όλη την υφήλιο, σε κτίρια γραφείων, αεροδρόμια, στάδια, εμπορικά κέντρα, θέατρα, βιομηχανίες, αλλά και σε κρουαζιερόπλοια. Ο κύκλος εργασιών της έκλεισε την τελευταία δημοσιευμένη χρήση για το 2023 στα 217,129 εκατ. ευρώ, έναντι 213,469 εκατ. ευρώ το 2022, με αύξηση 1,7%, με EBITDA 11,3 εκατ. ευρώ, από 8 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου, και αναμένονται τους προσεχείς μήνες οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024.

Ο ιδρυτής της Kleemann Νικόλαος Κ. Κουκούντζος είναι σήμερα πρόεδρος του ομίλου. Τα τελευταία δέκα χρόνια στο τιμόνι του Ομίλου Kleemann είναι οι managing directors Νικόλαος Ν. Κουκούντζος και Κώστας Ν. Κουκούντζος. Η διοίκηση αναφέρει χαρακτηριστικά στην ετήσια οικονομική έκθεσή της, μεταξύ πολλών άλλων, ότι, παρά τις συνεχείς προκλήσεις σε σημαντικές αγορές και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, περιμένει η διατήρηση της υγιούς ρευστότητας του ομίλου. Παράλληλα, συνεχίζεται η περαιτέρω διείσδυσή του σε αγορές που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης, ενώ θετικές προοπτικές δημιουργεί και η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην εγχώρια αγορά.
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η «ΠΙΤΑ»

Οι προοπτικές αύξησης των μελλοντικών εσόδων της Kleemann συνδέονται αυτονόητα με την πορεία των οικονομιών της γης, της οικοδομής, της ανάπτυξης του real estate, αλλά και με γεωπολιτικά γεγονότα, αφού χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω των κυρώσεων που τέθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία η θυγατρική της στη Ρωσία είχε αναστείλει στις 26/9/2024 κάθε εμπορική δραστηριότητα (όπως και ο όμιλος) στη χώρα και τέθηκε σε αδράνεια. Αντίθετα, η ελληνική εταιρία -εκ των διεθνών leaders στον κλάδο της- ποντάρει σε μια διεθνή αγορά με αθροιστικά έσοδα πολλών δισ. ευρώ.
Αν και για το 2024 οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της συνολικής «πίτας» των πωλήσεων ανελκυστήρων μιλούσαν για μια ελαφρώς ανοδική πορεία, από το 2025 έως το 2027 αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις, όπου η άνοδος θα περιοριστεί περίπου στο 1,5% ανά έτος, επικουρούμενη από την αργή αλλά σταθερή επανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως. Με προβλεπόμενο τζίρο 80 δισ. ευρώ για το 2024, η αγορά των ανελκυστήρων τροφοδοτήθηκε από την ανάπτυξη της βιομηχανίας κατασκευών και κτιρίων στις χώρες της APAC (Asia-Pacific).
Α.Ι. ΚΑΙ YΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Kleemann βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις, όταν συμμετείχε ως συντονιστής φορέας στο έργο Agile 4.0 Cluster – Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας, για την ευέλικτη βιομηχανία του μέλλοντος, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Ως ένας από τους έξι βιομηχανικούς εταίρους, ανέπτυξε σε συνεργασία με τεχνολογικούς εταίρους λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (AR), προσθετικής κατασκευής (3D printing), προβλεπτικής συντήρησης, ενώ στις λύσεις ενσωματώθηκαν και τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.).
Συμμετείχε, επίσης, από τον Οκτώβριο του 2021 ως συντονιστής φορέας στο έργο «Σχεδιασμός και υλοποίηση καινοτόμου συστήματος κλιματισμού ανελκυστήρων με την εφαρμογή θερμοηλεκτρικών διατάξεων (TecLift)», με δύο ερευνητικούς φορείς και συγκεκριμένα τα Τμήματα Φυσικής και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Η ολοκλήρωση του ερευνητικού αυτού έργου για τους ανελκυστήρες αναμενόταν στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2025, με απώτερο σκοπό της ερευνητικής πρότασης την εφαρμογή της ΘΗ τεχνολογίας για την κατασκευή συστημάτων ψύξης σε θαλάμους ανελκυστήρων. Με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος ανελκυστήρα που θα καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και συγχρόνως θα είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον…
Η Κίνα οδηγεί την αγορά ανελκυστήρων, τι συμβαίνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Πολλές είναι οι παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την πορεία ενός κλάδου όπως ο κατασκευαστικός, που συμπαρασύρει και μια σειρά άλλων με συναφή αντικείμενα, π.χ., η αύξηση του πληθυσμού μιας χώρας, των εισοδημάτων των πολιτών της, η ενίσχυση της αστικοποίησης, αλλά και οι εκάστοτε κυβερνητικές προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη.
Αναμφίβολα, όπως σημειώνει και η ίδια η εταιρία στην έκθεσή της, η αυξημένη κατασκευή κατοικιών, βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων οδηγεί σε αντίστοιχη ζήτηση ανελκυστήρων «για την κάθετη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, λοιπόν, η βιομηχανική ανάπτυξη σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη κ.λπ. θα ωθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς ανελκυστήρων, με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης για τα έτη 2024-2032 να κυμαίνεται περίπου στο 2,9%.
Η σημαντικότερη αγορά, αυτή της Κίνας (65% του τζίρου των νέων εγκαταστάσεων), αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.
Η ανάγκη ανακαίνισης στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% τα επόμενα χρόνια λόγω παλαιότητας των εγκατεστημένων ανελκυστήρων. Η αγορά της Ινδίας, 3η παγκοσμίως σε τζίρο, με 4,3% πίσω από της ΗΠΑ, με 6% του τζίρου των νέων εγκαταστάσεων, παρουσιάζει διαρκή αύξηση, με CAGR (Σύνθετος Ετήσιος Ρυθμός Ανάπτυξης) 3,9% έως το 2032.
Αντιθέτως, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για το διάστημα 2024-2032 δεν αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για νέα προϊόντα, λιγότερο από 2% και για τις δύο περιοχές. Στο τέλος του 2023 περίπου το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικούσε σε αστικές περιοχές, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 68% έως το 2050.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)