Τρεις «παίκτες» με το βλέμμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Η αθροιστική αξία των ελληνικών startups εκτιμάται σε ένα ποσό άνω των 12 δισ. ευρώ

Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα αναπτύσσεται σε… πολλές ταχύτητες, με συνέπεια να υπάρχουν startups οι οποίες αποτιμώνται σε ένα τεράστιο εύρος, από τις «νεογέννητες» των 50.000-100.000 δολ. έως και τους «μονόκερους», με αξία άνω του 1 δισ. δολ. (με τις τελευταίες να καταμετρώνται, πάντως, σήμερα σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό).

Τρεις από τις εταιρίες με «ελληνικό DNA» οι οποίες διακρίνονται και σε διεθνές επίπεδο έχουν τοποθετήσει αρκετά ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών τους, που φτάνει ακόμα και σε μια πιθανή είσοδό τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πολύ προτού ξεσπάσει η «θύελλα» της επιβολής δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ εκ μέρους δύο startups με καταβολές από την Ελλάδα, των Blueground (CEO Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου) και Harbor Lab (CEO Αντώνης Μαλαξιανάκης), είχε τεθεί ένας τέτοιος στόχος. Ή τουλάχιστον εκφράστηκε από την πλευρά των επικεφαλής τους η πρόθεση να εξεταστεί ή προοπτική μιας ενδεχόμενης εισαγωγής τους στη Wall Street, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες και βοηθήσει η κατάσταση στις αγορές. Τρίτη περίπτωση και μάλλον κάπως πιο προχωρημένη είναι αυτή της FlexCar (CEO Γιώργος Δεσύλλας), η οποία δέχθηκε συγκεκριμένη πρόταση (άρα δεν ήταν θεωρητικό).

Γυρίζοντας τον χρόνο αρκετούς μήνες πίσω, Ιανουάριο του 2024, η FlexCar, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο ευέλικτο leasing αυτοκινήτων, είχε ήδη γίνει αποδέκτης μιας σοβαρής και έτοιμης πρότασης, με άνω των 60 εκατ. ευρώ σε «υπογεγραμμένα» νέα κεφάλαια, για άμεση εισαγωγή στο Nasdaq της Νέας Υόρκης, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της. Το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξε, τότε, η ηγεσία της εταιρίας για να την απασχολήσει πιο άμεσα μια τέτοια προσέγγιση ήταν εντός 24-36 μηνών. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις ελληνικές startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση (πάνω από 300 εκατ. ευρώ) και κάτοχο του ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων σε έναν μόνο γύρο (210 εκατ. ευρώ).

Σε σχέση με τις δύο προαναφερόμενες, Blueground και Harbor Lab, η πρώτη εκ των δύο φέρεται ότι έχει ήδη υπερβεί σε αποτίμηση το όριο του 1 δισ. δολ., με έδρα της στις ΗΠΑ, αλλά με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, στον τομέα της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης πολυτελών επιπλωμένων διαμερισμάτων, με συνηθέστερους πελάτες της στελέχη πολυεθνικών. Η πορεία της άρχισε πριν από περίπου 12 χρόνια, το 2013, στη «δίνη» της οικονομικής κρίσης, με μερικά διαμερίσματα σε γειτονιές της Αθήνας στο portfolio της και σήμερα διατηρεί παρουσία σε περισσότερες από 46 πόλεις στον κόσμο, με στόχο να φτάσει φέτος τα 50.000 διαμερίσματα.

ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Η αθροιστική αξία των ελληνικών startups εκτιμάται σε ένα ποσό άνω των 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ως «μονόκεροι» λογίζονται οι Viva, Blueground, Skroutz, PeopleCert και κοντά σε αυτή την κατηγορία η Persado. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε σύγκριση με τα νεοφυή οικοσυστήματα που αναπτύσσονται σε άλλες χώρες, μεγάλες ή μη, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ισραήλ κ.λπ.

Συμβαδίζοντας με τις παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας, οι κλάδοι που κέρδισαν τις περισσότερες επενδύσεις το 2024 σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), τη βιοτεχνολογία (Biotechnology) και τις τεχνολογίες υγείας (HealthTech).

Οσο κυλά ο χρόνος, οι χρηματοδοτήσεις προς τις νεοφυείς εταιρίες με επίκεντρο τη δραστηριότητά τους στην Α.Ι. αυξάνονται, όπως συμβαίνει και φέτος. Με τη διαφορά ότι τη μερίδα του λέοντος καρπώνονται μέχρι στιγμής οι startups με τη συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού ως ιδρυτές και partners τους κατά κύριο λόγο, έναντι πολύ λιγότερων χρημάτων σε εταιρίες με παρουσία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Marathon Venture Capital για το ελληνικό οικοσύστημα, οι startups Ελλήνων με δραστηριότητα στη χώρα μας έχουν «μαζέψει» 56 εκατ. δολ. ως τώρα, ενώ αυτές που είναι μόνο στο εξωτερικό εκτινάχθηκαν στο 1,27 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ