Το story του ιδρυτή και CEO Αντώνη Μαλαξιανάκη, από τα εφοπλιστικά γραφεία, στην καθιέρωση μίας από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς εταιρίες της χώρας
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Δεκέμβριο του 2022 η η ελληνική shipping tech startup Harbor Lab άρχισε να συγκεντρώνει τα φώτα της αγοράς πάνω της σε μεγαλύτερο βαθμό, όταν σήκωσε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε γύρο Seed, ύψους 6,1 εκατ. δολ., από ισχυρούς διεθνείς επενδυτές και αργότερα βέβαια δεν έμεινε μόνο σε αυτή, αφού ακολούθησε η άντληση και άλλων κεφαλαίων. Οι άνθρωποι του χώρου, τόσο στη νεοφυή επιχειρηματικότητα όσο και στη ναυτιλία, γνώριζαν ήδη την εταιρία και τον ιδρυτή και επικεφαλής της Αντώνη Μαλαξιανάκη και την ομάδα του.

Αντικείμενό της, ουσιαστικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ναυτιλίας, σε μια πολύ κρίσιμη λειτουργία του: τη διαχείριση των λεγόμενων «λιμανιάτικων εξόδων» τους (Disbursements), με τη βοήθεια του λογισμικού της, των λιμενικών τελών και λοιπών δαπανών, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά για κάθε πλοίο. Τα «έξοδα ελλιμενισμού» σε κάποιο λιμάνι μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, π.χ., ρυμούλκηση και τέλη πλοήγησης.
Από τα εφοπλιστικά γραφεία ο κ. Μαλαξιανάκης έμαθε τη δουλειά «από μέσα», όπως θα έλεγε κανείς στην καθομιλουμένη, και το 2020 δημιούργησε μία από τις πιο πετυχημένες και ταχέως αναπτυσσόμενες σήμερα ελληνικές startups, με επίκεντρο των δραστηριοτήτων της έναν από τους βασικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τον κλάδο ο οποίος «κρατά τα σκήπτρα» σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον μεγαλύτερο στόλο στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Νωρίτερα ο Αντώνης Μαλαξιανάκης άρχισε την καριέρα του από τη Thenamaris, ναυτιλιακή εταιρία του Νικόλα Μαρτίνου, γιου του εφοπλιστή Ντίνου Μαρτίνου, και συνέχισε στη Star Bulk του Πέτρου Παππά, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.
Από τότε, περίπου μία 5ετία πριν, δεν έπαψε να ακολουθεί ή και να… προλαβαίνει τις εξελίξεις. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, που η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει «εισβάλει» παντού!
Εξασφαλίζοντας ακόμα μία χρηματοδότηση, 16 εκατ. δολ. (Series A), πολύ υψηλότερη από την πρώτη, καθιερωμένη πλέον στους ναυτιλιακούς κύκλους του κόσμου, με σειρά συμφωνιών και συνεργασιών με εταιρίες κορυφαίων εφοπλιστών, ο CEO της ελληνικής startup είχε αναφερθεί τότε, από τον Μάιο του 2024, στους νέους στόχος της Harbor Lab: τις νέες επενδύσεις στην τεχνολογία της, στην εξέλιξη του λογισμικού της μέσω Α.Ι. και Machine Learning και την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών ανάλυσης και επαλήθευσης των χρεώσεων στα εξοδολόγια, με μια απλή ψηφιοποίηση και ανάγνωση του PDF αρχείου.
Σήμερα, μερικούς μήνες μετά και πολύ πρόσφατα, η ελληνική shipping tech startup έχει λανσάρει την ενσωματωμένη νοημοσύνη στην πλατφόρμα της HL AI, «για εξυπνότερη και διαφανέστερη διαχείριση κόστους λιμένων».
2,2 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΑΝΑ ΠΛΟΙΟ
Από τη Harbor Lab αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και εμπιστοσύνη στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε τη HL AI, ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό που ανεβάζει τη διαδικασία διαχείρισης και έγκρισης λιμενικών εξόδων στο επόμενο επίπεδο».
Σύμφωνα με την εταιρία, οι δαπάνες που σχετίζονται με τα λιμάνια φτάνουν περίπου τα 2-2,2 εκατ. δολ. ετησίως για ένα μόνο πλοίο σε ναύλωση ταξιδιού (σ.σ.: το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για τα εμπορικά πλοία μετά τα καύσιμα), ωστόσο η HL AI αλλάζει τα δεδομένα, αυτοματοποιώντας την επαλήθευση και τη διαπραγμάτευση των εξόδων των λιμενικών εξόδων, επιτρέποντας στην ομάδα διάχυσης μιας ναυτιλιακής να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των εγκρίσεων, χωρίς να προσθέτει χειροκίνητο φόρτο εργασίας, με απόλυτη ακρίβεια: Απλώς κάνοντας κλικ στην επιλογή «Ανάλυση», λαμβάνετε μια λεπτομερή εξήγηση για το πώς υπολογίστηκε το έξοδο με βάση τα πιο ενημερωμένα επίσημα τιμολόγια λιμένων.
Το HL AI παρέχει επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, άμεση μετάφραση των εγγράφων τιμολόγησης, διευκολύνοντας την κατανόηση των επίσημων πληροφοριών λιμένων στην προτιμώμενη γλώσσα.
Επιτυγχάνεται, επίσης, η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων: Αυτοματοποιημένα e-mails με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να αποσταλούν για ποσά που χρεώνονται και αποκλίνουν από τα επίσημα τιμολόγια λιμένων.
Επιπλέον, ένας μόνον χρήστης του HarborLab μπορεί να επιβλέπει 1.000+ port calls σε λιμάνια ετησίως, αυξάνοντας την ικανότητα του παραδοσιακού ελέγχου DA.
«ΣΤΟΛΟΣ» +1.700 ΣΚΑΦΩΝ
Η ελληνική startup αποτελεί την πρώτη του κλάδου που χρησιμοποίησε λογισμικό SaaS (Software-as-a- Service) για την ανάλυση των λιμανιάτικων εξόδων, είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα στον τομέα της, η δεύτερη κορυφαία παγκοσμίως και σε διάστημα μιας πενταετίας έφτασε να μετρά περισσότερα από 1.700 εγγεγραμμένα σκάφη και πάνω από 4.500 port agents και ventors, με 31.000 port calls στο ενεργητικό της, από 10.000 τέλη 2022.
Δεκέμβριο του 2023 προχώρησε σε μια επένδυση ιδιαίτερα μεγάλης στρατηγικής σημασίας, εξαγοράζοντας τα λογισμικά SOFeXchange και DEMeXchange από την Osiris Ltd.
Η πλατφόρμα μετριάζει τα σφάλματα τιμολόγησης και τις υπερπληρωμές, διασταυρώνοντας τα έξοδα λιμενικών κλήσεων με τα επίσημα λιμενικά τιμολόγια σε πραγματικό χρόνο από τις παγκόσμιες λιμενικές Αρχές, μειώνοντας το περιθώριο σφάλματος από 20% σε μόλις 3% ανά λιμενική κλήση. Η Harbor Lab προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, όπως η επαλήθευση Know-Your-Customer (KYC), ενισχύοντας την ασφάλεια και τη συμμόρφωση στην αλληλεπίδρασή τους με τους τοπικούς πράκτορες.
Διανύει φάση επέκτασης στην Ασία, με αντιπροσώπους εκεί και μεγάλους πελάτες στην κομβική αγορά της Σιγκαπούρης, ενώ διευρύνει την ομάδα της και στην Ελλάδα, όπου έχει τα γραφεία της, με παρουσία και σε Δανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το 2024, δε, πέτυχε ένα σημαντικό deal με την Great Eastern Shipping, τη μεγαλύτερη ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρία στην Ινδία, διατηρώντας συνεργασίες και με άλλους ναυτιλιακούς «γίγαντες».
Από τις νέες καινοτομίες που έχει λανσάρει θεωρείται το πρώτο ολοκληρωμένο marketplace για την κάλυψη των husbandry costs (των εξόδων για την υποστήριξη πλοίων, όπως αλλαγές πληρωμάτων, παράδοση ανταλλακτικών, ανεφοδιασμοί, μεταφορές τεχνικών στο πλοίο κ.ά.) και το Digital Statement of Facts (SoF), για την αυτόματη καταγραφή όλων των στοιχείων της κίνησης ενός πλοίου στο λιμάνι, από την άφιξη και την εκφόρτωση έως την αναχώρησή του.
Η «ψήφος» των επενδυτών και η αγορά των 14 τρισ. δολ.
Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών της startup αγοράς αποτελεί ένα από τα διαπιστευτήρια της Harbor Lab. Χαρακτηριστικά μάς είχε αναφέρει ο ιδρυτής και partner του VentureFriends, του μεγαλύτερου σε μέγεθος ελληνικού VC, Απόστολος Αποστολάκης, τον χειμώνα του 2022 ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι και για τη νέα μας επένδυση στη HarborLab, που είναι στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα shipping tech startup, το οποίο παρέχει ένα SaaS σε ναυτιλιακές εταιρίες για να διαχειριστούν τις διαδικασίες και να επιλέξουν συνεργάτες κατά τον ελλιμενισμό πλοίων» και σε «χρόνο μηδέν», τότε, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις.
Δεκέμβριο του 2022 οι VentureFriends και οι Speedinvest (επίσης ευρωπαϊκό VC) ηγήθηκαν του χρηματοδοτικού γύρου των 6,1 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού tech ή shipping επενδυτών, όπως οι theDOCK, Signal Ocean, Motion Ventures, TecPier, Innoport, Charge VC και άλλων. Η εταιρία είχε λάβει επίσης χρηματοδότηση από επιτυχημένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εταιριών τεχνολογίας, όπως ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της Blueground.
Στον γύρο Series A των 16 εκατ. δολ. επικεφαλής ήταν η Atomico, μια εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο. Με τη συμμετοχή των υφιστάμενων επενδυτών Notion Capital, Venture Friends, SpeedInvest και The Dock, και των νέων επενδυτών Endeavor Catalyst και της ναυτιλιακής VC TMV ο γύρος ανέβασε τη συνολική χρηματοδότηση για την ελληνική startup σε περίπου 22,5 εκατ. δολ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση (5/2024), πάνω από 4 εκατ. λιμενικές κλήσεις για φόρτωση και εκφόρτωση φορτίου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε περίπου 4.000 λιμάνια παγκοσμίως, για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία των 14 τρισ. δολ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 9/5/2025)