Νέες ευκαιρίες για διεθνή εμπορική δραστηριότητα ανοίγονται μπροστά στις επιχειρήσεις, και δη στις μικρομεσαίες, για τις οποίες η συγκριτική έλλειψη τεχνογνωσίας, υποδομών και προσωπικού έως τώρα τις απέτρεπε να επεκταθούν προς το εξωτερικό. Η αλλαγή έγκειται σε ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία ενέκρινε το συμβούλιο και προωθείται για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία απλοποιεί τη διαδικασία είσπραξης του ΦΠΑ για τις διεθνείς αγορές, όπως είναι οι ηλεκτρονικές μέσω πλατφορμών και e-shops, ενισχύοντας τη χρήση της πλατφόρμας Import One Stop Shop.
To νέο καθεστώς έρχεται να «θεραπεύσει» παλαιότερες παθογένειες του πλαισίου, οι οποίες λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις, καθώς διαμορφωνόταν ένα πολυδαίδαλο χάος στις εξ αποστάσεως αγορές και στις εισαγωγές αγαθών. Πλέον οι καταναλωτές που θα αγοράζουν αγαθά μέσω διαδικτύου από χώρες εκτός ή εντός της Ε.Ε. θα γνωρίζουν ότι ο ΦΠΑ με τον οποίον θα επιβαρυνθούν θα είναι ίδιος όπως εάν αποκτούσαν τα αγαθά στη χώρα καταγωγής τους, καθώς ορίζεται πως ο εν λόγω φόρος θα καταβάλλεται εκεί όπου πραγματοποιείται η κατανάλωση των αγαθών. Η παραπάνω ρύθμιση απλοποιεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και ευρύτερα όλης της Ε.Ε. Απαλείφονται εμπόδια στις διασυνοριακές διαδικτυακές πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται τα δημόσια έσοδα των κρατών-μελών, καθώς αυξάνονται οι πληρωμές ΦΠΑ και περιορίζονται οι σχετικές απάτες.
Οπως ορίζει η νέα οδηγία, υπεύθυνοι για τον εισαγωγικό ΦΠΑ και τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων εξ αποστάσεως θα είναι οι αλλοδαποί έμποροι και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Προκειμένου και οι ίδιοι να αποφύγουν περαιτέρω γραφειοκρατικά εμπόδια, θα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Import One Stop Shop (IOSS) της Ε.Ε., καθώς η εναλλακτική θα είναι να εγγράφονται ξεχωριστά σε κάθε κράτος-μέλος.
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Τι είναι όμως η IOSS; Αποτελεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που βοηθά τις επιχειρήσεις να απλοποιήσουν τη δήλωση και την πληρωμή του ΦΠΑ όταν πουλάνε αγαθά ή υπηρεσίες σε καταναλωτές σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Με απλά λόγια, μέχρι τώρα εάν μία επιχείρηση στην Ελλάδα θέλει να πουλήσει προϊόντα σε άλλη χώρα θα έπρεπε να κάνει εγγραφή για ΦΠΑ σε κάθε χώρα όπου ξεπερνούσε ένα όριο πωλήσεων, το οποίο έχει οριστεί στα 10.000 ευρώ, και να δηλώσει ΦΠΑ ξεχωριστά σε κάθε κράτος-μέλος.
Με το Import One Stop Shop χρειάζεται μία μόνο δήλωση ΦΠΑ στην Ελλάδα, μέσω της ΑΑΔΕ, όπου εκεί δηλώνονται όλες οι πωλήσεις που έγιναν προς πελάτες σε όλη την Ε.Ε. Ετσι καταβάλλεται το συνολικό ποσό του ΦΠΑ στην Ελλάδα και η ΑΑΔΕ το διανέμει στις άλλες χώρες.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες επωφελούνται από τη χρήση της πλατφόρμας είναι e-shops ή επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά εξ αποστάσεως σε ιδιώτες εντός Ε.Ε., πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών (streaming, apps, online μαθήματα κ.ά.), πλατφόρμες όπου πραγματοποιούνται πωλήσεις τρίτων (όπως Amazon και eBay).
Η ευρωπαϊκή οδηγία αποτελεί και ένα βήμα προς τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τελωνειακού κώδικα, που έχει ως τελικό στόχο την ενοποίηση των τελωνείων. Ας σημειωθεί πως το επόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων εβδομάδων αφορά και αυτό τη θέσπιση του νέου τελωνειακού κώδικα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (16 ΜΑΙΟΥ 2025)