ΟΜΙΛΟΣ ΤΙΤΑΝ: Προχωρά σε επενδύσεις 250 εκατ., «παράθυρο» και για εξαγορές

«Ασος» στα χέρια της διοίκησης αναδεικνύεται η επιτυχία της θυγατρικής στις ΗΠΑ - Σε waiting list για MSCI Greece Standard, ενώ προχώρησαν η αποεπένδυση στην Τουρκία και η αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου

Με 360 εκατ. δολάρια στο ταμείο από την Titan America και στρατηγική επέκταση σε ΗΠΑ, Ινδία και Αίγυπτο, η ΤΙΤΑΝ «χτίζει» ένα διεθνές χαρτοφυλάκιο με χαμηλό ρίσκο και μεγάλο εύρος 

Η μη ένταξη της Titan Cement International στον δείκτη MSCI Greece Standard επ’ ουδενί αλλάζει τον σχεδιασμό της διοίκησης για την περαιτέρω ενίσχυση του ομίλου. Με την αποτίμηση στα 3,234 δισ. ευρώ και την ελεύθερη διασπορά στο περίπου 36% του μ.κ., η προοπτική επανεισόδου στον σημαντικότερο διεθνή δείκτη πιθανότατα θα επιτευχθεί στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Αλλωστε, όπως είχε ειπωθεί στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του 15% του μ.κ. της ΤΙΤΑΝ America ενίσχυσε έτι περαιτέρω τη «δύναμη πυρός» του ομίλου. Ενδεικτικά τα μεγέθη 3μήνου της θυγατρικής, με πωλήσεις 392,4 εκατ. δολ., προσαρμοσμένο EBITDA 79,8 εκατ. δολ., ταμειακές ροές 35,2 εκατ., με αποτέλεσμα την παραγωγή θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 2,7 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία Q1/25, η ΤΙΤΑΝ America διέθετε 143,2 εκατ. σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών, με συνολικές υποχρεώσεις 462 εκατ. δολ. Για τους αναλυτές της Optima, η θυγατρική αποδίδει τα σταθερά της αποτελέσματα σε ανθεκτικές στρατηγικές τιμολόγησης που βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη μείωση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας.

Για τη συνέχεια του 2025 η διοίκηση επαναβεβαίωσε την προοπτική ανάπτυξης για το σύνολο της χρήσης, αναμένοντας αύξηση των εσόδων στο εύρος των μέσων μονοψήφιων ποσοστών και μέτρια βελτίωση στα προσαρμοσμένα περιθώρια EBITDA σε σχέση με το 2024. Με αποτίμηση 2,3 δισ. (σε όρους ευρώ) η θυγατρική, όταν συγκριτικά του ομίλου διαμορφώνεται στα 3,2 δισ. ευρώ (σε τιμές 14/5). Αξιον αναφοράς πως ο όμιλος, πλην της θυγατρικής, «τιμολογείται» στα 800 εκατ. ευρώ, στρέβλωση που το πιθανότερο είναι να διορθωθεί. Ωστόσο, είναι τα κεφάλαια που μπήκαν στο ταμείο του ομίλου από το ΙΡΟ για το μόλις 15% του μ.κ. της θυγατρικής (σχεδόν 360 εκατ.) που ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκεια του (ενοποιημένου) ισολογισμού, αυξάνοντας το ταμείο σε ικανοποιητική κατάσταση. Ως εκ τούτου, η διοίκηση ενημέρωσε την κοινότητα πως και επενδύσεις -ύψους 250 εκατ.- θα υλοποιήσει μέσα στο 2025 και το ενδεχόμενο εξαγορών είναι πάνω στο τραπέζι.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα; Kαταρχήν η θυγατρική είναι ανεπαρκής για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση (στις ΝΑ πολιτείες των ΗΠΑ), με τον όμιλο να ευνοείται, σε κάθε περίπτωση, από την επιβολή δασμών, καθώς παράγει στις ΗΠΑ και πιθανότατα οι τιμές του τσιμέντου θα ανεβαίνουν κι άλλο.

Παράμετρος που μπορεί να κάνει τη διαφορά (θετική/αρνητική), η συναλλαγματική ισοτιμία, αν και γι’ αυτό εφαρμόζονται ήδη μηχανισμοί αντιστάθμισης. Η αγορά των ΗΠΑ είναι γνωστό πως εισφέρει το 60% των EBITDA στον όμιλο, δεν αποκλείεται ενδεχόμενη εξαγορά μεσαίας εταιρίας (ή και συμπληρωματική του κλάδου) να γίνει εντός της «αμερικανικής περιμέτρου», ενισχύοντας περισσότερο το «US αποτύπωμα». Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα παράπλευρο όφελος; Nα εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας δεύτερης διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού, λ.χ., 10%-15%, συνεκτιμώντας πως ο αρχικός σχεδιασμός για την πρώτη προέβλεπε ΙΡΟ για το 15%-25% του μ.κ. Πλεονέκτημα για τη διοίκηση το κόστος χρηματοδότησης, που φέτος θα είναι μειωμένο, αφενός γιατί έχει περιοριστεί ο καθαρός δανεισμός, αφετέρου υποχωρούν τα επιτόκια (φθηναίνει το κόστος χρήματος).

Πέραν της αγοράς των ΗΠΑ, όπου ο όμιλος «παίζει» εντός έδρας, 2-3 παράμετροι μπορεί να προϊδεάζουν για την ενδεχόμενη εξαγορά. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σε διψήφιο ποσοστό, για δεύτερη συνεχή χρήση, δεδομένων των projects που υλοποιούνται (είναι προς υλοποίηση), η τάση -κατά πάσα πιθανότητα- θα συντηρηθεί και το 2026 (και βλέπουμε…). Η θετική έκπληξη έρχεται από την αγορά της Αιγύπτου, που ανακάμπτει με ταχύτατο ρυθμό, «υποκαθιστά» τις τουρκικές εξαγωγές σε αγορές όπως του Ισραήλ, ενώ ενισχύονται σε γειτονικές, όπως η Λιβύη. Δεδομένο το αυξημένο ρίσκο όλων των χωρών-αγορών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, αλλά στην περίπτωση που αποκατασταθούν στοιχειωδώς οι ισορροπίες η Αίγυπτος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε 3ο play για τον όμιλο.

Παράλληλα, η αποεπένδυση από την αγορά της Τουρκίας (τύποις η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι) εκτιμάται πως θα μπορούσε να επηρεάσει πτωτικά τα EBITDA κατά 15-20 εκατ. ευρώ), συνδυαστικά με την είσοδο στην αγορά της Ινδίας (μέσω κοινοπραξίας με την JayCee), «δείχνει» τον επαναπροσανατολισμό προς τα Ανατολικά, σε νέους προορισμούς. Εμφανής η στόχευση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της νότιας Ασίας και σε γειτονικές περιοχές, με νέα υλικά και προηγμένη τεχνολογία. Η θέση της νέας εταιρίας δημιουργεί ευκαιρίες για την κάλυψη τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας ζήτησης για δομικά υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αξιοποιεί τους άφθονους πόρους της Ινδίας για μια οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού, που υποστηρίζεται από ισχυρή υλικοτεχνική υποδομή.

Μ.ΓΕΛ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (16 ΜΑΙΟΥ 2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ