Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, αποκτώντας τεχνογνωσία τόσο στους γεωστατικούς όσο και στους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Σημαντική εξέλιξη αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και θα ανακοινωθεί επίσημα το ευρωπαϊκό έργο Hellas Sat 5, σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση.
Ο νέος δορυφόρος, εκτός από πολιτικές χρήσεις, θα περιλαμβάνει και αμυντικά συστήματα, με την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου να προγραμματίζεται για τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026.
Παράλληλα, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ιαπωνία για τη διασύνδεση του νέου δορυφόρου με γεωστατικό δορυφόρο της χώρας, μέσω ακτίνων λέιζερ.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στον τομέα των δορυφόρων παρατήρησης χαμηλής τροχιάς δραστηριοποιείται και η ICEYE, ευρωπαϊκή εταιρία με έδρα τη Φινλανδία, η οποία έχει ήδη εκτοξεύσει 48 δορυφόρους από το 2018. Η εταιρία διαθέτει πλέον γραφεία στην Ελλάδα και συνεργάζεται με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατασκευή δύο μικροδορυφόρων, απασχολώντας αποκλειστικά Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ICEYE έχει ξεκινήσει διαδικασία δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα, με στόχο τη συμμετοχή Ελλήνων στην κατασκευή εξαρτημάτων δορυφόρων και συστημάτων ραντάρ SAR. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή δορυφόρων στη χώρα, καλύπτοντας τις ανάγκες του παγκόσμιου στόλου της εταιρίας.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ
Μέσω συνεργασίας με πανεπιστημιακά τμήματα, όπως αυτό της Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, ενισχύοντας την τοπική εξειδίκευση και την απασχόληση.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΛΕΪΖΕΡ
Στο πεδίο των διαστημικών επικοινωνιών, προχωρά η χρήση Ελεύθερων Διαστημικών Οπτικών Επικοινωνιών με λέιζερ. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων (έως και επίπεδο terabit/δευτ.) και ενισχυμένη ασφάλεια, με ελάχιστη πιθανότητα παρεμβολών, λόγω της μικρής διαμέτρου της δέσμης.
Ο Hellas Sat 5 θα ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογίες, υποστηρίζοντας στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές. Στόχος είναι η δημιουργία αυτόνομων τοπικών κέντρων ελέγχου, ικανών να λειτουργούν ακόμη και υπό συνθήκες κρίσης.
Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ