Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): «Στοίχημα η A.I. για όλες τις εταιρίες, σε κάθε κλάδο»

«Προειδοποιητικό μήνυμα» από τον CEO της μεγαλύτερης αμιγώς ελληνικής επιχείρησης πληροφορικής για τη νέα εποχή στην τεχνολογία: «Αλλάζουν παντού άρδην τα πάντα!»

«Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω απέναντι σε Αμερική και Κίνα, τώρα ξυπνάει»

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Πλήρη ανατροπή στον τρόπο που λειτουργούσαν ως τώρα φέρνει η Α.Ι. για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αυτονόητα πράγματα μεν, αλλά και αυτά αποκτούν τη σημασία τους, όταν λέγονται και αναλύονται σε μεγαλύτερο βάθος από τους πιο ειδικούς.

Τις δικές του απόψεις σχετικά με την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επιχειρείν, για τις επιδόσεις της Ευρώπης στη νέα τεχνολογική «επανάσταση» του 21ου αιώνα, για όσα καταφέρνει (ή δεν… καταφέρνει ακόμη) η χώρα μας και φυσικά για τις προοπτικές που δημιουργούνται, αλλά και τις αλλαγές που έρχονται παντού ανέφερε στο περιθώριο πρόσφατης συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου ο CEO της μεγαλύτερης αμιγώς ελληνικής εταιρίας πληροφορικής, της Uni Systems, ο Γιάννης Λουμάκης.

Αλλαγές από τις οποίες δεν εξαιρείται ούτε ένας κατεξοχήν τεχνολογικός κλάδος όπως ο συγκεκριμένος, ο οποίος εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς ως προς τα μεγέθη των ισχυρών «παικτών» του τουλάχιστον, εν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Καταρχάς πιστεύω ότι ο χώρος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα “κύμα” το οποίο έρχεται και ακόμη δεν μπορεί κανένας να προβλέψει τι μας περιμένει. Δηλαδή, εάν φοβάμαι κάτι, είναι το πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό το κομμάτι της Α.Ι. Δεν μιλάω απλά για τα μοντέλα LLM ή τι κάνουμε με ένα chatbot, διότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει άρδην ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε σε πάρα πολλά επαγγέλματα» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Λουμάκη.
Κάτι σαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα για επιχειρήσεις ή και απλούς χρήστες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το γεγονός ότι στην Ελλάδα μεγάλες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου δεν είναι, προς το παρόν, τόσο ενεργές επενδυτικά στην Artificial Intelligence.

Η παρατήρηση παρισταμένου ήταν ότι, με βάση την εικόνα που πολλοί έχουν αποκομίσει μέχρι στιγμής, έντονη παρουσία στην Α.Ι. αποκτούν συνήθως μικρότεροι «παίκτες» του τεχνολογικού τομέα, κυρίως startups του εξωτερικού (με τη συμμετοχή Ελλήνων, ιδρυτών και partners), και ζητήθηκε μια πρόβλεψη για τις επενδύσεις των επόμενων ετών σε αυτό το κομμάτι.

Παρένθεση, ένα Large Language Model (LLM) αποτελεί έναν τύπο αλγόριθμου Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.) που χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές βαθιάς μάθησης (Deep Learning) και big data προκειμένου να παραχθεί κείμενο με τρόπο που να μοιάζει στην ανθρώπινη ομιλία. Επίσης, ένα ChatBot χρησιμοποιεί την A.I. για να δίνει απαντήσεις.

«ΔΙΑΤΤΟΝΤΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ» ΚΑΙ «ΑΦΥΠΝΙΣΗ»

Οσα ανέφερε στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems έδωσαν την πραγματική διάσταση των εξελίξεων:

«Το πρώτο πράγμα το οποίο εμείς κοιτάζουμε είναι να μη γίνουμε παρωχημένοι στο core business που έχουμε, την ανάπτυξη λογισμικού. Αυτή τη στιγμή συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στις μεθόδους με τις οποίες αναπτύσσονται τα προγράμματα.
Δεν ξέρω αν έχετε δει, για παράδειγμα, ότι έχουν δημιουργηθεί διάφορες πλατφόρμες που λες τι θέλεις και παράγουν μια εφαρμογή.

Ο τρόπος ανάπτυξης θεωρείται εκθετικός κι εμείς δεν είμαστε σε θέση ακόμη να προβούμε σε πάρα πολύ ασφαλείς προβλέψεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, προετοιμαζόμαστε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να μη μείνουμε πίσω…» απάντησε ο Γιάννης Λουμάκης και συνέχισε:

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες εταιρίες-διάττοντες αστέρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες εμφανίζονται, φτιάχνουν μια εφαρμογή Α.Ι., γίνεται “μπουμ” και έπειτα από ένα εξάμηνο έχει προχωρήσει το LLM μοντέλο και έχουν εξαφανιστεί.
Αρα, θέλω να πω, υπάρχει μια τεράστια κινητικότητα αυτή την εποχή.

Πολύ σημαντικό, ότι η Ευρώπη είναι πίσω. Αν δείτε τις μεγάλες εταιρίες στο Α.Ι., αν εξαιρέσει κανείς τη γαλλική (σ.σ.: Mistral AI), δεν έχει μείνει καμία να είναι ευρωπαϊκή. Ολες είναι είτε στην Αμερική είτε στην Κίνα. Υπάρχει όμως μια “αφύπνιση” της Ευρώπης για να επενδύσει».

ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Α.Ι. FACTORY

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει την προσπάθεια που καταβάλλεται και στην Ελλάδα σε ορισμένα μέτωπα για να επιταχυνθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις -παρά την παραδοχή ότι ολόκληρη η Ευρώπη έχει μείνει πίσω-, φέροντας ως παραδείγματα την κατασκευή του καινούργιου υπερσύγχρονου, αλλά και βελτιστοποιημένου για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης εθνικού υπερυπολογιστή («Δαίδαλος») που αναπτύσσεται στο Λαύριο και του AI Factory «Φάρος».

Ο κ. Λουμάκης μίλησε για τη δημιουργία «νησίδων τεχνογνωσίας Α.Ι. στην Ευρώπη», παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι «έχω μια αίσθηση για too little, too late» και σχολίασε: «Σαφέστατα είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει, το κοιτάζουμε συνεχώς και κάνουμε πράγματα, αλλά παραμένει ένα στοίχημα για μας, για όλες τις εταιρίες, ανεξαρτήτως από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται: στην τεχνολογία, στα μέσα, στις δημιουργικές τέχνες, στη νομική επιστήμη, στα πάντα. Αλλάζει άρδην ο τρόπος δουλειάς για όλους μας!».

Εκανε λόγο δε και για το έργο της ψηφιακής αναβάθμισης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Uni Systems («Εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Αναβάθμιση Ψηφιακών Υπηρεσιών αυτού»), με σύμβαση που είχε υπογραφεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα τέλη του 2023. Ο CEO της ελληνικής εταιρίας πληροφορικής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, από τα πλέον εξελιγμένα σε επίπεδο Α.Ι. για τη διοίκηση, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο παραλαβής, είναι βασισμένο σχεδόν όλο στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτοματοποιεί τις διαδικασίες, παραπέμποντας σε περισσότερες ανακοινώσεις την εποχή που θα παραδοθεί.

Συνεργασίες κορυφής: H Microsoft, το ΝΑΤΟ και η Intracom Defense

Με έσοδα που άγγιξαν τα 242 εκατ. ευρώ έκλεισε την ετήσια χρήση του 2024 η Uni Systems, με πρόβλεψη για άνω των 300 εκατ. ευρώ έως το 2026 και μια αντίστοιχα ισχυρή κερδοφορία.

Ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής του Ομίλου Quest στον κλάδο της πληροφορικής παραδοσιακά προέρχεται περίπου κατά το ήμισυ από το εξωτερικό, όπου διατηρεί έξι εταιρικές οντότητες (σε Ιταλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Κύπρο, Ρουμανία), γεγονός που επιβεβαιώνει τον βαθμό της διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της σε περισσότερες από 20 χώρες μάλιστα.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο η Uni Systems ανακοίνωσε την αναγνώρισή της ως της πρώτης εταιρίας από την ευρύτερη περιοχή -όχι μόνο στην Ελλάδα- και μία από τις λίγες στην Ευρώπη η οποία επιτυγχάνει την εξειδίκευση στην ανάπτυξη εφαρμογών A.I. στο Microsoft Azure (Build AI Applications on Microsoft Azure Specialization).

Επίσης, σε κοινοπραξία με την Cosmote, υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες 5ετή συμφωνία με την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η NCIA είναι ο κόμβος τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ. Η Uni Systems διεκδικεί, δε, έσοδα από την «πίτα» της αμυντικής βιομηχανίας στο κομμάτι της πληροφορικής και δεν αποκλείει πιθανές συνεργασίες και με άλλους «παίκτες» της τεχνολογικής αγοράς σε αυτό τον τομέα, όπως είναι η Intracom Defense. Συνδετικός κρίκος στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται ο πρώην επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος σήμερα διατηρεί ρόλο μη εκτελεστικού προέδρου και στις δύο εταιρίες (Uni Systems και IDE). Πέρα από την εγχώρια τεχνογνωσία της, η IDE έχει πίσω της την ΙΑΙ (Ιsrael Aerospace Industries).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 16/5/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ