Μόνο οι συγκεκριμένοι ξεπερνούν αθροιστικά τα 150 εκατ. ευρώ σε τιμές εκκίνησης για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Ποια είναι τα έξι ηχηρά ονόματα
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Τη δύσκολη στιγμή που ηχεί το… ηλεκτρονικό σφυρί εξακολουθούν να βιώνουν πολλές χιλιάδες επιχειρήσεων και ιδιωτών τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει σχεδόν όλο τον χρόνο, πλην μιας προσωρινής παύσης, σε πλειστηριασμούς «κάθε μεγέθους», από τους οποίους δεν εξαιρούνται τελικά ούτε οι κλάδοι αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι, δηλαδή, και η ενέργεια, η βιομηχανία, η υγεία, οι κατασκευές, ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία, τα καύσιμα κ.λπ.
Οι ρυθμοί των επώδυνων, για όσους χάνουν τα assets τους (ή κινδυνεύουν να τα χάσουν), διαδικασιών δεν φαίνεται να «φρενάρουν» ούτε σε καιρούς υποτιθέμενης ευημερίας.
Γιατί δεν είναι λίγοι, όπως αποδεικνύεται, οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν κατάφεραν ουσιαστικά να «συνέλθουν» οικονομικά από την κρίση ή ίσως τις (πληθυντικός) κρίσεις από το 2009 και μετά: πρώτα η ύφεση και στη συνέχεια η πανδημία, το ενεργειακό «κραχ», το ξέσπασμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Ο καθένας, βέβαια, πληρώνει και τα προσωπικά του λάθη, τους κακούς χειρισμούς του, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Στους 13 μεγαλύτερους πλειστηριασμούς για το υπόλοιπο μισό του 2025, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου από το όριο των 5 εκατ. ευρώ και άνω, σε ένα εύρος έως τα 25 εκατ. ευρώ, συναντά κανείς ακόμα και επιχειρήσεις οι οποίες κάποτε μεσουρανούσαν στην αγορά και δυστυχώς δεν άντεξαν στις πιέσεις και κατέρρευσαν.
Σε αυτό το οικονομικό περιθώριο τα 13 πιο ακριβά «σφυριά» συνολικά φτάνουν τα 151,5 εκατ. ευρώ σε τιμές πρώτων προσφορών (χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα καταλήξουν σε υψηλότερα επίπεδο, αντιθέτως, ή ορισμένοι δεν θα «βρουν» πλειοδότες και θα επαναληφθούν ή για κάποιο λόγο πιθανόν και να διακοπούν.).
Οι περιπτώσεις αναφέρονται ενδεικτικά και θεωρούνται χαρακτηριστικές του προβλήματος, που ανάμεσα σε άλλους αφορά τη συγκεκριμένη φάση και έξι ηχηρά ονόματα του παρελθόντος, όπως η Καπνική Α. Μιχαηλίδης Α.Ε., η Ελ Πετρόλ, η Εδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ, η κλινική Ερασίνειο, η Βαρβαρέσος Α.Ε., η Ελευθέριος Δ. Μουζάκης κ.ά.
Από αυτές τις επιχειρήσεις, σημειωτέον, η Καπνική Α. Μιχαηλίδης υπήρξε η 4η μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο και το 2023 παρουσίαζε… κύκλο εργασιών μόλις 169.952 ευρώ, το λουκέτο της Βαρβαρέσος ανακοινώθηκε το 2024, για τη Μουζάκης οι περιπέτειες συνεχίζονται, η Ψαλλίδας από το 2019 έχει εμπλακεί στη βάσανο των πλειστηριασμών, ενώ το Ερασίνειο λίγο νωρίτερα (δημοσίευσε, μάλιστα, τον Απρίλιο ζημιογόνο ισολογισμό για το 2023).
ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΡΙ
Από τους 13 μεγάλους πλειστηριασμούς άνω των 5 εκατ. ευρώ, οι δύο πρώτοι για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχαν αναρτηθεί για την 2α Ιουλίου για περιουσιακά στοιχεία, το ένα στην κατηγορία ακίνητο – αγροτεμάχιο με κτίσμα του οφειλέτη Θεσσαλικό Κέντρο Ιατρικής Αποκατάστασης Α.Ε. (Αρωγή Θεσσαλίας Α.Ε.) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Κιλελέρ, με εκκίνηση από το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, και το δεύτερο για βιομηχανικό – βιοτεχνικό χώρο της Εδραση Χ. Ψαλλίδας Ανώνυμος Τεχνική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία (Εδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ) στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Κρωπίας, με πρώτη τιμή 19 εκατ. ευρώ.
Σειρά παίρνουν από σήμερα (4/7/2025) άλλες τρεις υποθέσεις: οι πλειστηριασμοί για ακίνητο επαγγελματικό χώρο της προ πολλού πτωχευμένης Ελ Πετρόλ Α.Ε. (Ελ Πετρόλ Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε.), η οποία στις δόξες της είχε αναπτύξει δίκτυο 150 πρατηρίων, στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Περάματος, με τιμή πρώτης προσφοράς 8.712.623,51 ευρώ, για ακίνητο – αγροτεμάχιο με κτίσμα του οφειλέτη Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Ανώνυμος Εταιρεία, στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Κρωπίας, με το «σφυρί» να χτυπά στα 23 εκατ. ευρώ, και για ακίνητο οικόπεδο με κτίσμα της Κρισώτ Μονοπρόσωπη Κτηματική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, με τιμή 9,5 εκατ. ευρώ.
Σε αναστολή εμφανίζεται (αν και φέρει ημερομηνία διεξαγωγής 9/7/2025) ο πλειστηριασμός για ξενοδοχειακή μονάδα της Ανωνύμου Εταιρείας Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Λήμνου Α.Ε., στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στον Δήμο Λήμνου, με τιμή 7.920.000 ευρώ.
ΣΚΑΦΗ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Από την επικαιροποιημένη «black list» των πλειστηριασμών της χρονιάς δεν απουσιάζουν ούτε τα… επαγγελματικά σκάφη θαλάσσης, τα φωτοβολταϊκά και τα εργοστάσια.
Στις 9/7/2025 το «σφυρί» θα ηχήσει σε δύο περιπτώσεις, ως προς τον πρώτο από τους δύο κλάδους, αυτόν του θαλάσσιου τουρισμού: Για σκάφος αναψυχής της Παν Γιώτινγκ Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής, με τιμή πρώτης προσφοράς 5.600.000 ευρώ, και για επιβατηγό πλοίο της Balanda Maritime Company με αντίστοιχη εκκίνηση από τα 6.640.000 ευρώ.
Μερικές ημέρες αργότερα, 16/7/2025, θα γίνει ο πλειστηριασμός για ακίνητο – βιομηχανικό/βιοτεχνικό χώρο της Ηλιόσφαιρα Εργοστάσιο Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Μηχανημάτων Εξαρτημάτων Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Ενέργειας Ανώνυμος Εταιρεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στον Δήμο Τρίπολης, με τιμή 17 εκατ. ευρώ.
Για την άλλοτε κραταιά Καπνική Α. Μιχαηλίδης η διαδικασία αφορά βιομηχανικό/βιοτεχνικό χώρο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Ωραιοκάστρου, με τιμή 5.080.000 ευρώ.
Ο πήχης ανεβαίνει… απότομα στα 25 εκατ. ευρώ στις 15/10/2025 για ξενοδοχειακή μονάδα της Κάπα Α.Ε. Επιχειρήσεις Ξενοδοχείων Τουρισμού Εμπορίου Αυτοκινήτων Α.Ε. στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στον Δήμο Ζακύνθου, και ο κύκλος των «5-25 εκατ. ευρώ» κλείνει με εμφατικό τρόπο. Για τις εγκαταστάσεις δύο επιχειρήσεων του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, της Βαρβαρέσος Α.Ε. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, στις 29/10/2025, με πρώτη τιμή 7.110.180 ευρώ, και της Ελευθέριος Δ. Μουζάκης Ανώνυμος Εταιρεία Βιομηχανίας Εμπορίου Μελέτών και Επενδύσεων στην Περιφέρεια Αττικής, στον Δήμο Αιγάλεω, στις 5/11/2025, με αρχικό ποσό 9.921.000 ευρώ.
Ο φετινός «τζίρος» και οι 445 εκποιήσεις του 1+ εκατ. ευρώ
Ο υψηλός αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίοι ξεπερνούν το όριο του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας σε επίπεδο τιμής πρώτης προσφοράς, 445 συνολικά για το 2025, θεωρείται ενδεικτικός έως ένα σημείο για τον «τζίρο» που δυνητικά μπορεί να «γράψει» η επώδυνη και μακρά διαδικασία της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων διάφορων οφειλετών.
Μόνο το συγκεκριμένο δείγμα αντιστοιχεί θεωρητικά σε ένα ελάχιστο συνολικό ποσό που υπερβαίνει το μισό δισ. ευρώ.
Αν, βέβαια, ήταν εφικτό να αθροιστούν τα ποσά όσων πλειστηριασμών οδηγούν σε αποτέλεσμα, με τις τελικές τιμές που προκύπτουν για assets τα οποία αλλάζουν χέρια και δεν κηρύσσονται άγονοι ή δεν μπαίνουν σε αναστολή, αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας πόσο ανεβαίνει ο «λογαριασμός».
Οι μελλοντικοί πλειστηριασμοί κυμαίνονται κοντά στους 14.000, ενώ το σύνολο των αναρτημένων στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπερβαίνει τους 335.000!
Ιλιγγιώδης αριθμός για μια οικονομία για το μέγεθος της ελληνικής και τον πληθυσμό της χώρας, αν το δει κανείς και στατιστικά, ενώ αφορά τόσο επιχειρήσεις όσο και ιδιώτες.
Σε αρκετές περιπτώσεις τυχαίνει να εκπλειστηριάζονται προσωπικά περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών για οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Για πολλούς, δε, η περιπέτεια δεν τελειώνει εύκολα, ούτε κατ’ επέκταση και για όσους περιμένουν να πάρουν κάποια στιγμή τα… λεφτά τους, καθώς έχει συμβεί ορισμένες διαδικασίες πτωχεύσεων να διαρκούν για χρονικά διαστήματα τα οποία ξεπερνούν ακόμα και τη δεκαετία.
Σημειώνεται ότι τη διαδικασία διαχείρισης και διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι ως υπάλληλοι πλειστηριασμού.
Με τη χρήση της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν χωρίς φυσική παρουσία, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/7/2025)