Η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και η αυξανόμενη συχνότητα φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικά εργαλεία πρόληψης και αποκατάστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ασφάλιση αναδεικνύεται σε κρίσιμο πυλώνα ανθεκτικότητας για πολίτες, επιχειρήσεις και υποδομές.
Η ERGO Ασφαλιστική, συμμετέχοντας στο NatCat Summit, έδωσε έμφαση στον ρόλο της ασφάλισης όχι μόνο ως μέσο αποζημίωσης, αλλά και ως θεμέλιο για τη διαχείριση κινδύνων και τη θωράκιση της κοινωνίας.
Η υποχρεωτική κάλυψη φυσικών καταστροφών σε ασφαλιστήρια συμβόλαια και η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού ασφαλισμένων κατοικιών δείχνουν ότι η πρόληψη κερδίζει έδαφος. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά κενά προστασίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα σταθερό και λειτουργικό μοντέλο ασφάλισης.
Η ERGO προτείνει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στοχεύοντας σε μια πιο ασφαλή και ανθεκτική κοινωνία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Με τις δασικές πυρκαγιές να πλήττουν ήδη αρκετές περιοχές της χώρας και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους κινδύνους, η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις φυσικές καταστροφές καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Η συνειδητοποίηση του κινδύνου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε φαινόμενα που διαρκώς εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η ERGO Ασφαλιστική αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον ρόλο της ως αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας και εταίρος στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων.
Σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου αποτελεί κρίσιμο βήμα για την προστασία πολιτών και περιουσιών. Η πρόσφατη καθιέρωση της υποχρεωτικής κάλυψης φυσικών καταστροφών στην ασφάλιση αυτοκινήτου και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 επιβεβαιώνει έμπρακτα τη σημασία της πρόληψης και της ετοιμότητας — και ενισχύει περαιτέρω τη συζήτηση για τον ρόλο της ασφάλισης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων και πιο έντονων φυσικών κινδύνων.
Η κλιματική κρίση έχει πάψει να αποτελεί μελλοντικό κίνδυνο και αναδεικνύεται πλέον ως άμεση πρόκληση για κοινωνίες, οικονομίες και υποδομές. Το 2024, συγκεκριμένα, καταγράφηκε ως μία από τις πλέον δαπανηρές χρονιές στην ιστορία των φυσικών καταστροφών, με τις συνολικές οικονομικές ζημίες να ανέρχονται στα 320 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Από το ποσό αυτό, οι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Munich Re.
Η ασφαλιστική αγορά, συνεπώς, καλείται να συμβάλει ενεργά όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου πρόληψης και αποκατάστασης, μέσα από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα των κινδύνων αυτών και τη σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό και με βαθιά τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση φυσικών κινδύνων, η ERGO Ασφαλιστική συμμετείχε στο φετινό NatCat Summit, με κεντρικό θέμα την εθνική στρατηγική πρόληψης και αποκατάστασης.
Ο Ερρίκος Μοάτσος, CEO της ERGO Ασφαλιστικής, παρουσίασε την οπτική της εταιρείας απέναντι στη νέα πραγματικότητα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η πραγματική εθνική ανθεκτικότητα χτίζεται πριν την καταστροφή — και η ασφάλιση είναι το θεμέλιό της.» Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αυξανόμενη ένταση των φυσικών καταστροφών αποτυπώνεται με σαφήνεια στις ασφαλισμένες ζημιές. Η κακοκαιρία Daniel, για παράδειγμα, προκάλεσε πάνω από 7.500 ασφαλισμένες ζημιές, με τη συντριπτική πλειονότητα των αποζημιώσεων να έχει διακανονιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 50% των συνολικών αποζημιώσεων των τελευταίων 30 ετών αφορά μόλις πέντε πρόσφατες φυσικές καταστροφές, γεγονός που αποδεικνύει τη σαφή μεταβολή του κινδύνου.
Στο πεδίο της κατοικίας, ο CEO της ERGO αναφέρθηκε στην πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες, η οποία είχε θετικό αντίκτυπο: το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών αυξήθηκε από 15% σε 19%. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «παραμένει σημαντικό κενό προστασίας και είναι κρίσιμο να σχεδιάσουμε ένα σταθερό και λειτουργικό μοντέλο για τη χρηματοδότηση των ζημιών».
Κλείνοντας, ο κ. Μοάτσος τόνισε ότι σε χώρες όπου έχουν υιοθετηθεί μοντέλα ασφάλισης σε σύμπραξη με το δημόσιο, το ασφαλιστικό κενό είναι σημαντικά μικρότερο, και πρόσθεσε: «Έχουμε μελετήσει και εκπονήσει σχέδια, και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, η συζήτηση για την ευρύτερη ασφάλιση των κατοικιών πρέπει να γίνει σοβαρά και θεσμικά.»
Η ERGO Ασφαλιστική παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ανάδειξη των σύγχρονων κινδύνων, στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς και στην παροχή αξιόπιστων λύσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι σε κάθε απρόβλεπτη απειλή.