Η πικρή ιστορία της απώλειας άλλου ενός «εθνικού πρωταθλητή» για το ελληνικό επιχειρείν
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Η υπόθεση της… διάσωσης ενός αρκετά δημοφιλούς ελληνικού brand στον κλάδο των τροφίμων προκάλεσε (και εξακολουθεί να προκαλεί) πολλές συζητήσεις στην αγορά. Από μόνη της η εμπλοκή ενός Τούρκου επιχειρηματία, σε συνδυασμό με το «γερό κούρεμα» που έγινε στις δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της «παλιάς» εταιρίας για να μπορέσει να «περάσει» η ιστορική Καλλιμάνης στην Dardanel Greece, του πολυσυζητημένου Νιαζί Ονέν, αρκεί για να «ιντριγκάρει» τη σκέψη πολλών.
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή: με πορεία από το 1956, η οικογενειακή επιχείρηση από το Αίγιο, με κληρονομιά ένα σήμα-συνώνυμο της θάλασσας και των κατεψυγμένων αλιευμάτων για ολόκληρες δεκαετίες, έπεσε στη δίνη της κρίσης και φορτωμένη με χρέη οδηγήθηκε στα «βράχια», πληρώνοντας ίσως και ορισμένους κακούς χειρισμούς των προηγούμενων ιδιοκτητών της. Οι «μαραθώνιες» διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις περίπου μιας τριετίας την έφεραν σε «τουρκικά χέρια», καθώς το σχετικό ενδιαφέρον πρωτοεκδηλώθηκε το 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2022 δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Μια τριετία αργότερα, καλοκαίρι του 2025, το μέλλον του brand Καλλιμάνης παραμένει, θεωρητικά και πρακτικά, ως έναν βαθμό άδηλο…
Οι ζημίες της χρήσης του 2023 και η «αστοχία» του πλάνου ως προς την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων σε ένα δεδομένο χρονοδιάγραμμα, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε και από πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, δημιουργούν μια εικόνα αβεβαιότητας.
Η ανάρτηση-υποβολή των αποτελεσμάτων της Dardanel Greece στο ΓΕΜΗ πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, με ημερομηνία έκδοσής τους την 22α Απριλίου του 2024, υπογεγραμμένη από τον κ. Ονέν, υπό την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Λογικά η διοίκηση γνωρίζει ήδη αν η εταιρία κατάφερε να «γυρίσει» σε κέρδη στην τελευταία ετήσια χρήση. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να διατηρηθεί στην κερδοφορία και τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης να παρουσιάσει τους απαιτούμενους ρυθμούς ανάπτυξης, από τη στιγμή μάλιστα που το «γενναιόδωρο» haircut πρόσφερε στον τουρκικό Ομιλο Dardanel ένα πολύ καλό «μαξιλάρι», για να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του στην ελληνική αγορά ψαριών και θαλασσινών!
ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ

Το ρεπορτάζ ήθελε την οικογένεια Ονέν να προχωρά ουσιαστικά σε εξαγορά της Καλλιμάνης, καταβάλλοντας μόλις 6,2 εκατ. ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει μείωση δανείων και οφειλών κατά 85%-90% έπειτα από συζητήσεις επί μακρόν με τις τράπεζες.
Εκείνες τις ημέρες του 2022 λέγονταν πολλά, όπως, π.χ., για την απαίτηση που είχαν εγείρει οι Τούρκοι για ανάλογο «ψαλίδισμα» των οφειλών της Καλλιμάνης σε φόρους, τέλη, εισφορές, λαμβάνοντας το «πράσινο φως» για «ξεπούλημα» ενός νευραλγικού κλάδου έναντι μερικών… εκατομμυρίων, για διασφάλιση αλιευτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο από την πλευρά των Τούρκων, αλλά και για την απώλεια ενός «εθνικού πρωταθλητή», που κάποτε έγραφε έσοδα άνω των 42 εκατ. ευρώ στους ισολογισμούς του, μερίδια κοντά στο 25% και ανήκε στο top 40 του κλάδου των τροφίμων. Περασμένα μεγαλεία…
Τρία χρόνια μετά, όμως, το στοίχημα δεν έχει αλλάξει και θα πρέπει να κερδηθεί. Το brand Καλλιμάνης ποντάρει σε ένα δυναμικό comeback, μέσα από μια σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας της εταιρίας πλέον και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες (κονσερβοποιημένος τόνος), της επέκτασης των συνεργασιών της με ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, της συμμετοχής της σε διεθνείς εκθέσεις και της ενίσχυσης των εξαγωγών της, όπως συνέβη μέσω συνεργασιών της για την είσοδό της στις αγορές του Καναδά και του Ντουμπάι. «Θεωρείται πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί η επίδραση αυτών των κινήσεων» εκτιμούν καλοκαίρι του 2025 κύκλοι της αγοράς.
«ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΜΕ… ΖΗΜΙΕΣ
Από την άλλη, οι αριθμοί στις δύο πρώτες χρήσεις επί των ημερών του κ. Ονιέν δεν «βγήκαν»: το αρχικό business plan της Dardanel για την Καλλιμάνης αναφερόταν σε πωλήσεις 20,968 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 263.000 ευρώ το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, το δεύτερο για αύξηση στα 26,240 εκατ. ευρώ και κέρδη στις 830.000 ευρώ, τον τρίτο χρόνο για έσοδα άνω των 31,3 εκατ. ευρώ με κέρδη 1,57 εκατ. ευρώ, τον τέταρτο 36 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ και τον πέμπτο πωλήσεις πάνω από 40,1 εκατ. ευρώ με κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ.
Αντί αυτών, το 2023, τη δεύτερη χρονιά των Τούρκων, ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα… 8.132.549,09, τα EBITDA ήταν -2.418.162,62 ευρώ, από 5.791.351,08 ευρώ, και ακολούθως σημειώθηκαν ζημίες προ φόρων και τόκων (EBIT) -3.537.397,76 ευρώ, έναντι κερδών 5.476.282,09 ευρώ, και ζημίες προ φόρων (ΕΒΤ) -3.678.201,48 ευρώ, έναντι κερδών 5.367.555,45 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/7/2025)