Ο ανταγωνισμός χτυπά «κόκκινο», ενώ ζητούν… απόσβεση επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Σε νέα φάση εισέρχεται ο «πόλεμος» των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τα 5+ δισ. της ελληνικής αγοράς, με νέες εισόδους, με ανατροπές, σενάρια και… ανησυχίες για το μέλλον.
Ο ανταγωνισμός χτυπά «κόκκινο» μετά τη νέα «σφήνα» της ΔΕΗ, του CEO Γιώργου Στάσση, με προϊόν λιανικής στην οπτική ίνα, που αναμένεται αφενός να «δοκιμάσει» τις αντοχές των πιο καθιερωμένων «παικτών» του κλάδου (μια και η ίδια ανήκει στον ενεργειακό, αλλά «πατά πόδι παντού»), αφετέρου δείχνει ότι δεν υπάρχουν πλέον «δεδομένες καταστάσεις».
Η τελευταία φράση αφορά, ίσως, ακόμα και την επόμενη ημέρα των ομίλων. Το ποιος, δηλαδή, θα μπορεί να ατενίζει το «αύριο» με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Κι ας μην ξεχνά κανείς ότι και οι τρεις βασικοί πάροχοι των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα προέρχονται από διαδοχικές (πιθανόν όχι συμπτωματικά) αλλαγές ηγεσίας, καθώς εδώ και μερικούς μήνες ΟΤΕ, Nova και Vodafone πορεύονται με νέους διευθύνοντες συμβούλους.
Οι νέες «εξετάσεις», ωστόσο, θα δοθούν μπροστά σε πιο δύσκολα στοιχήματα για τους τρεις, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να υστερεί δραματικά σε επίπεδο διείσδυσης της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), παρά τις «χρυσές» επενδύσεις των ομίλων στη δημιουργία των αντίστοιχων δικτύων που ζητούν απόσβεση, όπως, επίσης, και στις χαμηλές ταχύτητες του ίντερνετ, την ώρα που η ΔΕΗ -και όχι μόνο αυτή- προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες με τα δικά της πλεονεκτήματα.
Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ), Αχιλλέας Κανάρης (Vodafone) και Γιώργος Λάμπρου (Nova) δεν μπορούν να νιώθουν κίνδυνο για τη θέση τους, έχοντας αναλάβει καθήκοντα τόσο πρόσφατα.
Ωστόσο, καλούνται να αποδείξουν πράγματα, σε μια πιο «ιδιαίτερη» συγκυρία σε σχέση με τους προκατόχους τους. Σενάρια βέβαια υπήρξαν, υπάρχουν πάντα και θα υπάρξουν για τους ομίλους…
Η «DEALnews» είχε αποκαλύψει τις προηγούμενες ημέρες τη νέα φημολογία για πιθανό «νέο μεγάλο deal» στις τηλεπικοινωνίες, σε «μέτωπο» που δεν περιμένει ο πολύς κόσμος.
Σημειώναμε, επίσης, ανάμεσα σε άλλα: «Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κλάδος δεν “τσουλάει” με τους ρυθμούς που θα ήθελαν όσοι ηγούνται των ομίλων. Σε κάποια επιτελεία οι συσκέψεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, με βασικό ζητούμενο να αποδώσουν οι αθροιστικές επενδύσεις μερικών δισ. σε δίκτυα και λοιπά, με τη “σφήνα” της ΔΕΗ να έχει γίνει ο μέγας πονοκέφαλος όλων…».
Προτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, όχι τυχαία, ο κ. Κανάρης έσπευσε να δηλώσει για τη Vodafone Ελλάδος σε δημοσιογράφους: «Σας διαβεβαιώ ότι η εταιρία δεν πωλείται και δεν πωλείται επειδή έχει πολύ καλές επιδόσεις και πολύ καλά αποτελέσματα».
Νωρίτερα την αγορά είχε απασχολήσει ένα άλλο πωλητήριο, αυτό της Nova, το οποίο δεν προχώρησε, μάλλον λόγω και του υψηλού τιμήματος (1,5-2 δισ. ευρώ) που είχε θέσει ως στόχο η ιδιοκτησία της, η BC Partners, παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τέσσερις ομίλους αραβικών και αμερικανικών συμφερόντων.
Το γεγονός ότι το deal για τη Nova «πάγωσε», αλλά δεν… αποσύρθηκε από την αγορά, αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο να γίνει «στην ώρα του», υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αν και η κόντρα των ισχυρών ανδρών της μητρικής United Group (Νίκος Σταθόπουλος – Ντράγκαν Σόλακ) έριξε λάδι στη φωτιά.
Ορισμένοι επικαλούνται τον άγραφο νόμο της αγοράς, ότι «όλα πουλιούνται στη σωστή τιμή». Η μεν Vodafone προς το παρόν διαψεύδει κάθε σενάριο, ο δε ΟΤΕ κυριαρχεί, αλλά νιώθει την «απειλή» της ΔΕΗ, όπως και οι άλλοι δύο. Αν οι όμιλοι πετύχουν τους φετινούς στόχους τους, όλοι θα νιώθουν πιο ασφαλείς…
Μ.Κ.
Ανοίγουν «πληγή» τα ψηφιακά έσοδα;
Η διαφαινόμενη λήξη των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας στο κομμάτι του δημόσιου τομέα αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τους ελληνικούς ομίλους των τηλεπικοινωνιών. Ισως μεγαλύτερο ακόμα και από ό,τι αυτούς της πληροφορικής.
Αν δει κανείς τη λίστα των διαγωνισμών, διαπιστώνει ότι από τα έργα αξίας 3,5 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί από τις αρχές του 2020 μέχρι και την 31η Μαΐου 2025, ο Ομιλος ΟΤΕ τοποθετείται στην κορυφή της λίστας, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από τα… μισά (1,37 δισ. ευρώ), είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξίες, ενώ ως μοναδικός ανάδοχος έλαβε τη μερίδας του λέοντος (744 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν από την πληροφορική οι Netcompany και Uni Systems (Quest), με τις Nova και Vodafone να συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα λόγω της δικής τους εμπλοκής στον κλάδο του ICT, με παρουσία σε projects αθροιστικής αξίας 593 εκατ. ευρώ και 513,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Εν κατακλείδι, όταν «τελειώσει» το RRF, θα πρέπει να αναπληρώσουν τα ψηφιακά έσοδά τους…
Το μεγάλο έλλειμμα της Ελλάδας στην οπτική ίνα
Πόσο θα μπορέσουν οι telcos να βελτιώσουν την πολύ κακή θέση της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις του κλάδου τους θα φανεί στο εγγύς μέλλον. Οι «εξετάσεις» θα είναι σκληρές, καθώς η χώρα μας θεωρείται ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά τη διείσδυση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Το ποσοστό κάλυψης φτάνει το 40%-50% των νοικοκυριών, ενώ η πραγματική χρήση FTTH υπηρεσιών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, μόλις στο 15%.
Η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ενεργή διείσδυση FTTH και τελευταία στο συνολικό ποσοστό ενεργών συνδρομητών επί των νοικοκυριών (penetration). Η απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (64%) παραμένει σημαντική, επιβεβαιώνοντας το ψηφιακό έλλειμμα της χώρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025)