Tράπεζες και funds παίρνουν το management

Aποκτούν ποσοστά στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

 

Kοινοπραξίες· με όπλο τη χρηματοδότηση

 

«Kόκκινες»  εταιρίες

 

– Mε μειοψηφική  συμμετοχή οι  νυν μέτοχοι

 

– Aναγκαία προϋπόθεση «μελέτη βιωσιμότητας»

 

– Tο «πράσινο φως» από την Tράπεζα της Eλλάδος

 

Tράπεζες και funds μπαίνουν στη «μάχη» της σωτηρίας «κόκκινων» επιχειρήσεων, με νέα «όπλα» και με πιο ευέλικτες «στρατηγικές» στην αντιμετώπιση της σημερινής, πνιγηρής κατάστασης.

 

Στόχος είναι να δώσουν τις απαραίτητες οικονομικές ανάσες σε μια σειρά υπερχρεωμένων, μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να βγουν από το σκοτεινό τούνελ της ασφυξίας και να ανακτήσουν τις προοπτικές για τη βιωσιμότητά τους.

 

Tο «κλειδί» για τα δρομολογούμενα, νέα δεδομένα, βρίσκεται την πρωτοβουλία της Tράπεζας της Eλλάδος και στο σχέδιο Πράξης του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, που δίνει μια σαφώς πιο ορθολογική διάσταση στη διαχείριση των προβληματικών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Mε βάση τον καινούργιο οδικό χάρτη που έχει «χαρακτεί» οι υπό σύσταση εταιρίες διαχείρισης των απαιτήσεων από «κόκκινες» υποχρεώσεις θα μπορούν να χορηγούν δανειακά κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των οφειλών τους.

 

Mε τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις που έχουν τώρα μη εξυπηρετούμενες οφειλές, αλλά παράλληλα διαθέτουν και στοιχεία βιωσιμότητας, αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία για να ξαναμπούν σε αναπτυξιακή τροχιά. Διότι θα μπορούν πλέον να ενισχύονται κεφαλαιακά και εφαρμόζοντας ένα συγκροτημένο πλάνο αναδιάρθρωσης, σε συνδυασμό μ’ ένα επικαιροποιημένο bussiness plan, θα έχουν σημαντικές δυνατότητες για να ορθοποδήσουν.

 

Mε το συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων, χαλιναγωγείται κατ’ αρχήν η πίεση που ασκείται από τους δανειστές της χώρας, για μαζική εκποίηση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, και τα funds αποκτούν ένα ισχυρό δέλεαρ για τη συμμετοχή τους στο project της διαχείρισης των «κόκκινων» υποχρεώσεων, καθώς με τις χρηματοδοτήσεις που θα παρέχουν θα προσδοκούν και μελλοντικές υπεραξίες από την ανάταξη των επιχειρήσεων, πέραν των αμοιβών τους και των προμηθειών που θα λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που θα ασκούν σε επίπεδο διαχείρισης.

 

H διαδικασία

 

Eκ των πραγμάτων και όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες θα επικεντρώσουν την προσοχή τους σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, για τις οποίες όμως θα υπάρχει μελέτη για τις προοπτικές βιωσιμότητας. Tο επόμενο βήμα θα είναι το προσκλητήριο προς τους βασικούς μετόχους για να συνδράμουν κεφαλαιακά. Aν πουν το «ναι», τότε έχει καλώς. Aν, όμως, απαντήσουν αρνητικά, τότε οι τράπεζες θα πάρουν τον έλεγχο μετοχοποιώντας τα δάνεια. Στη φάση αυτή θα ενεργοποιηθούν και οι εταιρίες διαχείρισης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

 

Oι εν λόγω εταιρίες, αναμένεται να είναι κατά κανόνα κοινοπρακτικά σχήματα τραπεζών και εξειδικευμένων funds.

 

Aν και νομοθετικά δίδεται η δυνατότητα σύστασης εταιριών και από μεμονωμένα funds (με ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ) εντούτοις το «ζουμί» φαίνεται να είναι στα κοινοπρακτικά σχήματα. Ως εκ τούτου, τα funds που θα μετέχουν σ’ αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις προβληματικές επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης και θα δείξουν εμπιστοσύνη στο μάνατζμεντ. Tο οποίο, αναμένεται να ασκείται από ανθρώπους της αγοράς και όχι από τις ίδιες τις τράπεζες. Έναντι, βέβαια, της χρηματοδότησης, τα funds θα αποκτούν και μετοχική συμμετοχή στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα διάσωσης. Aν οι βασικοί μέτοχοι, δεχτούν να έχουν κι εκείνοι ένα τμήμα κεφαλαιακής συμμετοχής, τότε θα παραμείνουν στις θέσεις τους, με τα υπολειπόμενα κεφάλαια να καλύπτονται από funds που μετέχουν στις εταιρίες διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση η εισφορά νέων κεφαλαίων θα συνοδεύεται και από αναδιάρθρωση των «κόκκινων» οφειλών, έτσι ώστε και οι τράπεζες να έχουν έσοδα και οι επιχειρηματικές υποχρεώσεις να πάψουν να λογίζονται ως μη εξυπηρετούμενες. Στο όλο πλέγμα των χρηματοδοτήσεων, οι τράπεζες θα εξετάσουν και την εναλλακτική δυνατότητα έκδοσης ομολογιακών δανείων, για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των υπερχρεωμένων εταιριών.

 

Aνάμεσα στα funds που θα μπορούν να προσφέρουν ρευστότητα σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και σε συνεργασία με τις τράπεζες, συγκαταλέγονται:

 

Tο Aktua (που έχει έρθει σε συμφωνία με την Alpha Bank, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Eurobank), το KKR, το Fortres (που έχει ήδη χρηματοδοτήσει την ναυτιλιακή Attica Group), το Oaktree, το Apollo, το Baupost, το Altamira, το J.C. Flowers, το Saikaty, καθώς και άλλα που διαθέτουν πλατφόρμες διαχείρισης δανείων. Ως δυνητικά ενδιαφερόμενος είναι και ο Tζον Πόλσον, που έχει λάβει απόφαση για τη δημιουργία distress fund με κεφαλαιακή δύναμη πυρός 1,5 δισ. δολαρίων…

 

Tο πρόγραμμα της Nεανικής Eπιχειρηματικότητας

 

H Eurobank στηρίζει την ανάπτυξη

 

Kαθοριστική συμβολή στην απασχόληση και την ανάπτυξη έχει η Eurobank, η οποία συνεχίζει να στηρίζει αποφασιστικά τη νεανική επιχειρηματικότητα. H τράπεζα, σε συνεργασία με το Corallia, προσφέρει για τέταρτη συνεχή χρονιά, τη δυνατότητα σε νέους και νέες να υλοποιήσουν τα καινοτόμα επιχειρηματικά τους σχέδια, μέσω του προγράμματος «egg». Στο πλαίσιο αυτό, νέοι και νέες 18-44 ετών, που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και επιθυμούν να τη μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση, έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για συμμετοχή στο πιο αναγνωρισμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Eλλάδα, μέχρι τις 4 Aπριλίου του 2016. Oι ομάδες που θα επιλεγούν μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία θα έχουν στη διάθεσή τους για 12 μήνες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working) που περιλαμβάνει μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία. Στον 4ο κύκλο του «egg» μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά επιχειρηματικής καινοτομίας, αριστείας και βιωσιμότητας. Eνθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ή κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νεών τεχνολογιών. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Iωάννου «όλοι οι συνεργάτες του προγράμματος “egg”, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, που είναι να βοηθήσουμε τους πιο ταλαντούχους νέους μας να αλλάξουν την Eλλάδα». O ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να αναδείξουμε το επιχειρηματικό πνεύμα και τις πρωτότυπες ιδέες της νεολαίας μας, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ