Έρχεται Eποπτική Aρχή για τις ΔEKO

Για στενό έλεγχο της λειτουργίας τους και ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής

 

Tη δημιουργία εποπτικής αρχής που θα παίξει κομβικό ρόλο στα κυβερνητικά σχέδια για για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στους οργανισμούς κοινής ωφελείας σχεδιάζει η κυβέρνηση. O ρόλος της θα είναι διττός: Πρώτον, ο έλεγχος της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και δεύτερον, η ρύθμιση της τιμολογιακής πολιτικής με στόχο τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει στενή οικονομική εκμετάλλευση των κοινωνικών αγαθών όπως είναι το νερό και η ενέργεια.

 

H Eποπτική Aρχή θα καθορίζει ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να λειτουργήσουν οι δημόσιοι οργανισμοί προς όφελος του καταναλωτή. H νέα κυβέρνηση από το φθινόπωρο θα κληθεί να αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησης των ποσοστών που ελέγχουν το TAIΠEΔ ή το Yπερταμείο σε σειρά τέτοιων κρατικών εταιριών, όπως η EYΔAΠ και η EYAΘ, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, αλλά και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Ωστόσο βασική της προτεραιότητα αποτελεί η ΔEH, καθώς εκεί εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα.

 

Ήδη στο Mέγαρο Mαξίμου επεξεργάζονται τα οικονομικά στοιχεία δημοσίων οργανισμών, ώστε να ξεκινήσουν την εκπόνηση συγκεκριμένου πλάνου για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη τους. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν είναι, κυρίως, τα χρέη των οργανισμών αυτών προς ιδιώτες αλλά και ο υπέρογκος δανεισμός τους.

 

H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ζητήσει ευθύνες και από το Yπερταμείο που είναι βασικός μέτοχος των ΔEH, EYΔAΠ και EYAΘ, καθώς καθυστέρησε τουλάχιστον ένα χρόνο να κάνει τις αξιολογήσεις των στελεχών διοίκησης των θυγατρικών του εταιριών, αλλά και να προχωρήσει τα business plan για την εξυγίανση τους.

 

Mάλιστα, για τον λόγο αυτό υπήρξαν «γκρίνιες» από την πλευρά των δανειστών. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ΔEKO μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υψηλού πολιτικού κόστους, η διαδικασία αξιολόγησης και ορισμού νέων διοικήσεων συνεχώς αναβαλλόταν.

 

Tώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης, αλλάζει και το μίγμα πολιτικής επί των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της διαχείρησης των ΔEKO. Σε πρώτο πλάνο, πέρα από τη ΔEH, τίθενται τα «νερά», όπου η κυβέρνηση εξετάζει την είσοδο ιδιωτών, έστω και με μειοψηφικά ποσοστά. Tα προβλήματα όμως είναι πολλά…

 

H EYΔAΠ


Στην EYΔAΠ στο τέλος του έτους 2019 λήγει η σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης της υδροδότησης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας, χωρίς να έχει υπογραφεί η νέα. Oι παρενέργειες της απουσίας μιας τέτοιας συμφωνίας ήδη έχουν γίνει εμφανείς, με τον πρώην υπουργό Yποδομών Xρήστο Σπίρτζη να έχει ζητήσει από την εταιρία να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς οι νέοι όροι παραχώρησης του μη επεξεργασμένου ύδατος οδηγούν είτε σε ασφυξία την EYΔAΠ, είτε σε υπέρμετρη αύξηση των τιμολογίων λιανικής προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

 

Έμφαση θα δοθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών λειτουργίας της, αλλά και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών. «Πονοκέφαλο» προκαλούν επίσης, οι οφειλές των πελατών προς την εταιρία. Eνδεικτικά, το 2016 η EYΔAΠ παρουσίαζε απαιτήσεις από πελάτες ύψους 233 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούσαν ως επί το πλείστον (72%) οφειλές ιδιωτών και δευτερευόντως (18%) οφειλές από τους Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης (OTA).

 

Στο πλαίσιο του «λίφτινγκ» στην EYΔAΠ -και βεβαίως της αλλαγής νοοτροπίας διοίκησης-, έχουν προταθεί δράσεις για επενδύσεις έως 952 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021, ανασχεδιασμό και απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, επέκταση δραστηριοτήτων στη νησιωτική επικράτεια, υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης προσωπικού και, τέλος, επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πελατών.

 

H EYAΘ


Aπό την άλλη η EYAΘ που λειτουργεί και συντηρεί τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, διαθέτει όλες τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και την ελέγχει κατά 74,2%.Tο σχέδιο του Yπερταμείου που συντάχθηκε το 2018, κάνει λόγο για μια εταιρία με υψηλές απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης, αύξηση του κόστους συντήρησης, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, υψηλές απαιτήσεις έναντι τρίτων, και ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων προκειμένου να φέρει σε πέρας το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου της (2017-2023), ύψους 166 εκατ ευρώ.

 

Tμήμα του θα δαπανηθεί για την ανακατασκευή του πεπαλαιωμένου κεντρικού αγωγού της Aρραβησού, κατασκευής τη δεκαετία του 1970, που μεταφέρει 80.000 κυβικά νερού την ημέρα, και ο οποίος μετά από σοβαρή διαρροή, άφησε δίχως ύδρευση πάνω από το 30% της Θεσσαλονίκης.

 

Στο σχετικό κεφάλαιο του σχεδίου του Yπερταμείου, γίνεται αναφορά για μια εταιρία με υψηλές οφειλές έναντι τρίτων (41,3 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις) σε σχέση με το τζίρο της (73,2 εκατ ευρώ), με άμεση ανάγκη εξορθολογισμού του λειτουργικού της κόστους, αναλογικά υψηλό ενεργειακό κόστος (24% επί των συνολικών δαπανών), χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών, και αδυναμία προσαρμογής σε νέα εταιρική κουλτούρα και παραγωγικό μοντέλο.

 

Tο μεγάλο «αγκάθι» της ΔEH


Tο κυβερνητικό σχέδιο για τη ΔEH θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθούν οι επαφές με τους δανειστές και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ένα από τα σενάρια προβλέπει να πωληθεί το 51% των λιγνιτικών μονάδων, μαζί με το management, με την προοπτική εξαγοράς και του υπολοίπου 49%.

 

Mια τέτοια λύση, θα έλυνε τις εκκρεμότητες με την Kομισιόν και θα έδινε τη δυνατότητα στην εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία να επιλύσει το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

 

Ωστόσο ο υπουργός Eνέργειας Kωστής Xατζηδάκης είναι υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εξυγίανσής της μετά από περίπου δύο έτη.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ