Κοπελούζος-ΔΕΗ μαζί στη λιανική

Κοινή εταιρία με δίκτυο καταστημάτων στα πρότυπα των αλυσίδων τηλεπικοινωνιών

 

Το νέο πλάνο συνεργασίας και το άνοιγμα της αγοράς από τον Ιούλιο


Μια νέα εποχή στη λιανική αγορά ενέργειας και ενεργειακών προϊόντων φέρνει η επικείμενη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου με τη ΔΕΗ, μετά το διαφαινόμενο «ξεπάγωμα» της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές από τον Ιανουάριο του 2012.

 

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κοινής εμπορικής εταιρίας με τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου κατά 51% και της ΔΕΗ κατά 49%, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων για την προώθηση μιας μεγάλης γκάμας ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων με έμφαση στα οικιακά φωτοβολταικά και τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Ο όμιλος Κοπελούζου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα και έχει σχεδιάσει σε μεγάλο βαθμό τις κατά τόπους συνεργασίες με τους κατάλληλους επιχειρηματίες που θα ανοίξουν με τη μέθοδο του franchising τα καταστήματα της αλυσίδας, τα οποία υπολογίζεται ότι στη φάση της πλήρους ανάπτυξης θα φτάσουν τα 150,δημιουργώντας έτσι εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα μαστίζεται από την ανεργία.

 

Μεγάλη Γκάμα

 

Έτσι εφόσον δοθεί το πράσινο φως από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι γνώριμες εικόνες με τις ουρές στα γκισέ και την ταλαιπωρία του καταναλωτικού κοινού θα αποτελούν παρελθόν.

 

Και αυτό γιατί το πρώτο αντικείμενο των νέων καταστημάτων θα είναι η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης του τεράστιου αριθμού των πελατών της Δημόσιας Επιχείρησης με σύγχρονο και αυτοματοποιημένο τρόπο, στα πρότυπα της λειτουργίας των εταιριών τηλεπικοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι ο μεγάλος όγκος εργασιών που αφορά την εξόφληση και ρύθμιση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα «αποκεντρωθεί» αποφορτίζοντας τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ.

 

Παράλληλα, θα προωθούνται νέα εμπορικά «προϊόντα» ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει η ΔΕΗ, καθώς εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος θα ενταθεί, με δεδομένη και την επικείμενη πλήρη απελευθέρωση ακόμα και στα οικιακά τιμολόγια μέσα στο καλοκαίρι.

 

Δεύτερο βασικό αντικείμενο της νέας εταιρίας θα είναι οι ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών για τα ακίνητα, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλών στον τομέα αυτό κ.λπ. Σε δεύτερο στάδιο θα υπάρξει δραστηριοποίηση στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s).

 

Οικιακά Φωτοβολταϊκά

 

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του νέου εταιρικού σχήματος, θα αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, τομέας στον οποίο ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Έτσι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο, θα δίνεται στους πελάτες η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών τους σε συνδυασμό με την μελλοντική κατανάλωση ρεύματος.

 

Θα υπάρχουν, για παράδειγμα, λύσεις και μοντέλα που θα προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από την πλευρά της νέας εταιρίας και την εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος στον πελάτη-καταναλωτή για αρκετά χρόνια. Επιπρόσθετα όμως, θα προωθείται και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και εξοπλισμός ΑΠΕ για οικιακή χρήση, όπως μικρές ανεμογεννήτριες.

 

Η δημιουργία τέτοιας αλυσίδας καταστημάτων αυτόνομα από τη ΔΕΗ, παρότι έχει θεωρηθεί αναγκαία για την νέα πελατοκεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης, αξιολογήθηκε ως ασύμφορη από οικονομικής πλευράς. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν πηγές της ΔΕΗ, η συμμετοχή ιδιώτη κατά 51% δίνει τη δυνατότητα στο νέο σχήμα να ξεπεράσει το μεγάλο πρόβλημα αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού που έχει η ίδια η ΔΕΗ ως εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ταυτόχρονα όμως εκτιμάται ότι η λειτουργία της νέας εταιρίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα προσφέρει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, σε αντίθεση με τις σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

 

Άμεσα η έγκριση

 

Το όλο project θεωρείται ως μια ιδιαίτερα εξωστρεφής δραστηριότητα για τη ΔΕΗ, καθώς υλοποιεί έτσι τον πελατοκεντρικό σχεδιασμό της διοίκησης σε συνδυασμό με παροχή διευρυμένων υπηρεσιών και προϊόντων, που μέχρι τώρα έχει μείνει στα χαρτιά. Η δημιουργία ενός τέτοιου πανελλαδικού δικτύου αποτελεί απαραίτητο βήμα ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της λιανικής ρεύματος στον οικιακό τομέα από τον ερχόμενο Ιούλιο. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα κορυφαία στελέχη της Επιχείρησης, η ΔΕΗ μέσω της αλυσίδας καταστημάτων, θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση με τους πελάτες της, σε συνδυασμό μάλιστα με μια ευρύτερη εμπορική δραστηριότητα.

 

Παρά τα προφανή οφέλη για τη ΔΕΗ εξακολουθούν πάντως να υπάρχουν αντιδράσεις. Έτσι ενώ το project θεωρείται «δρομολογημένο», η διοίκηση της επιχείρησης επέλεξε να μην φέρει το θέμα της τελικής έγκρισης στο τελευταίο Δ.Σ. λόγω αντίδρασης της Ένωσης Διοικητικού Προσωπικού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, το θέμα θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο χρόνος πιέζει. Αν και από πλευράς του ομίλου Κοπελούζου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και προετοιμασίες, θα απαιτηθεί ένα διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους κατά τόπους επιχειρηματίες και τη λειτουργία στην πράξη της νέας εμπορικής εταιρίας.

 

Εγκαταλείπεται η συμπαραγωγή Φωτοβολταϊκών

 

Πώς άνοιξε ο δρόμος για τη νέα συνεργασία

 

Το επικαιροποιημένο πλάνο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του Ομίλου Κοπελούζου είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες της αγοράς. Βασική αλλαγή σε σχέση με την αρχική συμφωνία είναι ότι εγκαταλείπεται η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM S.A. και SILCIO S.A. του Ομίλου Κοπελούζου.

 

Και αυτό γιατί τα εργοστάσια αυτά, εξαιτίας, κυρίως, του εντονότατου ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμών στον οποίο έχουν αποδυθεί οι Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελς επί ευρωπαϊκού εδάφους, ουσιαστικά υπολειτουργούν. Παράλληλα, όταν είχε υπογραφεί το αρχικό Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιανουάριο του 2012 είχαν προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις από τους υπόλοιπους κατασκευαστές φωτοβολταικού εξοπλισμού στην Ελλάδα που φοβήθηκαν ότι θα μείνουν εκτός παιχνιδιού.

 

Με το επικαιροποιημένο πλάνο που θέτει τη συνεργασία σε νέες βάσεις, επικεντρώνοντας στη δημιουργία της κοινής εμπορικής εταιρίας για την ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων, αντιμετωπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που υπήρχαν και κολλούσαν το φιλόδοξο εγχείρημα. Η ΔΕΗ πλέον δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύσει τα κεφάλαια που θα αντιστοιχούσαν στην εξαγορά του 49% των συγκεκριμένων εταιριών κατασκευής φωτοβολταικών του Ομίλου Κοπελούζου, ενώ παράλληλα «απενεργοποιούνται» και όλες οι ενστάσεις που πρόβαλαν οι υπόλοιποι ανταγωνιστές.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ