Τροχιά ανάπτυξης για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Καταγράφουν ρεκόρ κερδών, αύξηση μερισμάτων και σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής τους θέσης για το 2024

Αύξηση σε όλους τους βασικούς δείκτες δραστηριότητας, με έμφαση στις επενδύσεις και τις υποδομές

Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας πάνε περίφημα σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς τους και το αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν τα έσοδα, τα κέρδη και τα μερίσματα. Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης πέτυχε πωλήσεις, κέρδη, διακίνηση και όγκους ρεκόρ για άλλη μια χρονιά σχεδόν σε όλους τους βασικούς τομείς των εργασιών του. Τα ισχυρά αποτελέσματα το 2024 είναι αποτέλεσμα διακίνησης και όγκων που ξεπερνούν τις επιδόσεις σε όλες τις βασικές υπηρεσίες, καθώς και βελτιωμένης λειτουργικής αποδοτικότητας. Συνέπεια των οικονομικών μεγεθών, το συνολικό μέρισμα θα προταθεί στα 2 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή), το οποίο τελεί υπό έγκριση από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της 14ης Μαΐου 2025.

Επίσης, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς είχε συνολικά έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 230,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,0% 11,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 112,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 87,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30,8%. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη διαρκή ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας και της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρίας. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 204,5 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η διοίκηση του ΟΛΠ προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 1,92 ευρώ ανά μετοχή, ενισχυμένο κατά 43,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέρισμα του 1,336 ευρώ το 2023. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διανομή μερίσματος και την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της εταιρίας, σημειώνοντας για τέταρτη συνεχή χρονιά βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, επισημαίνουν οι αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΛΠ.

Για την ΟΛΘ Α.Ε. για το οικονομικό έτος 2024 η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (TEUs) έφθασε τις 566.000, αυξημένη σημαντικά κατά 46.000 TEUs (+9%) από έτος σε έτος. Η διακίνηση στον συμβατικό τομέα έφτασε τα 3,2 εκατ. τόνους, υψηλότερη κατά 250.000 τόνους (+9%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι αφίξεις κρουαζιέρας έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ των 81 πλοίων, έναντι 68 πλοίων το προηγούμενο έτος (+19%), με τους συνολικούς επιβάτες να ανέρχονται σε 125.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 64.000 επιβάτες (+105%) σε ετήσια βάση.
Τα έσοδα του ΟΛΘ προσέγγισαν τα 100,7 εκατ. ευρώ το 2024, σε σύγκριση με τα 85,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς, αυξημένα σημαντικά κατά 14,8 εκατ. ευρώ (+17%), τροφοδοτούμενα από τα υψηλότερα έσοδα σε όλους τους κύριους τομείς δραστηριότητας της εταιρίας.

Τα έσοδα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 11,5 εκατ. ευρώ (+19%), του σταθμού συμβατικού φορτίου κατά 2,9 εκατ. ευρώ (+14%), τα έσοδα από την επιβατική κίνηση αυξήθηκαν κατά 0,5 εκατ. ευρώ (+54%), ενώ από την εκμετάλλευση χώρων κατά 0,3 εκατ. ευρώ (+7%).

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 47,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,5 εκατ. ευρώ (+25%) έναντι του 2023. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, έναντι 34,1 εκατ. ευρώ το 2023, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 8,6 εκατ. ευρώ (+25%), ενώ το περιθώριο EBITDA έφτασε στο 42%, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 36,3 εκατ. ευρώ, έναντι 26,4 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 9,9 εκατ. ευρώ (+37%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων βελτιώθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,78 €/μετοχή.

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 6,3 εκατ. ευρώ. Ο ΟΛΘ διατηρεί ισχυρά επίπεδα χρηματοοικονομικής ρευστότητας λόγω της συνεπούς και της ισχυρής παραγωγής λειτουργικών ταμειακών ροών, φθάνοντας τα 123 εκατ. ερυώ, συνολικά διαθέσιμα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας άνω των τριών μηνών, ύψους 76,4 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας συνολικά μια αύξηση 28 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ., Αθανάσιος Λιάγκος

Ο εκτελεστικός πρόεδρος Δ.Σ., Αθανάσιος Λιάγκος, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα είπε: «Το 2024 ήταν ακόμα μια χρονιά ρεκόρ για την ΟΛΘ Α.Ε., καθώς οι επιδόσεις της εταιρίας ενισχύθηκαν σημαντικά σε όλους τους κύριους τομείς των δραστηριοτήτων της. Το γεγονός αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της συνεπούς υλοποίησης του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού και επενδυτικού μας σχεδιασμού, που έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ισχυροποίηση του ρόλου του λιμένα Θεσσαλονίκης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο λιμένας της Θεσσαλονίκης εισέρχεται πλέον σε νέα τροχιά ανάπτυξης, μετά την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίθηκε το Master Plan της ΟΛΘ Α.Ε. Η έγκριση του Master Plan αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο ανάπτυξης της ΟΛΘ Α.Ε., καθώς επιτρέπει στην εταιρία να προχωρήσει στην υλοποίηση των επενδύσεων που ενισχύουν τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα του λιμένα και μεταξύ αυτών στην εκκίνηση του εμβληματικού έργου της επέκτασης του Προβλήτα 6, που αναμένεται να μπει σύντομα σε φάση υλοποίησης, μετά τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων κατασκευής του έργου. Η επένδυση αυτή αναβαθμίζει σημαντικά τη διεθνή θέση του λιμένα Θεσσαλονίκης, στηρίζει άμεσα και έμμεσα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύει την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης λιμενικής κοινότητας και προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στην ΟΛΘ Α.Ε. συνεχίζουμε με δυναμισμό την υλοποίηση του σχεδιασμού μας με μακροπρόθεσμη προοπτική και εστίαση στη δημιουργία ουσιαστικού αποτυπώματος για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας».

Ιστορικά υψηλά και ενισχυμένη θέση για τον ΟΛΠ

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς εμφάνισε το 2024 ιστορικά υψηλά σε έσοδα, καθαρά κέρδη και διανομή μερίσματος, καθώς και ισχυρές επιδόσεις στους βασικούς επιχειρησιακούς τομείς. Στους επιμέρους επιχειρησιακούς τομείς, η κρουαζιέρα κατέγραψε νέο ρεκόρ, σε αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, επιβατική κίνηση και έσοδα που αυξήθηκαν κατά 15,5%. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι στοχευμένες συνεργασίες ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση του Πειραιά ως κορυφαίου κόμβου κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο σταθμός αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 28,2%, κυρίως λόγω της ανόδου των εσόδων αποθήκευσης και της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης. Η θετική αυτή επίδοση αντιστάθμισε τη μείωση του φορτίου διαμετακόμισης, αναδεικνύοντας την αποδοτικότητα του τομέα. Ο Προβλήτας Ι, τον οποίο διαχειρίζεται απευθείας η ΟΛΠ Α.Ε., παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 10,1%, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διακίνησης φορτίων στο δεύτερο εξάμηνο. Οι Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ σημείωσαν μείωση εσόδων 6,5%, λόγω της μείωσης διακίνησης κυρίως στο πρώτο εξάμηνο. Συνολικά η δραστηριότητα στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, διατηρώντας τα συνολικά έσοδα των προβλητών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στο ίδιο επίπεδο, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία επηρέασε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Στην ακτοπλοΐα, καταγράφηκε αύξηση των εσόδων κατά 6,5%, λόγω αύξησης τόσο στη μεταφορά επιβατών όσο και οχημάτων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο του Πειραιά ως βασικού πυλώνα της εγχώριας ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Su Xudong

Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη διατήρησε έντονη δραστηριότητα το 2024 και τα συνολικά έσοδα από ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε., Su Xudong, επισήμανε: «Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ακόμα μία χρονιά ισχυρών οικονομικών και λειτουργικών επιδόσεων. Παρά το παγκόσμιο αβέβαιο περιβάλλον, καταφέραμε να καταγράψουμε εκ νέου ιστορικά αποτελέσματα, επενδύοντας ταυτόχρονα στο μέλλον του λιμένα. Αυτό αποδεικνύει τη δύναμη της στρατηγικής μας και την αφοσίωση των ανθρώπων μας. Το προτεινόμενο μέρισμα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας και να στηρίζουμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του λιμένα και την ελληνική οικονομία».

Τα οικονομικά μεγέθη, όπως καταγράφηκαν στην έρευνα Greek Port

Οπως αναφέρουν οι καθηγητές Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης στην ετήσια έκθεσή τους GREPORT, που εκπόνησε η Ports and Shipping Advisory, το έτος 2023, ο κύκλος εργασιών των 13 οργανισμών λιμένων αυξήθηκε κατά 9,9% και διαμορφώθηκε στα 361 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι δύο σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά διακινούν σχεδόν το 90% του συνόλου της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της χώρας.

Αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που εξυπηρετήθηκαν και στους μικρότερους (όσο αφορά το σύνολο των εξυπηρετούμενων εμπορευματοκιβωτίων) λιμένες του Ηρακλείου, της Πάτρας και του Λαυρίου. Τόσο στο λιμένα του Πειραιά όσο και στον λιμένα της Θεσσαλονίκης οι δύο διαχειρίστριες εταιρίες αναζητούν την επέκταση της δυναμικότητάς τους, μέσω νέων συμφωνιών με ναυτιλιακές εταιρίες τακτικών γραμμών και μέσω νέων επενδύσεων σε εξοπλισμό διαχείρισης φορτίων.

Η αύξηση των επιβατών που εξυπηρετήθηκαν τη διετία 2022-2023 από τους οργανισμούς λιμένων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Η ανάκαμψη στην ακτοπλοΐα συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το 2023 να έχει εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών της τελευταίας δεκαετίας. Ακόμα πιο δυναμική ήταν η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με τις κινήσεις επιβατών κρουαζιέρας να διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πενταετίας (η διακίνηση μειώθηκε κατά 9,7% μεταξύ 2019 και 2023), ενώ εξακολουθεί σε βάθος χρόνου (περίοδος 2014-2023) να καταγράφει την καθόλα εντυπωσιακή αύξηση στα διακινούμενα εμπορευματοκιβώτια της τάξης του +42,3%.

Η ακτοπλοΐα κατέγραψε τάσεις ανάκαμψης τα τελευταία έτη, ξεπερνώντας τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Τη διετία 2022-2023 η κίνηση επιβατών στους οργανισμούς λιμένων παρουσίασε αύξηση 10,8%, με τους οργανισμούς λιμένων να εξυπηρετούν το 2023 συνολικά 31,8 εκατ. επιβάτες. Κατά την πενταετία 2019-2023 η αύξηση ήταν στο 1,4%, ενώ σε μακροπρόθεσμο βάση δεκαετίας (2014-2023) η άνοδος άγγιξε το 5,9%.

Σε 49 ελληνικά λιμάνια οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.230 και ο αριθμός κινήσεων επιβατών κρουαζιέρας σε 7.003.150, μεγέθη που σε ποσοστιαία βάση το 2023 έναντι του 2022 αντιστοιχούν σε αύξηση 9,41% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και αύξηση 51,26% στον αριθμό των επιβατών. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ αφίξεων, με το προηγούμενο καταγεγραμμένο ιστορικό ρεκόρ να έχει καταγραφεί το 2011, με 5.261 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και 6,1 εκατ. επιβάτες. Σημαντικοί λιμένες (πλην οργανισμών λιμένων) υποδέχθηκαν περισσότερους από 1 εκατ. επιβάτες, όπως η Σαντορίνη (1.298.968) και η Μύκονος (1.192.822).

Το 2023 ο κύκλος εργασιών των 13 οργανισμών λιμένων αυξήθηκε κατά 9,9% και διαμορφώθηκε στα 361 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αποτελεί την καλύτερη επίδοση την τελευταία εικοσαετία, με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις να εμφανίζονται εξαιρετικά θετικές.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των 13 οργανισμών λιμένων της χώρας διαμορφώθηκαν το 2023 σε 166 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,9% σε σύγκριση με το 2022. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τη μετατροπή των οργανισμών σε ανώνυμες εταιρίες μέχρι σήμερα. Το 90% των συνολικών EBITDA προήλθαν από δύο μόνο οργανισμούς λιμένων, τις ΟΛΠ Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε. αντίστοιχα, και μόλις το 10% από τους υπόλοιπους 11 οργανισμούς, ένδειξη της έντονης ανισορροπίας μεγεθών την οποία εμφανίζει το λιμενικό σύστημα της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους επιδόσεις των οργανισμών λιμένων, οκτώ οργανισμοί παρουσίασαν αυξημένα EBITDA το 2023 σε σχέση με το έτος 2022 και συγκεκριμένα οι Ο.Λ. Αλεξανδρούπολης (+35%), Ο.Λ. Βόλου (+16,7%), Ο.Λ. Εύβοιας (+45%), Ο.Λ. Ηρακλείου (+16,6%), Ο.Λ. Καβάλας (+44,8), Ο.Λ. Κέρκυρας (+9,1), Ο.Λ. Ραφήνας (+41,1%) και Ο.Λ. Πειραιά (+21,4%). Εξετάζοντας συγκριτικά τα αποτελέσματα της πενταετίας 2019-2023 τα συνολικά EBITDA παρουσίασαν συνεχή αύξηση (πέραν του έτους 2020), επιτυγχάνοντας άνοδο 59,9%. Σημαντικό ρόλο στα συγκεκριμένα μεγέθη διαδραμάτισαν οι επιδόσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, οι οποίοι αθροιστικά το 2023 παρουσίασαν EBITDA ύψους 149 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2014-2023 τα συνολικά EBITDA των οργανισμών λιμένων αυξήθηκαν κατά 180,5%.

Οι συνολικές (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) υποχρεώσεις των οργανισμών λιμένων αυξήθηκαν το 2023 κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 370,2 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2019, οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 7,8%, ενώ σε σύγκριση με το 2014 αυξήθηκαν κατά 39,2%. Αναλύοντας την πορεία των υποχρεώσεων των οργανισμών λιμένων από το 2014 μέχρι το 2023 παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των υποχρεώσεων την περίοδο 2014-2017, ενώ από το 2017 και έπειτα υπάρχει μια σημαντική αύξηση της τάξεως των 139 εκατ. ευρώ μέχρι το έτος 2023, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρείται το 2020.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 25/4/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ