Κρουαζιέρα: Ρεκόρ αφίξεων με 8,3 εκατ. επιβάτες σε 50 ελληνικά λιμάνια

Με 77 καινούργια πλοία υπό ναυπήγηση και σχέδια 59 δισ. δολ., ο συγκεκριμένος τουριστικός κλάδος επαναπροσδιορίζει τη διεθνή ταξιδιωτική εμπειρία.

Η χώρα αποτελεί στρατηγικό άξονα στο πλάνο της CLIA για ανάπτυξη με έμφαση στην περιβαλλοντική και την τοπική ισορροπία

Ολες οι εκτιμήσεις των ναυτιλιακών παραγόντων της κρουαζιέρας κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι φέτος σε πενήντα ελληνικά λιμάνια και νησιά θα προσεγγίσουν περίπου 5.600 κρουαζιερόπλοια και πάνω από 8,3 εκατ. επιβάτες. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος, κατά την περσινή χρονιά σε 48 λιμάνια της χώρας κατέπλευσαν 5.490 κρουαζιερόπλοια, με 7.927.709 επιβάτες, ενώ σε σχέση με το 2023 αυξήθηκαν κατά 260 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ αποβιβάστηκαν και επιβιβάστηκαν 924.559 επιβάτες επιπλέον από το έτος 2023.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχει υιοθετηθεί από τη CLIA -την Ενωση Κρουαζιέρας- ένα σχέδιο δράσης για τη χώρα μας για πέντε χρόνια, το οποίο αναπτύχθηκε για να καθοδηγήσει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Το σχέδιο στοχεύει και επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της Ελλάδας από την κρουαζιέρα, ενώ παράλληλα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει εξελιχθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο αιώνες, μεταβαίνοντας από αναγκαία θαλάσσια μεταφορά σε διακοπές αναψυχής. Επισημαίνουμε ότι τη δεκαετία του 1980, όταν παρατηρήθηκε η έκρηξη της κρουαζιέρας, περίπου 2 εκατ. επιβάτες ταξίδευαν ετησίως, ωστόσο τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότεροι από 30 εκατ. άνθρωποι κάνουν κρουαζιέρα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Το έτος 2019 πάνω από 30 εκατ. επιβάτες έκαναν κρουαζιέρα, καθιστώντας την ως τον καλύτερο τρόπο για να περιηγηθεί κάποιος τον κόσμο. Την προηγούμενη χρονιά οι επιβάτες που ταξίδευσαν με κρουαζιερόπλοιο ήταν 34,6 εκατ., δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 16%.

Η εκτίμηση για το έτος 2028 είναι ότι 41,9 εκατο. θα πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα, που σημαίνει αύξηση κατά 41,5% συγκριτικά με το 2019, έτος προ του Covid.

ΑΥΞΗΣΗ 16%

Αναλύοντας την εξέλιξη των κρουαζιέρων από το 2019 παρατηρούμε πως το 2024 είχαμε αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2019. Από το 2023 έως το 2024 υπήρξε αύξηση 9% και αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι το 2028, βάσει των προβλέψεών της CLIA.

Σήμερα λειτουργούν 448 κρουαζιερόπλοια σε όλη την υφήλιο, ενώ ναυπηγούνται άλλα 77 κρουαζιερόπλοια, συνολικής αξίας 59 δισ. δολ. Η προσφορά της κρουαζιέρας στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ, ενώ υποστηρίζει 440.000 θέσεις εργασίας. Η Μαρία Δεληγιάννη, υπεύθυνη της CLIA για την περιοχή μας, αναφέρει για το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης: «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι ο κύριος λόγος για να κάνει κάποιος μια κρουαζιέρα είναι η δυνατότητα να επισκεφθεί πολλούς προορισμούς ταυτόχρονα με καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ευθύνες μας όσον αφορά τα νησιά και τα παράκτια λιμάνια που επισκεπτόμαστε. Εχουμε καθήκον να προστατεύουμε αυτούς τους προορισμούς και να διατηρούμε τη μοναδικότητά τους. Αυτό συνεπάγεται τον σεβασμό των τοπικών κοινοτήτων και τη διασφάλιση ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να τους ανακαλύψουν και να τους απολαύσουν.

Συνεργαζόμαστε με διάφορους προορισμούς για την ανάπτυξη πολιτικών διαχείρισης ελλιμενισμού που βοηθούν στην πιο ομοιόμορφη κατανομή των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και σε διαφορετικές ημερομηνίες. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε και για την προώθηση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών στην ξηρά».

Η ιστορία από το 1800 μέχρι σήμερα: Από την ανάγκη για μετακίνηση στην πολυτέλεια

Η κρουαζιέρα άρχισε στις αρχές του 1800, όταν ο βασικός σκοπός των επιβατών ήταν να φτάσουν στον προορισμό τους. Δεν υπήρχαν αεροπορικές εταιρίες ή άλλοι τρόποι μετακίνησης από τη μία ήπειρο σε μια άλλη παρά μόνο διά θαλάσσης. Το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για ταξίδια αναψυχής ήταν το «Prinzessin Victoria Luise», το οποίο καθελκύστηκε το 1900 από την Hamburg-America Line (HAPAG), γνωστή σήμερα ως Hapag Lloyd.

– Η χρυσή εποχή των ωκεάνιων πλοίων (1900-1950) – Η άνοδος των εμβληματικών πλοίων: Στις αρχές του 20ού αιώνα οι πολυτελείς κρουαζιέρες στον Ατλαντικό και σε άλλους προορισμούς άρχισαν να κερδίζουν την προσοχή και να γίνονται δημοφιλείς ως ταξίδια αναψυχής. Τότε είδαμε την καθέλκυση του «Queen Mary» (1936) και του «Queen Elizabeth» (1940).

– Η γέννηση της σύγχρονης κρουαζιέρας (1950-1970) – Η εποχή της αεροπορικής μεταφοράς: Τη δεκαετία του 1950 τα αεροπορικά ταξίδια έγιναν πιο προσβάσιμα και οικονομικά για να διασχίσει κάποιος τον Ατλαντικό. Τα επιβατικά πλοία δεν ήταν πλέον απαραίτητα και οι πλοιοκτήτες έπρεπε να βρουν μια νέα χρήση για τα πλοία τους. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα του ταξιδιού αναψυχής, με σύντομες, κυκλικές διαδρομές σε θερμά κλίματα.

– Η άνοδος της κρουαζιέρας (1980-2000) – Η άνοδος των πλοίων με επίκεντρο τη διασκέδαση: Η εμπειρία πάνω στο πλοίο έγινε το επίκεντρο. Τα πλοία απέκτησαν πολλαπλούς χώρους εστίασης, πισίνες και ψυχαγωγίας. Η κρουαζιέρα έγινε πιο προσιτή και οικονομική επιλογή διακοπών για περισσότερους ανθρώπους.

– 21ος αιώνας: Πολυτέλεια, βιωσιμότητα και νέοι προορισμοί (2010-σήμερα) – Διαφοροποίηση της εμπειρίας κρουαζιέρας και βιωσιμότητα: Τα κρουαζιερόπλοια πλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας επίσης κρουαζιέρες εξερεύνησης, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα κρουαζιερόπλοια του σήμερα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ενεργειακά αποδοτικά και τεχνολογικά προηγμένα.

Celestyal: Στρατηγικές για τη μείωση του κόστους και την ανάπτυξη του στόλου

Η Celestyal, μια εταιρία που εδρεύει στον Πειραιά και επιμένει στις τριήμερες και τετραήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, πριν από λίγες ημέρες γνωστοποίησε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας αναχρηματοδότησης των δανείων της, αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε αρχικά λάβει για την απόκτηση των πλοίων της με ένα πιο αποδοτικό χρηματοοικονομικό μοντέλο. Το εν λόγω επίτευγμα, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της, ενισχύει ουσιαστικά την αναπτυξιακή δυναμική της Celestyal, μειώνοντας σημαντικά το κόστος κεφαλαίου της εταιρίας και ξεκλειδώνοντας πρόσθετη ευελιξία για επανεπενδύσεις στον στόλο, στο προϊόν και στις εμπορικές της δραστηριότητες.

Μάριος Θεοδοσίου

Ο Μάριος Θεοδοσίου, οικονομικός διευθυντής της Celestyal, δήλωσε: «Αυτή η αναχρηματοδότηση σηματοδοτεί μια ισχυρή επιβεβαίωση της προόδου που έχουμε σημειώσει για την υλοποίηση της φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής της Celestyal. Από την πλήρη ανανέωση του στόλου μας και τις πιο βιώσιμες λειτουργίες, μέχρι την ενίσχυση της εμπορικής μας παρουσίας, την καθιέρωση δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την ανακοίνωση του προγράμματός μας νωρίτερα από ποτέ, αποδεικνύουμε την ικανότητά μας να εξελισσόμαστε με ταχύτητα. Ταυτόχρονα, αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο της Celestyal, το οποίο υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη κερδοφορία, την ενισχυμένη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα και τη σταθερή επιχειρησιακή απόδοση.

Διαθέτουμε πλέον ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό υπόβαθρο για να συνεχίσουμε την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων -από τη διεύρυνση των αγορών προέλευσης επιβατών έως την επέκτασή μας σε νέες γεωγραφικές περιοχές-, επιταχύνοντας το επόμενο στάδιο της ανάπτυξής μας».

Νέο πρόσωπο και επενδύσεις εκατομμυρίων με… ελληνική υπογραφή

Η Celestyal εκσυγχρόνισε φέτος το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Discovery», με τις εργασίες να υλοποιούνται σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία AMK Architecture & Design στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 εξειδικευμένων τεχνικών και συνολικό προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Με το συγκεκριμένο έργο η εταιρία στήριξε την ελληνική οικονομία, συνεργαζόμενη με περισσότερους από 15 Ελληνες προμηθευτές για έπιπλα, υφάσματα και φωτιστικά και άλλα διακοσμητικά υλικά, δίνοντας ώθηση στην εγχώρια παραγωγή. Οι 47 νέες καμπίνες διαμορφώθηκαν με επίκεντρο τη φιλοσοφία της ελληνικότητας και ενσωματώνουν σχεδιαστικά στοιχεία εμπνευσμένα από τους προορισμούς που προσεγγίζει το πλοίο.

Το πλοίο, χωρητικότητας 1.360 επιβατών, απέπλευσε τον Μάρτιο του 2025 για την έναρξη της σεζόν στη Μεσόγειο και μετά την ολοκλήρωση των κρουαζιέρων θα κατευθυνθεί στον Αραβικό Κόλπο, τον Δεκέμβριο, για την παρθενική του εμφάνιση στην περιοχή. Το «Celestyal Discovery» θα κάνει την πρώτη του κρουαζιέρα στον Αραβικό Κόλπο στις 12 Δεκεμβρίου 2025, όπου θα συναντήσει το «Celestyal Journey», το οποίο επιστρέφει στην περιοχή στις 6 Δεκεμβρίου, με μια εορταστική κρουαζιέρα. Μέσα στη σεζόν τα πλοία θα προσφέρουν κρουαζιέρες τριών, τεσσάρων και επτά διανυκτερεύσεων από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και την Ντόχα, με πρόγραμμα έως τον Μάρτιο του 2026, και θα συνεχίσουν για τα τρία επόμενα συναπτά έτη.

Το «Celestyal Discovery» θα έχει αφετηρία το Αμπού Ντάμπι για τις επόμενες τρεις σεζόν και οι κρουαζιέρες στον Αραβικό Κόλπο περιλαμβάνουν: Μία φορά την εβδομάδα την κρουαζιέρα τριών διανυκτερεύσεων «Εικόνες Αραβίας» μετ’ επιστροφής από το Αμπού Ντάμπι (Παρασκευή έως Δευτέρα) και προσεγγίσεις στο Ντουμπάι και το νησί Sir Bani Yas, προσφέροντας την εμπειρία του σαφάρι στην παραλία και την άγρια φύση. Τιμές από 289 ευρώ ανά άτομο.

Μία φορά την εβδομάδα την κρουαζιέρα τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες Αραβίας»: μετ’ επιστροφής από το Αμπού Ντάμπι (Δευτέρα έως Παρασκευή) και με προσεγγίσεις στην Ντόχα, στο Ντουμπάι (μέσω Ras Al Khaimah) και το Κασάμπ στο Ομάν. Τιμές από 369 ευρώ ανά άτομο.

Ολες οι κρουαζιέρες «Εικόνες Αραβίας» διάρκειας τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων μπορούν να συνδυαστούν με τις κρουαζιέρες επτά διανυκτερεύσεων, με τιμές που αρχίζουν από τα 599 ευρώ ανά άτομο.

Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών συμπίπτει με την πρόσφατη έναρξη της καλοκαιρινής καμπάνιας της Celestyal, με προσφορές που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου 2025, προσφέροντας έκπτωση έως και 60% σε 87 κρουαζιέρες από τον Ιούνιο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2027.

Ολοι οι ναύλοι της προσφοράς περιλαμβάνουν πλήρη διατροφή, αναψυκτικά, WiFi, λιμενικά τέλη και φιλοδωρήματα. Επιπλέον, οι επιβάτες θα επωφεληθούν από πρόσθετη πίστωση 25% στο ποσό που θα προσθέσουν στον λογαριασμό CelestyalPay πριν από την αναχώρηση, εξασφαλίζοντας έως και 250 ευρώ για χρήση εν πλω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 4/7/2025)

Advertisement 2
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ