Δείκτης Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας: 27η η Ελλάδα ανάμεσα σε 38 χώρες

Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (ΔΔΦΑ), που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας, σημειωτέον, παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023, με αρκετές κατηγορίες δεικτών να επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμα ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 στον δείκτη. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του ΔΔΦΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται:

  • στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
  • στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
  • στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
  • στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
  • στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό. 

Οι αδυναμίες

Οι αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας συνοψίζονται στις εξής:

  1. Οι εταιρίες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημίες για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  2. Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις, έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
  3. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%), με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης. 

Τα θετικά

Μεταξύ των θετικών σημείων του φορολογικού συστήματος που επισημαίνονται στην έρευνα είναι τα εξής:

  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,7%).
  • Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος, στο 22%, είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,9%).
  • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιριών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα. 

Σημειώνεται ότι για ενδέκατη συνεχή χρονιά η Εσθονία αναδείχθηκε ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα.

Την τελευταία θέση (38η) κατέλαβε η Κολομβία. Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος μεταξύ του Βελγίου (26η) και της Δανίας (28η θέση), ενώ η Τουρκία καταλαμβάνει την 11η θέση…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ