ΟΟΣΑ: Συστάσεις για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και αφορολόγητου

Στην αναλυτική του έκθεση (OECD Economic Survey), ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει την πρόοδο της χώρας και παραθέτει τόσο τα θετικά αποτελέσματα όσο και τις προκλήσεις που παραμένουν.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, έχει προχωρήσει σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αναπτύσσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα με συνεχείς πρωτοβουλίες.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Οργανισμός αναγνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία της χώρας και σημειώνει ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να φτάσει το 2,2% το 2025 και το 2,5% το 2026.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, και η Ελλάδα εντάσσεται μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία στις χώρες του Οργανισμού που έχουν αναθεωρήσει θετικά τις εκτιμήσεις τους για την κατά κεφαλήν ανάπτυξη. Ωστόσο, τονίζει ότι για να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος, απαιτούνται περαιτέρω βήματα σε διάφορους τομείς.

Προτάσεις για τη φορολογική πολιτική

Αναφορικά με τη φορολογία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι, παρά τις μειώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η φορολογική επιβάρυνση παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Οργανισμός προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, ενώ θα μειώνονταν τα κίνητρα για αυτοαπασχόληση.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 10.000 ευρώ. Σημειώνει ότι αυτό το υψηλό αφορολόγητο απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος περίπου το 50% των ελληνικών νοικοκυριών, κάτι που περιορίζει τα δημόσια έσοδα από τον φόρο εισοδήματος. Η πρόταση του Οργανισμού είναι να μειωθεί το αφορολόγητο και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

ΦΠΑ και φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά επισημαίνει ότι το «κενό συμμόρφωσης» παραμένει υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Εν προκειμένω, ο Οργανισμός προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εξαιρέσεων από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν συνεισφέρουν στην μείωση της εισοδηματικής ανισότητας, όπως για παράδειγμα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στον τουριστικό τομέα.

Προτάσεις για την υγεία και την κατανάλωση

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλέον μέτρα στον τομέα της κατανάλωσης, όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και η επιβολή του ΕΦΚ σε προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία, όπως τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Δημόσιο χρέος και δημοσιονομική πολιτική

Για το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μείωση στο 90% έως το 2060, ενώ αν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη προχωρήσουν με εντονότερο ρυθμό, το χρέος μπορεί να μειωθεί στο 75%. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τη σημασία της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων.

Επιδοτήσεις και κοινωνική πολιτική

Ο ΟΟΣΑ προτείνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπως η σύνδεση των επιδομάτων ανεργίας με το ιστορικό αποδοχών του ατόμου και η αύξηση της διάρκειάς τους βάσει των εισφορών. Παράλληλα, προτείνεται η ενοποίηση των προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και η αύξηση των επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, χρηματοδοτούμενη από την αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναθεώρηση των διαδικασιών για τις περιβαλλοντικές άδειες, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με αυτές τις προτάσεις, ο ΟΟΣΑ καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού τομέα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ